Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hur jag mötte islam, medan jag bevakade på Guantanamo

The Gitmo Guard Who Converted to Islam | Newsweek National News | Newsweek.com.

Alla här väl vid det här laget hört talas om demokratins skamfläck Guantanamo. På Kuba finns en liten bas som hyrs av USA. På den basen finns det ett fångläger. I detta fånglägret satt hundratals människor, människor som utan domstol, utan anklagan, utan åtal, fick sitta i småburar. Dag in och dag ut. Vissa fick utstå hemska tortyrer andra fick leva ett liv i ovisshet. Många av dem var oskyldiga. Deras brott var att de hade varit på fel plats, vid fel tidpunkt.

Några av dessa fångar var på genomresa i något område, och tillfångatogs av några afghaner eller pakistanier och såldes till USA för några få tusen dollar. USA betalade fina pengar för alla dem man kunde få tag i och man ansåg vara terrorister. Utan bevis och utan några som helst rättigheter, fick dessa människor sitta i detta lägret, ett läger som människorättsgrupper omtalat dagligen.

När åren förflöt, vissa fick sitta där i sju år, så blev vissa av vakterna intresserade av dessa fångars livsöden. De insåg att dessa människor kanske inte var så skyldiga som regeringen i Washington hade hävdat. Kontakt knöts och efterhand konverterade några. En av dem är personen som Newsweek beskriver i denna artikel.

Han hade varit en sökare och till slut hittade han vad han hade letat efter, islam. När han konverterade blev han misshandlad av sina väktarvänner. Han sparkades av armén, utan grund. Enda han kan komma på är att det beror på hans tro.

pow6

Samtidigt berättar artikeln om de besvär och problem de frisläppta fångarna fick utstå. En av dem fick leva fyra år av de fem han satt på Guantanamo, som fånge för tortyr och för vakternas misshandel. Allt förnekades av de amerikanska trupperna men människorättsgrupper har nog med bevis för de brott som amerikanerna begick.

pow7

6 kommentarer

 1. Hr Fökk 27 mars 2009

  Problemet var bara att samtliga fångades i Bora bora bergen på gränsen mellan Afghanistan och Parkistan, när Talibanerna flydde efter att förlorat kriget om Afghanistan. Terroristen Osama var också där, han fotograferades av amerikanerna tillsammans med alla de som flydde från amerikanernas eldkraft.

  De här sk människorättsgrupperna agerar oftast åsiktspolis och glömmer alltid att det krävs två för att dansa tango.

  ”Deras brott var att de hade varit på fel plats, vid fel tidpunkt” sure! Ponera att jag åker fast i ett bankrån och polisen tar mig, kan jag då säga att jag ´hamnade där´??
  Om alla var skyldiga kan du fråga Hollywood eller varför inte di egen studio palliwood

 2. Bahlool 27 mars 2009

  Så om alla de här är skyldiga, varför lät USA dem gå fria då? Om du är i banken och det blir ett bankrån så är du som de stackars människorna som sitter inne på Guantanamo, på fel plats vid fel tidpunkt. Eller menar du att alla som besöker banken och det blir ett rån, är lika skyldiga som rånaren?

 3. Hr Fökk 27 mars 2009

  Har du svårt att tyda svenska språket så tycker jag du ska sluta skriva på svenska.

  jag är vare sig stollig kommunist eller miljöpartist men jag har oerhört större tilltro till USA än vad jag har för någon av de som sitter på gitmo. I Afghanistan t.ex säger afghanerna själva att utlänningarna är de värsta svinen. Lyssna av omgivningen innan du vräker ur dig dina påhopp och dravel.

 4. Bahlool 27 mars 2009

  vad babblar du om? Du skriver med en anonym nick och anonym email och du snackar som alla andra småfascister..modiga vid datorn men i verkligheten är ni små förlorare. Jag kan och klarar mig rätt bra med svenskan. Inte mitt fel att såna som dig inte vill eller kan förstå enkel logik. Jag har mera tilltro till människorättsgrupper än till dig och ditt kära USA. Jag vet att lagar och medmänskliga värderingar är hemska röda skynken för såna som dig men du får faktiskt anpassa dig till våra svenska värderingar och inte tala illa om de människorättsgrupper som har stöd och support av hela den civiliserade världen. De har inte haft fel hittills 🙂

 5. Rog 27 mars 2009

  Haha

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *