Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

12 år gammal och 7 år på Guantanamo

Ett av vår tids största tragedier är vår tystnad inför Guantanamo. Människorna som sattes på Guantanamo är våta drömmar för män som Kafka. Bisarra händelser och konstiga anklagelser. Tortyr, hot och en omänsklig syn på deras rättigheter ledde till att världen yttrade sig kritiskt mot USA, men sen tystnade man när man fick ett löfte av Obama om att han skulle stänga ner fängelser – snart.

Drygt sju år sedan menade USA att man hade rätten att fängsla och tortera människor, för att man ansåg dem vara medlemmar i Talibanernas eller Al Qaidahs styrkor. Man utfärdade belöningar för krigare som antogs kunna ha varit medlemmar hos Talibanerna. Pengar som ledde till att skrupulösa personer sålde oskyldiga till amerikanerna, varav många hamnade på Guantanamo.

Man kom på den fyndiga benämningen illegala kombattanter, och menade att dessa fångar inte hade några rättigheter som stridande har enligt Genévekonventionen.

År in och år ut satt människor som var skyldiga, människor som var oskyldiga. År in satt människor som bar skuld till brott och många andra som inte hade gjort något annat än att de var på fel plats vid fel tidpunkt.

USA vägrade att dra dessa personer inför någon domare eller domstol och människorna fick oskyldigt eller skyldigt, sitta kvar och leva i de omänskliga förhållanden de var fängslade i. Några försökte t o m begå självmord.

I dagarna har man äntligen fått tillstånd en rättegång om en viss Muhammed Jawad, en pojke som var 12 år gammal när han tillfångatogs. Efter många år, så insåg åklagaren att barnet inte kunde ha varit medlem i grupperna som slogs mot USA, så nu försöker man hitta på nya anklagelser, då de gamla underkändes av domaren. En ny anklagelse är att han slängde en handgranat mot de amerikanska trupperna och plötsligt har man hittat ett vittne, ingen kände till de senaste sju åren, som ska vittna mot den unga killen.

Fakta har kommit fram som säger att han drogades och tvingades erkänna för att rädda sin familj undan de afghanska polisernas våld.

Ännu ett livsöde, förstört, ruinerat och glömt av oss i väst. Ännu ett barn som fått trauman för livet, om han någonsin har turen att få känna friheten igen.

Mera att läsa om Guantanamo

Oskyldiga som släppts efter många års fängelse.

Grattis du blev 7 år

Guantanamo

3 kommentarer

  1. Ellen 28 augusti 2009

    Jag kunde inte ha sagt det bättre själv! Tack för en jättebra åsikt! Jag är riktigt upprörd och ska göra vad jag kan för att sprida budksapet vidare…galenskapen måste sluta nu!

    Peace

    /Ellen 23

  2. Bahlool 28 augusti 2009

    tack ellen, jag hörde nu att han äntligen frikänts.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *