Press "Enter" to skip to content

Iran – början på slutet? Analys – Historia – Förklaring

Svt 1 visar idag en diskussion med två motståndare till den Islamiska republiken Iran och en av Svts reportrar. Enligt de två iranierna, så är det här början på slutet, men början på slutet för vad? Slutet på stödet till Gaza, ja. Slutet på motståndet mot Israel och USA, ja. Slutet på den islamiska republiken? Knappast.

Även reportern hävdade att störst antal stöd fanns för regeringen och systemet.

Märkligt i sammanhanget är att man har enbart motståndare till regeringen, ingen som satt där var för den islamiska republiken, ska det verkligen vara så objektivt?

Fredliga demonstranter?

Situationen i Iran är komplex, du har islamister som stödjer Ahmadinajad och andra som stödjer en annan gruppering, du har grupperingar som stödjer Shahen, andra återigen stödjer Mujahedin Khalq. Vissa vill ha mera frihet, andra vill ha en sekulär stat. Alla dessa  ”oppositionella” drar åt ett annat håll.

Mousavi och Keroubi är två personer som stödjer det nuvarande systemet, men som politiskt står emot Ahmadinjad, skulle dessa personer få stöd av de sekulära krafterna? Knappast. En opinionsundersökning från i somras visar att stödet för systemet och presidenten var rätt överväldigande, men att folk kände av problem med sin ekonomi.

Jag vill inte se slakt på muslimer, och sedan behöva säga, vad var det jag sa? Faktum är att dessa motståndare är så splittrade, så olika att de knappast kommer lyckas och om de nu mot förmodan skulle lyckas störta den islamiska republiken Iran, vad kommer sen? De som skulle komma till makten måste göra som alla andra revolitionärer före dem, de skulle känna sig tvungna att mörda och förtrycka de grupper som hade makten före, däribland de muslimska krafterna.

Vad shiiterna i Iran behöver nu är en fatwa, en fatwa från de religiösa instanterna som kan få lugn på de som är troende, på dem som är religiösa. Att detta här fortsätter stärker enbart fienderna till iranierna, de rasistiska araberna, USA och Israel. Frågan är när ska småbarnen och de irrationella krafterna inse det? Ska man verkligen gå fel gruppers ärenden?

Ashura

En av de viktigaste dagarna för shiiterna är Ashuradagen, dagen då Hussain, Profetens barnbarn, mördades i Kerbala i Irak. Då shiaislam är en revolutionär gren av islam, så är just den här dagen av stor betydelse. Det är en dag om kampen mellan gott och ont, kampen mellan förtryckta och förtryckare. Just för iranier spelar den även en stor roll då det alltid varit oroligt under Ashura, både mot engelsmännens imperialism, sedan mot Shahens maktövertagande.

Att dessa grupper i Iran skapar kaos just nu, kan bero på att de vet vad denna dag betyder. Al Jazeera har en bra artikel som belyser många av de punkterna som man bör höra och veta om. Det är den enda nyhetssajten som visar både proregeringen och antiregeringen representanter.

Shiiternas syn på Iran

Shiiterna runt om i världen ser den islamiska Republiken Iran, som ett föredöme, innan Iran, fanns det bara förtryck för oss, vi jagades, torterades och sågs ner på. I och med den islamiska republikens seger 30 år sedan, då man störtade den avskyvärda Shahen, så ledde det till att shiiterna över hela världen fick sträcka ut ryggen. I och med revolutionen 1979, så startades även den ”islamism” som vi ser utövas i Libanon och i Iran.  Stödet för Iran, bland shiiterna runt om i världen är nästan kompakt, det är inte många jag känner som känner sig som shiamuslimer och som är emot regeringen eller systemet.

Komplex situation i den shiitiska världen

Situationen i Iran är komplex i och med att själva systemet är så ”ickeshiitiskt”. Den shiitiska världen är splittrad i frågan om ”Vilayat al Faqih”, den högsta juristens styre.

Historiskt var shiamuslimerna revolutionärer. Detta ledde till otaliga revolutioner och bara i ett fåtal gånger lyckades man få makten. Till slut ledde detta till att man tog en mer spirituell ställning. Man föredrog att vänta på Messiahs, Mehdin, för att skapa Allahs rike på jorden. Då och då blossade revolter upp, men det var när ”måttet var rågat”. Annars såg man ingen vits med att ta makten någonstans. På 1500-talet tog en fanatisk sufisekt över makten i Iran och detta var den första mäktiga shiitiska staten på många århundraden. Iran som inte var shiitiskt, omvandlades till ett shiitiskt kungadöme.

De religiösa fick lite mera makt, lite mera att säga till om. I modern tid såg vi den islamiska republiken och tobakrevolten, två stora revolutioner som visade på den makt som de shiitiska lärda besatt. De religiösa ledarna har alltid haft stor makt över folks liv, men i modern tid fick de ännu mera makt då enbart de hade tolkningsförmånen när det gällde de nymodigheter och de nya strömningarna som mötte shiiterna.

Här kan man läsa om lärda som stödjer systemet men som inte stödjer regeringen, så olika synpunkter i frågan finns det gott om bland de lärda, något som de i väst levande exiliranierna verkar glömma. Många lärda är för systemet, såsom många bland folket som är för systemet.

Enligt de flesta troende jag mött, om de är pakistanier, araber eller iranier, säger allihopa att den islamiska Republiken Iran, är ett steg i rätt riktning. Enligt vår tro så väntar vi på en Messias som kommer att skapa Guds rike på jorden och delar av de profetior som finns om ämnet, så tyder det på att hans anhängare kommer börja i Khorosan, ett område som ligger i just Iran. Så för att dessa profetior ska besannas, måste Iran finnas till, det är en viktig del av den plan Allah har, menar man.

Splittringen mellan de lärda

Som shiamuslim måste man välja en lärd att följa när det gäller frågor rörande nytolkningar av religionen för anpassning till det moderna livet. Dessa lärda kallas för Marja.

Dessa Marja är ibland splittrade mellan varandra, de flesta av dem blandar sig inte i politiken om inte de känner sig illa tvungna. De har valt att ta en spirituell position. De flesta menar att man ska vänta på vår Mehdi, vår Messias, och att man tills dess inte borde eller kan inneha en politisk makt. Några däremot skiljer sig åt från denna massa, däribland den av Saddam Hussain mördade Muhammed Baqir al Sadr och den av Libiyens diktator mördade Mousa al Sadr, som skapade grogrunden för hizbollah i Libanon. Mest känd av förfäktarna för en shiitisk politisk islam, var Ayatollah Ruhollah Khomeini.

Khomeini instiftade systemet med Vilayat al Faqih, ett system där den högstrankade lärde, skulle styra landet. Det är det system vi ser i Iran. Så detta system har inte stöd hos alla shiitiska lärda.  Även i Iran, är splittringen mellan de lärda stor, vi har å ena sidan stora Ayatollahs som Montazeri, som vill ha reformer och sen har vi lärda som Khameini eller Yazdi. Dessa är splittrade mellan varandra i synen om man ska förändra systemet eller bibehålla det.

Är Teheran, Iran?

Många verkar inte förstå att de största upploppen sker i Teheran, huvudstaden i Iran. Teheran är inte Iran. När upploppen sprider sig, om de gör det, det är då vi kan börja tro på att folket är emot regeringen. Det gäller nu för regeringen att se till att dessa upplopps agitatorer stannar i Teheran och inte sprider sig till andra städer.

Min syn i frågan

Jag har i många år krävt att eller hoppats på en reformering av systemet. Jag har i undersökningar sett att man överlag stödjer systemet och staten, men att man behöver reformer för att fixa till de problem som man märker av. Jag anser att Iran gör rätt i sin kamp mot västs hegemoni, och jag anser även att Iran är på rätt väg när det gäller utveckling av vetenskap och ekonomi.

Problemet är det embargo som USA infört för att Iran vägrar lyda dem. Detta embargo har förstört ekonomin. Hade inte embargot funnits så hade inte så många människor känt frustration. Det gäller för iranierna själva att inse vad som är roten till sina problem, är det systemet? Eller är det västs försök att knäcka landet?

1953 är ett praktexempel på att demokrati inte är önskvärt av USA. Mozzadeq störtades för att han var en demokrat som såg Irans bästa för ögonen.

Faller Iran, så faller även motståndet mot Israel och det är alla Israelvänners våta dröm. Faller Iran så faller Hizbollah och då kommer Libanon återigen bli ockuperat igen. Faller Iran så faller det muslimska motståndet i Jemen mot al  Qaidah och deras vänner vid makten. Faller Iran så faller även det palestinska motståndet på Gaza. Listan kan göras lång över de grupperingar och de länder där Iran inverkat positivt för de förtrycktas sak. Jag hoppas att de som demonstrerar och känner sig som troende, inser detta.

Jag har svårt att tro att majoriteten av folket är emot regeringen, det är även något som Svt1:s reporter sade i  morse. Dock finns det missnöje, det finns det överallt även i Sverige. Frågan är vad är lösningen? Kommer de här grupperna att förena sig? Knappast. Man såg på demonstrationerna i Stockholm mot regeringen, att många av dem började bråka inbördes. Några var för Shahen, andra var kommunister, återigen andra var för homosexuellas rättigheter och sedan hade vi de ”kommunistiska religiösa”, sådana som Mujhahedin Khalq. Alla dessa grupper har minimalt stöd i Iran. Så vem ska leda nationen?

Om det mot förmodan skulle vara så att den islamiska Republiken faller, så kommer shiaislam och islam överlag, få en stöt i hjärtat. man behöver bara titta på historien för att inse det. Utan Iran, faller de största motståndarna för Israel i mellanöstern. Utan Iran faller även den propagandamaskin som bekämpar den fanatiska wahabismen. Utan Iran skulle wahabismen få stor makt och vi kan förvänta oss mera terrorism i världen. Iran är en stormakt i mellanöstern, vem kommer ta över deras position? Vem kommer ta över deras sits? För shiaislam, för islam, för Gaza och för Libanon och för iraniernas heder, måste Iran vara kvar som det är nu.

Ayatollah Khomeini många år sedan om de grupper som vill störta islam

Svd.se

Dn.se

Dn.se 2

49 Comments

 1. Arin
  Arin 28 december 2009

  Jag som en Iraniern som har bott i Iran för d mesta av sitt liv o utan att stödja något av de grupperingar som finns här ,kan garantera dig att de flesta Iranier som bor i Iran ,e emot d här regimen o e riktigt trötta på den här brutala fascistiska regimen.D finns ingen tvekan om d. O de flesta vill verkligen ha en demokratiskt regering som respektera folket o ska tillhöra folket.De grupperingar som finns här ,har inte så stor stöd där heller.

  Jag som en människa o inte som en muslim stödjer folk som kämpar mot orättvisor överallt i världen ,även i Palestina.Men Iranska regim förstör även för de palestinierna med sitt agerande o synen på problemet. Ayatollorna vill leka ett farligt spel ,ett spel som USA spelar i världen , de vill inte hjälpa plastinka folket de vill bara sprida d islamiska republiken till andra muslimska länder o öka sina intresse i mellanöstern . Men de förstår inte att först måste de ha ett starkt stöd från folket i Iran.De gör va de vill o känner för ,de skiter fullständigt i va folket tycker.

  O de som har gjort dvs d där ”opinionsundersökning” vet jag ingenting om ,enligt va jag tror o vet om Iran o Iranier ,d så kallade ”undersökningen” liknar för d mesta som ett dåligt skämt! Vem fan vågar i Iran svara på frågan om de stödjer Iransk regim el inte ??!!

  D e säkert Iransk oljans pengar som Ahmadinejad använder bara för att vända opinionen för regimens fördel .

  Tack!

 2. Bahlool
  Bahlool 28 december 2009

  Men finns ju ayatollor som också är emot regeringen men som vill ha kvar systemet..mousavi och karoubi vill också ha kvar systemet..

 3. parre
  parre 28 december 2009

  Kom ihåg att vid revolutionen 1979 så var folket också jävligt splittrat, alla ville olika saker. Och då hade Mujahedin Khalqdet största stödet.

 4. Rostam
  Rostam 28 december 2009

  Det är rent löjligt att påstå att den islamiska republiken har stöd hos en majoritet av iranierna eller att protesterna varit begränsade till Tehran. Se bara vad som hänt i Isfahan, Najafabad, Shiraz, etc etc.

  Den islamiska republiken för ett terrorvälde varigenom de under 30 års tid lyckats skrämma sina kritiker till tystnad. Barnen har under 30 år av sina föräldrar fått lära sig hur de ska agera i skolan för att inte avslöja familjens hat mot styret. De vuxna har under 30 år varit tvugna att spela teater på sina arbetsplatser för att kunna överleva i samhället. Shahregimets största kritiker och nästan varenda en av de som jag träffat som aktivt arbetat för revolutionen menar idag att de fört oss från något dåligt till något betydligt sämre. Folk som suttit i fängelse under shahens tid föredrar hans styre framför den islamiska terrorrepubliken (och det ska inte ses som positivt betyg åt shahen).

  Jag är fullständigt övertygad om att en internationellt övervakad folkomrösning om islamiska republikens vara eller icke vara skulle få ett resultat där mer än 80% inte vill se ett slut på denna brutala diktatur.

  Det är också löjligt att påstå att iraniers enda valmöjlighet står mellan shah, kommunism eller andra exilgrupper. Du har rätt. Dessa har ett väldigt litet folkligt stöd, även om jag tror att majoriteten av iranier anser att shahen var betydligt bättre än de blodtörstiga ayatollor som styrt landet under dessa 30 år. Det iranierna vill ha är inte en ny diktator eller en ny totalitär ideologi som kommunismen. Iranierna vill ha frihet och demokrati och en grundlag som skiljer religionen från politiken. Syftet med revolutionen 1979 var inte att installera valayate faghi och verkligen inte en så lågt rankad ayatolla som Khamenei som tillsammans med sitt maffiagäng gjorde vad som var en ren statskupp redan åren efter revolutionen.

  Montazeri som var en av shiaislams högsta lärda gjorde en korrekt analys när han sa att den islamiska republikens brutalitet riskerar att underminera islam i Iran. Det har det redan gjort. Iran är betydligt mindre religiöst idag än under shahen. En västerlänning borde göra en rundresa i Iran och en i Turkiet och jämföra sina intryck. Jag har gjort det. Turkiet har idag en betydligt mer religiös befolkning än Iran. Detta borde en vetenskapligt korrekt utförd opinionsundersökning tydligt visa (inte en som Khamenei styr).

  Hur kommer det sig att ”muslimer” som du aldrig hänvisar till Montazeri eller Sanei? Khamenei är långt ifrån deras religiösa status.

  Det som händer i Iran just nu är att islamiska republikens ”monopol på islam” krossats. Det som sker i Iran är inte en religiös fråga och möjligheten att använda islam för att döda, våldta och förtrycka borde vara något som alla verkliga muslimer ska vända sig emot. Men du gör inte det. Du stödjer en regim som i islams namn under 30 års tid gjort just detta. En regim som under 30 års tid förtryckt sin egen befolkning.

  Ett av slagorden på Irans gator ”Folk varför sitter ni, Iran har blivit Palestina” talar för sig själv. Iran, muslims/judiskt/buddisktiskt/kristet eller vad det än skulle vara behandlar sin egen befolkning lika illa som Israel behandlar palestinierna. Iran är ockuperat! Våra gator patrulleras av Hizbollahkrigare. Vår ekonomi är södertrasat av isolation och stöd till terrorism.

  Det som skulle vara en verklig motpol till Israel, Whabism etc vore ett demokratiskt och starkt Iran. Inte ett terrorvälde som saknar respekt både hos sin egen befolkning och från omvärlden.

  Att fortsätta att från svenska medier hänvisa till en stat vars propagandaapparat kräver att internettillgång och mobilnät släcks ned och internationella journalister stängs ute är minst sagt märkligt. Lyckligtvis talar de mängder med användargenererade videoklipp sitt eget språk.

  Jomhoriye eslami, margat farah resideh…

 5. Rasul
  Rasul 28 december 2009

  ”De säkert Iransk oljans pengar som Ahmadinejad använder bara för att vända opinionen för regimens fördel”

  Arin har du sett ens hur Ahmadinejad lever? hur hans hus ser utt? han är inte Obama som lever i Vita Huset han lever som alla andra Iraner! Så sluta

  är alla exil Iranier så dumma att dom tror värkligen att Raimsfeld eller Obama tycker sund on demonstranter det enda dom vill är Irans olja och det enda som exil Iranier vill ha det är makt yes yes yes jag vet hur makt hungriga ni är!

  Men ni kommer aldrig att lyckas störta Islamiska Republicen! Allahu Akbar! Khamenei Rahbar!

 6. Rasul
  Rasul 28 december 2009

  Walli om det kommer en fatwa från Ayatullah Khamenei om att man ska störta demonstranter då kommer det inte att finnas några demonstranter mer så jag är inte orolig för Islamiska Republicen om USA ISRAEL kan inte störta den Islamiska Republicen hur ska tio tusen makt hungriga idioter göra detta??? glöm inte att Iran har 70 miljoner invånare 10 tusen är ingenting Basij kommer att äta upp dom.

 7. Rase
  Rase 28 december 2009

  Om det reaktionära prästväldet i Iran faller kommer världen att bli en bättre plats att leva på!

 8. Bahlool
  Bahlool 28 december 2009

  Nja de som hade mest stöd var Ayatollah Khomeinis folk och därför vann de även folkomröstningen.

 9. Bahlool
  Bahlool 28 december 2009

  Hur vetr du det här Rostam? Har du varit i kontakt med alla 70 miljoner iranier? Du har bara antaganden. Jag tog upp Montazeri och skrev att det fanns konflikt mellan de lärda. Så jo jag hänvisar till dem. Och inte heller Montazeri ville få bort islamiska systemet..

 10. Hooman
  Hooman 28 december 2009

  Den iranska regimen är mördare. Slutet nära för terrorn. Tycker synd om hizbolah och hamas. de har ingenstans att tigga pengar längre. Arab styret kommer att få ett slut, länge leve den iranska republiken!

 11. Rasul
  Rasul 28 december 2009

  Hooman
  i dina drömmar kanhe?!

  exil Iranier tigger fett mycket pengar från USA Israel.

  Hizbollah Hamas tigger inte pengar,dom får pengar för att stå emot sionismen som har bluffat er alla.

 12. Rasul
  Rasul 28 december 2009

  Iran tillhör inte bara Iranier den tillhör till alla muslimer som älskar Allah hans Profeter (a.s) och Imamerna (a.s)

  Islamiska Republicen är Vilajati Ali (a.s) den är varje shia muslims dröm land jag skulle inte kriga för mitt land, men jag skulle kunna dö för detta Islamiska Landet

  Länge Leve Iran Islam Republic! Länge Leve Hizbollah! Länge Leve Hamas!

  Utan Islamiska Republicen Iran dom förtryckta skulle vara fortfarande förtryckta

  Alla Palestinier skulle vara dödade av sionister,muslimska länder skulle bli koloniserade som man hade gjord med Africa en gång.

  Alla i Europa USA pratar om friheten om demokratin men dom är blinda dom ser inte den riktiga friheten demokratin

  DET ÄR ISLAM SOM ÄR FRIHETEN DET ÄR ISLAM SOM ÄR DEMOKRATIN!

 13. Djavad
  Djavad 28 december 2009

  Behlool, Jag håller med en hel del av dina synpunkter. En del missnöjda Iranier varken kan eller vill se sambandet mellan skeende som händer runtomkring kontinuerlig, och koppla samman dessa skeende. Jag är nästan säkert att dessa protester är planerat och styrs från utlandet, dock vill inte frågesätta den utbreda missnöjet spec. i stora städer särskild i Teheran. Men dessa protester har inte den kraft och bas som krävs för att kunna störta hela systemet, däremot de kan skada och störa. Många Iranier har glömt bort vad har hänt med den 70 milljoner dollar som gorge bush hade avsatt för demokratisering av Iran. Vem har varit mottagare och var den har använts till? När och var? Iran behöver bara reformer och den skall komma inifrån inte dikterad utifrån. Jag är absolut inte anhängare av regeringen och inte heller systemet, men med avseende på situationen som råder hellre stödjer jag tyst detta system än att tillfredsälla främmande krafter.

 14. Bahlool
  Bahlool 28 december 2009

  Precis som jag tänker Djavvad!! Iran behöver reformeras och det behöver alla stater, men inte med hjälp av blodbesudlade pengar,..

 15. Kaveh
  Kaveh 28 december 2009

  Det som händer i Iran är en motreaktion till status quo på samma sätt som när man gav stöd till islamisterna under islamiska revolutionen då man kände empati med de under Shahens förtryck. Men sedan när religionen blev påtvingad så blev reaktionen den motsatta. Det är det som vi ser idag, en motreaktion på det nya status quo eller det frihetsberövande islamiska styret.

  Man kan tro att majoriteten har alltid rätt, men tänk på en sak i Sverige finns det fundamentala rättigheter som vi kallar mänskliga rättigheter som är gjorda för att skydda individens rättigheter och friheter. En av dessa är rättigheten att utöva valfri religion. Dessa rättigheter går alltid före majoritetens vilja.

  Utan dessa rättigheter hade inte jag, Rastum, Bahlool, Hooman eller någon annan kunnat utöva religion fritt i Sverige, och utan rättigheten att tala öppet och fritt hade ingen av oss kunnat skriva och kommentera bloggar.

 16. her finns det tydligen regim anhängare ser jag eller så har ni betalt för att skriva det ni skriver eller så är ni helt enkelt anstälda som sitter på ambasaden så sitter och ägnar er åt propaganda som ni vet inte är sann
  och jag har en fråga vilken rätt ger gud er att döda och tortera och våldta kvinnor och män .svaret är inget .så det ni gör är med andra ord ett brott mot gud en synd
  stödjer man en regim som ägnar sig åt detta då är man också skydlig till vad den gör

 17. Bahlool
  Bahlool 28 december 2009

  Kaveh du glömmer att folk får ha sin tro i Iran eller menar du att judar och kristna är förföljda?

 18. Bahlool
  Bahlool 28 december 2009

  Anders du är fan för mkt..jag ser inte dig skriva om ditt kära Israel..eller juste..de är ju inte muslimer, då kan man inte klaga på dem 😉
  Jag är inte köpt eller anställd av någon, men jag är inte så dum att jag skyller syraatacker och attacker mot sörjande shiiter i Pakistan på islam, som du gjort i din blogg..lite mera folkvett..lite mera fakta…och voila hela din världsbild faller.

 19. Rasul
  Rasul 28 december 2009

  ”och jag har en fråga vilken rätt ger gud er att döda och tortera och våldta kvinnor och män ”

  du vet inte ens vad du pråtar om Anders

  kolla statistiken på våldtäkta kvinnor så kan du se att Sverige leder i denna gruppen med andra europeiska länder

  vad gjorde Amerekanska och israeliska soldater i Abu Qreib? kanhe det var osama bin laden som torterade tusentals irakier eller kanhe det var muslimer som torterade dom?

  vi kunde se er demokrati i irak

  för er är
  demokrati = Olja
  frihet = occupation

 20. Bahlool
  Bahlool 28 december 2009

  hehe..sånt visar man inte..fy fan alltså..måste hjitta det här på youtube så jag kan bädda in det här

 21. Maryam
  Maryam 29 december 2009

  Att prata om våldtäkter i detta läge känns inte värdigt – varken för kvinnors lika rättigheter och skyldigheter eller för alla de som kämpar eller blivir offer i kampen för ett mänskligare, tryggare och godare samt rättvisare samhälle, de som offrar sin hälsa och sina liv för ett demokratiskt och fritt land.

  Var hedervärda och lyft inte in diskussionen om kvinnors rätt till skydd och fullständiga rätt till sin egen kropp i samband med det som nu händer i Iran. Lägger ni in den sortens kommentarer här avslöjar ni bara att ni egentligen skrivit dem för att avleda uppmärksamheten från det som nu sker i landet eller, gud förbjude, från det faktum att era egna argument tryter.

  Om ni manliga bloggkommentatorer verkligen, i djupet av era hjärtan, tror på att dela makten lika med kvinnor så diskutera den frågan där detta kan skapa ett genomslag för kvinnors OCH mäns delade ansvar och rättigheter såväl i politiska sammanhang som i vardagliga sociala situationer.

 22. Bahlool
  Bahlool 29 december 2009

  fan vad bra material…måste hitta det på youtube

 23. Rostam
  Rostam 29 december 2009

  Bahlool, du menar till skillnad från dina vetenskapligt / statistiskt säkerställda påstående eller?

  Jag beskriver mina intryck från att ha levt i Iran i många år och vara iranier, till skillnad från en del araber som Rasul som verkar vara regimens enda vänner.

  Sanningen är att varken du eller jag har ett korrekt dataunderlag som kan visa hur majoriteten av de 70 miljoner människorna i Iran anser om den islamiska republiken (jag skiter lika mycket i vad Rasul tycker som amerikaner och britter). Det säkraste sättet att ta reda på detta är att tillåta fria val. Jag verkar mindre orolig för utfallet i ett sådant val än regimens nervösa anhängare.

  Tycker också att det säger en hel del att de personer som stödjer regimer i utlandet är araber och inte iranier. Att stänga ute utländsk inblandning i landets angelägenheter innefattar inte bara USA och resten av västvärlden. Den innefattar också arabiska löntagare som försörjer sig på att förtrycka och våldta i Iran.

  Ni fortsätter att försöka göra detta till en religiös fråga eller en fråga om Palestinakonflikten. Jag stödjer liksom de allra flesta iranier Palestina och fördömer Israels förtryck där. Det innebär inte att jag för det stödjer den islamiska republiken som förtrycker sitt eget folk på ett än värre sätt än Israel gör i Palestina.

  Skulle vara intressant med en fatwa från en skojare till präst som Khamenei, en präst som på Tehrans, Tabriz, Isfahan och andra iranska städer idag jämställs med Yazd. En person som beordrar sina säkerhetsstyrkor att anfalla begravningsföljet under Montazeris begravning under Ashura. Som använder våldtäkter som tortyrmetod mot fredliga demonstranter som arresteras.

  Borde skapa en koloni någonstans riktigt avlägset och låta det styras av Khamenei och Ahmadinejad och låta de icke-iranier som avgudar dem utgöra befolkningen. Om ni älskar dem så mycket så kan ni få dem. Håll er, dem och förtycket i Islams namn utanför Iran.

  Hoppas timpenningen från ambassaden är värd bördan att bära regimers brutalitet på era samveten. Hur kan ni kalla er muslimer?

 24. Bahlool
  Bahlool 29 december 2009

  Det är du som ifrågasätter opinionsundersöknnga rgjorde av amerikaner, det är du som ifrågasätter de iranier som skrivit och yttrat sig..det är du som inte tror på de iranier som stödjer regeringen och som valde och röstade på systemet..du vill inte tro på sanningen..så jag tror att mina uppgifter har mera belägg än dina. Vad har du att komma med? Jag har belägg, du har bara dina egna påståenden…

  Valen ifrågasattes enbart av mousavi och väst. I Iran verkar majoriteten av befolkningen vara nöjda med valresultatet..vi talar här inte om några hunsade iranier, vi talar om ett folk som alltid revolterat mot de styrande som missbrukat makten..undrar du inte varför enbart TEheran uppvisar sådant här kaos? På andra ställen har man försökt med de här terroretoderna men folket föredrar regeringen. Så du har två val, 1 att du tror att iranierna är styrda av regeringen och att de är fega eller 2 att iranierna inte står bakom dessa upplopp, denna förstörelse och denna kontrarevolutionära anda..

  Tycker också att det säger en hel del att de personer som stödjer regimer i utlandet är araber och inte iranier. Att stänga ute utländsk inblandning i landets angelägenheter innefattar inte bara USA och resten av västvärlden. Den innefattar också arabiska löntagare som försörjer sig på att förtrycka och våldta i Iran.

  Fel igen. Jag känner 3 iranier på nätet och min bäste vän är tom shah anhängare..men enbart shahanhängaren menar att det varit fusk, resten menar att det inte funnits fusk, de tycker att det behövs reformer, men inte att systemet ska tas bort..så nej..det är du som borde se över ditt umgänge..du är som alla andra iranier i väst, ni har ett sådant hat mot araberna, att ni vill ge dem skulden för allt i världen..så funkar inte realiteten.
  Att hävda att iranierna som jobbar för basij är araber, visar på den rasism som gror bland er som hatar den islamiska republiken..ni skyller på araberna, väst skyller på araberna och israel skyller på araberna..finns det något som inte araberna bär skulden till? MIn vän hävdade liknande saker lol..men jag vet hur iranierna tänker och hur deras propaganda maskin fungerar..de vill försöka skrämma vsät i att det är araber som bär skulden för det här..vad det gäller andra länders angelägenehter..Iran har lagt sig i sina grannaras angelägenheter 😉 Så vad klagar du på?
  Ingen är förtryckt..men de här terrorsiterna måste stoppas och jag önskar att allihopa ställs inför rätta för sina brott..förstörelse, hot, angrepp och upplopp straffas överallt i världen och jag hoppas att allihopa får dödsstraffet för sin terror. ÄJag har sett bilder på hur dessa skitungar beter sig mot moskeer, mot polisen, mot civila..Hade jag varit den iranska regeringen hade jag låtit pasdaran ta sig in och ta hand om de här terroristerna. Shahen är borta..Mujahedin Khalq är borta och nu ska de här anhängarna till USA och ISrael också bort.

  Ni fortsätter att försöka göra detta till en religiös fråga eller en fråga om Palestinakonflikten. Jag stödjer liksom de allra flesta iranier Palestina och fördömer Israels förtryck där. Det innebär inte att jag för det stödjer den islamiska republiken som förtrycker sitt eget folk på ett än värre sätt än Israel gör i Palestina.

  Vi har redan diskuterat det här..du har inga belägg för att staten terroiserar sitt folk..vad menar du de här demonstrationeran idag och igår för staten är? Menar du att alla de här var araber eller lol…

  Skulle vara intressant med en fatwa från en skojare till präst som Khamenei, en präst som på Tehrans, Tabriz, Isfahan och andra iranska städer idag jämställs med Yazd. En person som beordrar sina säkerhetsstyrkor att anfalla begravningsföljet under Montazeris begravning under Ashura. Som använder våldtäkter som tortyrmetod mot fredliga demonstranter som arresteras.

  Den här ”skojaren” följs inte av iranier, han gjorde en fatwa som sa att han föredrar att enbart folk it ulandet ska följa honom..så hans fatwa är inte bindande..men denna person har inte sagt något till säkerhetstyrkorna..men när dina vänner utnyttjar MOnteszeris demonstration för att uppvigla, hota och skapa kaos, då tror du väl inte att ni är skyddade? Om du är så modig, åk till Iran och låt oss få se hur det går för din uppvigling..Hade hela iranska folket stått bakom er, så hade ni lyckats störta regeringen för länge sedan…
  Fredliga demonstratanter? Fredliga demonstratner förstör inte, hotar inte och bränner inte upp saker..du borde vara smart nog att förstå skillnaden..

  Hoppas timpenningen från ambassaden är värd bördan att bära regimers brutalitet på era samveten. Hur kan ni kalla er muslimer?

  Hellre pengar från Ambassaden (inget jag får i alla fall) än pengar från Israel och USA…inte konstigt du lever gott i Sverige lol..Hellre Iranska regeringen än någon shah eller mujahedin khalq eller CIA styrd regering..du borde skämmas över att sälja dig, din familj och din heder för västs förtryck. Men vad kan man säga om de massorna som föredrar att låta sina systrar bli sönderknullade här i väst och som föredrar alkoholens och festandes styre? Jag har så många iranska vänner, att jag skäms å deras vägnar..och det värsta är att några av dem tom valt att åka hem till iran igen, även efter att de sagt sig hata regeringen..varför? Jo för de ser vad som händer med deras barn i väst lol..patetiskt…

 25. Beck
  Beck 29 december 2009

  Bahlool: Har du sett dokumentären ”prostitution bakom slöjan”. Tycker den visar några intressanta saker i det Iranska samhället. Enligt din syn verkar det vara så mycket finare i Iran rent sexuellt och här är det smutsigt, dvs att kvinnorna ligger runt osv. Dokumentären visar vid ett flertal tillfällen när män betalar kvinnor för att ingå någon sorts tidsbegränsat giftermål. Trots att de redan hade en fru. Ofta är det fattiga kvinnor som ser det tidsbegränsade giftermålet som någon sort temporär lösning. Är detta på något sätt ett fint system, när inte ensamstående kvinnor har råd att försörja sig så att de tvingas bli så beroende av män så män köpslår för att ha en tidsbegränsad relation med en kvinna. Något sorts kontrakt som utfärdas av någon iman eller dyl. Se dokumentären den är intressant!

 26. Bahlool
  Bahlool 29 december 2009

  Har sett den, kvinnan bakom filmen är en av de där som älskar att kritisera islam och Iran. Du måste inte tro på allt du ser..det kontrakt du talar om heter Muta. Detta sysstem är för mannen och kvinnan. Jag förstår att du föredrar den otrohetskultur vi ser i väst, men jag föredrar det islamiska systemet.
  Kvinnor får jobba, de kan jobba Irans universitet har 62% kvinnor..det säger allt om hur fritt det är i Iran..jag tycker du borde åka dit..och inte bara till vänner som snackar skit om iran utan även besöka dem som visar dig den bild de har av den islamiska republiken och som inte är negativt inställda..vi har nästan uteslutande exiliranier i väst, dessa är så negativt inställda att det är patetiskt hehe

 27. Mohamed Omar
  Mohamed Omar 29 december 2009

  Assalam alaikum

  Broder, miljoner iranier kommer att demonstrera i Iran imorgon, för islam och Sayyid Ali Khamenei, och MOT de sekulära terroristerna. Jag tycker det är dags att ställa dessa terrorister inför rätta. Islam påbjuder tålamod och förlåtelse, men det finns en gräns, och den har man överskridit nu. Muslimerna måste agera.

 28. Bahlool
  Bahlool 29 december 2009

  Mo om du får tag i filmer som jag kan bädda in från demonstrationen säg till mig..jag såg lite på euronews idag men kunde inte visa dem här..det var hundratusentals på gatorna som demonstrerade mot de här terroristerna

 29. Beck
  Beck 29 december 2009

  Jag skulle gärna åka till Iran och bilda mig en uppfattning. Skulle verkligen vara intressant!

  Tror för övrigt varken Svenskar eller Iranier generellt sett tycker otrohet är något bra. Otrohet finns i alla kulturer och även i Iran och förkastas i båda kulturerna. Otrohet som leder till skilsmässor, tragik och annat hemskt oavsett kultur. Det är väl knappast något som accepteras här även om man inte blir straffad av rättssystemet pga otrohet.Men de problem som dokumentärfilmaren tog upp existerar ju trots allt oavsett hennes syn på Iran. Självklart ska man vara kritisk mot alla typer av filmer men alla länder har ju sina problem och några av problemen togs upp i filmen. Att man t.ex. förmodligen i många fall tillämpar muta på ett sätt som jag kan tänka mig inte var den ursprungliga tanken. Sådana problem måste man ju kunna prata om utan att avfärda en hel film pga filmarens inställning till landet.

 30. Rasul
  Rasul 29 december 2009

  Rostam

  jag är inte Arab, jag är Azari och jag älskar Islamiska Republicen Iran, man behöver inte vara Arab för att älska Islamiska republicen Iran, det räcker med att vara muslim då kan man inse för vad står den Islamiska Republicen Iran. den står emot sionismen, terrorismen, colonialismen, rasismen….och mycket mera som är dåligt och som dåliga mäniskor vill göra t.ex Shahen ville göra Tehran och Iran till Mellanösterns Paris men de riktiga Persier Azari visade att dom är de riktiga muslimer Muhammed (s.a.s) Umma de tog Islams flagga och lyfte den högt och visade att Iran är muslimernas land och den kommer att förbli muslimskt med Allahs hjälp Inshalla

  många exil Iranier är oroliga eftersom dom är efterlysta i interpol.hoppas att dom får aldrig mer få åka till Iran för att det enda dom kan göra är det att förstöra
  och bränna saker.Alhamdulilahir Rabbil Alamin snårt ska dessa mohariber Kafirerer avrättas. Inshalla Amen

 31. Rasul
  Rasul 29 december 2009

  måste tilläga att USAs Israels Sveriges exil Iraniers….. dröm gick sönder!
  Fett mycket pengar blev onödigt bort kastat på dumma demonstranter!som ska avrättas också

  Dumma människor trodde att det ska vara lika lett att göra revolution i Iran som man gjorde i Georgien och i andra länder dom glömda att Islamiska Republicens folk står enad och kommer att stå enad med Allahs hjälp inshalla

 32. Bahlool
  Bahlool 29 december 2009

  Skillnaden i synen på otrohet är att vi har statistik som visar att runt 50% av svenskarna är otrogna eller varit det..då kan det inte vara så hatad som du antyder att det är..vidare visar den muslimska kulturen att det är brottsligt med sånt.
  Filmarens uppsåt är att svartmåla..jag kan också göra en film och då bara filma pedofiler, och hävda att dessa svenskar är representativa för alla svenskar.
  Jag kan ta upp en hemlös och sedan visa upp det för iranier och hävda att det är så svenskar lever eller bo osv..uppsåtet är rätt viktigt..klart iran har problem..alla stater har..men den här propagandan som drivs mot dem, mot araber, mot muslimer, börjar bli rätt tjatig…’

 33. Rostam
  Rostam 30 december 2009

  http://www.youtube.com/watch?v=t6vXWXdIs0U

  http://www.youtube.com/watch?v=kGACDMtOpr8

  Era ”muslimska bröder” i Seyed Ali Khameneis poliskår.

  Bahlool, ser fortfarande inte vad dina belägg / fakta ligger. Du stödjer en regim som grundar sin propaganda på skrattretande lögner och försöker avfärda all kritik med att Israel / USA står bakom kritikerna.

  Det är mycket svårare att ta till sig att den som kritiserar också är muslim och ser Israel / Palestina samt västvärldens post-kolonialism som helt separata frågor från den islamiska terrorregimens brott mot mänskliga rättigheter och också faktiskt islam.

  Du avfärdar också kritik från varenda iranier med att påstå att de är Shahanhängare, kommunister eller Mojahedin Khalg. Jag är muslim, sympatiserar inte med någon av dessa grupperingar och håller med dig om att de alla har minimalt stöd i Iran.

  Det som däremot har ett väsentligt stöd bland det iranska folket och som jag också stöder är en strävan efter sann demokrati och frihet. En strävan efter att leva i ett samhälle där det finns yttrandefrihet. Ett samhälle som inte är ett skräckvälde och där det finns personlig frihet.

  Protester förekommer i många fler städer än Tehran. Människor som deltar i fredliga protester, utan skadegörelse, riskerar sina liv och är rädda. Regimen är hänsynslös och brutal. Det kommer otaliga vittnesmål från personer som under efterspelet till valet i somras under fredliga demonstrationer blir sönderslagna av Pasdaran / Basij. Mängder med videoklipp talar sitt eget språk.

  Varför behöver en regim som är så självsäker i att den har stöd hos befolkningen nyttja sånt övervåld för att sprida sådan skräck?

  Varför är dess anhängare så rädda för kritik från den egna befolkningen att de måste stämpla dem som sionister, arabhatare, kolonialister etc?

  En förbrytarregim som islamiska republiken har alltid varit i behov av att fokusera på externa fiender som ursäkt för att våldföra sig på den egna befolkningen.

  Det kommer inom en kort framtid bli klart för mullerna och världen vad det iranska folket vill. Ingen regim kan leva för evigt på terror.

 34. Bahlool
  Bahlool 30 december 2009

  Du är rolig du..de bränner, de förstör, de hotar och de mördar och sedan klagar du på att staten slår tillbaka? Wow..lite för mkt hyckleri för min smak.
  Du är muslim? Du kallade Yazid för Yazd, det visar på dina kunskaper om islam 😉

  Demokrati som vilken nation? Som i Sveirge? Där du har rätten att håna och häda profeten? Där du har rätten att vara otrogen? Där du har rätten att vara homosexuell? Ja..men varöfr vill du har det i Iran, du har ju allt det där här?

  Regeringen har inte slagit ner mot någon som haft tillstånd att demonstrerar och som inte förstört eller hotat. Du verkar verklgient ro att förstörelse och hot mot regeringen och dess representanter ses som något fredligt.så är inte fallet min vän.

  Regeringen måste skapa ordning..dessa terrorister har förstört och hotat samhällsordningen..INGENSTANS I VÄRLDEN skulle det accepteras.så varför kan du inte vara lite ärlig och medge att de inte är så fredliga
  Jag utmanar dig att gå ut på stan och skrika död åt kungen, bort med kungen, död åt kungen död åt sivlia och sedan död åt Reinfeldh, sedan får du gärna bränna lite och förstöra lite..då ska vi se hur du blir behandlad här i landet 😉

 35. Beck
  Beck 30 december 2009

  I Sverige har vi statistik på det mesta, tror knappast det finns den här typen av statistik i t.ex. Iran. Jag kan bara tala för mig själv och inte alla svenskar men jag har aldrig varit otrogen och skulle aldrig falla mig i att vara det. Jag tycker det är fruktansvärt helt enkelt, inte för att jag kan bli straffad för det utan det är så moraliskt fel att såra en annan människa på det viset. Känns ju nästan lite som propaganda eller någon regims skräckbabbel om att i väst knullar i döttrar runt och nästan alla är otrogna.

  Förmodligen skulle folk springa på stan och skrika död åt kungen om han fortfarande hade den politiska makten. Angående Reinfeldt så behöver vi inte skrika död åt honom för vi kan rösta bort hans hemska högerpolitik till nästa val =).

  Ibland blir jag så ställd av vad du skriver Bahlool. Ibland tycker jag du skriver kloka saker men jag har inte ännu slutat förvånas av dina okritiska inställning till Iran. Känns som du nästan har en utopisk syn på landet och regimen. På landet har du säkert det med all rätt för jag kan tänka mig att det bor hur mycket bra människor som helst där. Men hur kan man ha en så fin inställning till en regim som många exiliranier inte ens vågar återvända till på semester utan att vara rädda för vad som ska hända dem pga deras ideologiska övertygelser. Hur kan det vara en sund regim? Det är ju rena rama DDR eller Sovjet.

  Ibland får jag samma känsla av din syn på Iran som många kommunister såg på Kambodja, Kuba eller Sovjet. Känns lite som Jan Myrdal över det hela.

 36. Rostam
  Rostam 30 december 2009

  Mina kunskaper om islam är väldigt goda trots en felstavning som du hänger upp dig på och min syn på islam är inte det som regimen i Iran utövar. Den dag jag övertygas om att den sanna islam är det terrorvälde som råder i Iran slutar jag att kalla mig själv för muslim.

  http://www.youtube.com/watch?v=5CiKs0jP-bU

  Ytterligare ett klipp där dina modiga hizbollahkamrater ger sig på en ung kvinna med batonger. Muslimer? De är inte människor. Det är terrorister som missbrukar en religion för sitt maktmissbruk. Vem har gett dem / er ensamrätt på religionen? Vem har utsett Khamenei till ”gud”?

  Hotat samhällsordningen genom vad? Sin i grundlagen fastställda rätt att hålla fredliga demonstrationer? Tysta marscher möts med batongslag.

  5 miljoner exiliranier hatar dem och majoriteten av iranierna i Iran hatar dem. De enda som känner sig nervösa är en serie icke-iranska hizbollah och hamasterrorister som är oroliga för sin framtida finansiering.

 37. Bahlool
  Bahlool 30 december 2009

  I Sverige har vi statistik på det mesta, tror knappast det finns den här typen av statistik i t.ex. Iran. Jag kan bara tala för mig själv och inte alla svenskar men jag har aldrig varit otrogen och skulle aldrig falla mig i att vara det. Jag tycker det är fruktansvärt helt enkelt, inte för att jag kan bli straffad för det utan det är så moraliskt fel att såra en annan människa på det viset. Känns ju nästan lite som propaganda eller någon regims skräckbabbel om att i väst knullar i döttrar runt och nästan alla är otrogna.

  Jag tycker du är en rätt smart kille, låt oss titta på det här ur rationell synvinkel:
  Vad är lättare, att det finns stor kontakt mellan könen eller ej? Vad leder till otrohet, är det inte till stor del denna k ontakt? Vidare allt festande? Allt supande? Alkohol är en stor bov.
  Sen å andra sidan har du ett folk eller land som inte har de här sakerna eller mkt få av dem. Kontakten mellan könen är rätt begränsad….så därför är det svårare att vara otrogen.

  Förmodligen skulle folk springa på stan och skrika död åt kungen om han fortfarande hade den politiska makten. Angående Reinfeldt så behöver vi inte skrika död åt honom för vi kan rösta bort hans hemska högerpolitik till nästa val =).

  Opinionsundersökningar och valresultatet säger klart att Ahmadinjad vann valet. Så varför skulle man inte kunna rösta bort honom? Frågan kvarstår, vad hade hänt om du skrikit död åt kungen eller reinfeldt? sådant här tas som hot. De sa inte bort med Ahmadinajad utan marg bar Ahmadinjad, och marg bar Khameini. Detta är alltså död åt. menar du verkligen att det är acceptabelt?

  Ibland blir jag så ställd av vad du skriver Bahlool. Ibland tycker jag du skriver kloka saker men jag har inte ännu slutat förvånas av dina okritiska inställning till Iran. Känns som du nästan har en utopisk syn på landet och regimen. På landet har du säkert det med all rätt för jag kan tänka mig att det bor hur mycket bra människor som helst där. Men hur kan man ha en så fin inställning till en regim som många exiliranier inte ens vågar återvända till på semester utan att vara rädda för vad som ska hända dem pga deras ideologiska övertygelser. Hur kan det vara en sund regim? Det är ju rena rama DDR eller Sovjet.

  Nja, Iran är allt annat än en utopi, och tro mig jag är mkt mera kritisk än du någonsin kan ana eller få reda på, men det behåller jag till de shiitiska kretsarna 😉
  Det du inte förstår är den historia som ligger bakom Iran och det tryck landet får utstå och de hot. Många många exiliranier åker dit, min allra bäste och äldse vän är iranier som hatar regeringen..hans pappa jobbade på ambassaden, men han själv gillar shahen. Men när man diskuterar med honom och får ställa några enkla frågor, så brukar han dra sig tillbaka lol. Poängen är den, att även han som hatar regeringen, åker på semester dit. Även hans morbror som avskyr regeringen, ska flytta dit helt och hållet snart. Jag har sett mera av vad iranierna verkligen tycker än du någonsin kan 😉
  Varit där, mina vänner är iranier, 60% av min klan bor i Iran. Min morbror har suttit i fängelse där och avskyr det. Mina anställda är iranier som avskyr landet, talar illa om regeringen men ändå åker de dit på semester vart och vartannat år…

  Jan Myrdal och resten hade stater som inte hade val, det har Iran. Ahamdinajad företräddes av liberala presidenter. Vidare har du frihet att resa i Iran, det har du inte i de länder du nämnde. Sovjet mördade miljoner människor, hur många har Iran mördat? Hade iran varit så hemskt som du tror det varit, då hade inte baranågra få 20 tal personer dött i de här upploppen, utan man hade gjort som Kina och himliska fredens torg.
  Fråga dig istället, om det är du som fått det om bakfoten? Om det inte är så att propagandan lett till att du har en sådan här negativ syn?

 38. Bahlool
  Bahlool 30 december 2009

  Ge dig, du har sett alla bränder, och all förstörelse, eller attackerna motpolisstationer och moskeer..om du kallar sånt för fredligt då är det något fel i dina ögon. Hamasterrorister och ditt hat mot hizbollah och araber har vi redan sett innan. Så svara mig, jag har ju svarat på dina inlägg, vad är det för demokrati du vill ha? En som i Sverige?
  Hur långt ska homosexuella få gå? Giftermål? Adoption? Ska vi tillåter hån och häckel? Ska vi tillåta att man hädar Allah? Vad tycker du om slöjan ochkläderna, hur mycket ska kvinnor få visa på gatorna?
  Det är enkla frågor..

 39. Beck
  Beck 30 december 2009

  ”Jag tycker du är en rätt smart kille, låt oss titta på det här ur rationell synvinkel:
  Vad är lättare, att det finns stor kontakt mellan könen eller ej? Vad leder till otrohet, är det inte till stor del denna kontakt? Vidare allt festande? Allt supande? Alkohol är en stor bov.
  Sen å andra sidan har du ett folk eller land som inte har de här sakerna eller mkt få av dem. Kontakten mellan könen är rätt begränsad….så därför är det svårare att vara otrogen.”

  Svar: Jag ser det som det mest naturliga att det finns en stor kontakt mellan könen. En uppdelad ordning mellan könen leder bara till att förståelsen emellan blir sämre. Har alltid haft en jämn fördelning mellan killar och tjejer i min umgängeskrets. Har aldrig varit några problem. Oddsen att otrohet ökar med en nära kontakt med det andra könet är förmodligen sann. Men det är värt det, skulle inte kunna tänka mig en tillvaro med bara män. Har inte män och kvinnor en integrerad roll i ett samhälle så blir främlingskapet större som säkerligen kan leda till värre saker i samhället än en och annan otrohet som ändå sker i sådana samhällen.
  Det här med alkohol anser även jag är ett problem för det svenska samhället. Jag hade fram tills för några år sedan knappt tänkt på det för att det var så nära den kultur jag fått sen bröstmjölken. Håller med dig på den punkten, frågan om alkoholen vara eller icke vara borde föras upp i debatten oftare. Något som mycket oftare var på tapen för några decennier sedan. Alkohol borde inte vara en självklarhet i vårt samhälle.

  ”Opinionsundersökningar och valresultatet säger klart att Ahmadinjad vann valet. Så varför skulle man inte kunna rösta bort honom? Frågan kvarstår, vad hade hänt om du skrikit död åt kungen eller reinfeldt? sådant här tas som hot. De sa inte bort med Ahmadinajad utan marg bar Ahmadinjad, och marg bar Khameini. Detta är alltså död åt. menar du verkligen att det är acceptabelt?”

  Svar: Jo men går det rösta bort det islamska inflytandet över politiken och är det inte så att det är de religiösa ledarna som i slutändan väljer vilka ledare som folket kan rösta på?
  Kanske skulle jag skrika något liknande om min frihet begränsades, mina släktingar tvingats fly till andra länder och inte vågar återvända. Eller att vänner sitter inspärrade på obestämd tid pga av diverse ideologiska övertygelser. Än så länge tycker jag inte kungen eller Reinfeldt förtjänar att höra liknande saker.

  Att dina vänner åker till Iran trots att de hatar regimen kan ju faktiskt bero på att de saknar landet, folket osv men inte regimen. De kanske vill hälsa på släktingar osv osv. Jag önskar du kunde berätta lite om din kritik mot landet, annars får man som läsare lätt en uppfattning om att du ser landet som en utopi.

  Det jag menade med Jan Myrdal och de länder jag räknade upp var att många kommunistiska anhängare som bodde i andra länder vägrade se till de negativa aspekterna länderna innefattades med. Många fick senare stå till svars för sina åsikter om länderna. Andra har långt senare svårt att se det problematiska i ländernas ledning. Det skapades helt enkelt en så stark vilja att ett kommunistiskt styre skulle fungera så de negativa aspekterna förbisågs helt eller ignorerades. Personligen tycker jag en kommunistisk stat i teorin låter fantastiskt men det har aldrig fungerat bra i praktiken. Kanske är det ledarnas fel eller så är det ismens fel. Tror man lätt kan få skygglappar helt enkelt när man vill något så hemskt mycket, en kommunistisk stat eller islamsk spelar mindre roll. Men hägringen av drömmarnas rike kan kanske förblinda även den bäste och smartaste.

  Det är förmodligen sant att jag fått min negativa syn från västerländsk massmedia. Kanske är den berättigad, kanske inte, men vist är jag förmodligen färgad av den. Det är svårt om inte omöjligt att vara helt objektiv. Förmodligen är Iran lite bättre än vad jag har sett och blivit serverad med från västerländsk massmedia. Men jag försöker ändå finns nya vägar till förståelsen om vad som händer i mellanöstern. Därför jag läser din blogg bland annat för att försöka förstå och sätta mig in i hur människor utanför den västerländska världen anser och ser på tillvaron i mellanöstern. Även om även jag är kritiskt till många saker inom väst, ytligheten, konsumtionen och materialismen osv.

  Men men oavsett är det alltid intressant att diskutera saker med dig. Trots att det känns som jag pratar med en mars-människa (eller också är det jag som är mars-människan, vem vet) ibland =).

 40. Bahlool
  Bahlool 30 december 2009

  Svar: Jo men går det rösta bort det islamska inflytandet över politiken och är det inte så att det är de religiösa ledarna som i slutändan väljer vilka ledare som folket kan rösta på?
  Kanske skulle jag skrika något liknande om min frihet begränsades, mina släktingar tvingats fly till andra länder och inte vågar återvända. Eller att vänner sitter inspärrade på obestämd tid pga av diverse ideologiska övertygelser. Än så länge tycker jag inte kungen eller Reinfeldt förtjänar att höra liknande saker.

  Ja men i väst har man gått den sekulära vägen, lika lite som du kan rösta bort sekulärismen i väst, kan du rösta bort religionen i Iran. Du måste förstå att man hade en folkomröstning om konstitution, och folket valde, helt frivilligt i början av den islamiska republiken, att rösta på detta system. Varför ska man rösta bort det? Du och jag kan inte rösta bort vår svenska konstitution. Du kommer aldrig skrika något sådant, för då bryter du mot lagen på ett för stort sätt. Du kan demonstrera, du kan yttra dig och du kan beklaga dig, men att hota ett statsöverhuvud eller en person överlag, är fel.
  Enligt din logik så borde jag kunna skrika jag ska döda dig åt min tjej om hon är otrogen eller om någon annan i samhället irriterat eller sårat mig? För det är det du säger när du menar att ifall jag blir sårad av att släktingar fått fly, så ska jag ha rätten att hota. Så funkar det inte.

  Det jag menade med Jan Myrdal och de länder jag räknade upp var att många kommunistiska anhängare som bodde i andra länder vägrade se till de negativa aspekterna länderna innefattades med. Många fick senare stå till svars för sina åsikter om länderna. Andra har långt senare svårt att se det problematiska i ländernas ledning. Det skapades helt enkelt en så stark vilja att ett kommunistiskt styre skulle fungera så de negativa aspekterna förbisågs helt eller ignorerades. Personligen tycker jag en kommunistisk stat i teorin låter fantastiskt men det har aldrig fungerat bra i praktiken. Kanske är det ledarnas fel eller så är det ismens fel. Tror man lätt kan få skygglappar helt enkelt när man vill något så hemskt mycket, en kommunistisk stat eller islamsk spelar mindre roll. Men hägringen av drömmarnas rike kan kanske förblinda även den bäste och smartaste.

  Jo klart och jag känner många som är förblindade av den islamiska republiken men vi måste beakta några saker:
  1. Jag som shiamuslim är inte anhängare av vilayat al faqih, såsom det ser ut i Iran.
  2. De fördelar man har med en islamisk stat som Iran övergår de negativa. Stor del till Irans problem är just de hot och de embargon som Iran får utstå. Se nu anklagelserna om kärnkraft, nu har det visat sig att det var lögn nu igen med de ”papper man hittat” som skulle påvisa att Iran planerade att bygga någon manick som skulle vara del i kärnvapen. Kampen mot Iran förs på många olika fronter.
  3. Jag har aldrig och kommer aldrig hävda att Iran är perfekt. Det har sina problem, som så många stater, men jag avskyr detta västerländska hyckleri, där man inte bryr sig om israel, inte om kina men Iran, det får vi straffa. När det gäller andra stater, så yttrar man sig om dem, men det görs inget annat..medan Iran däremot, får utstå embargon, hot, varningar, resolutioner och krig. Titta nu på Thailand som skickar iväg 4000 Hmongflyktingar till Laos och förföljelsen där, kommer någon bojkotta landet? Nej..ändå hör vi talas om att det ska bli fler bojkottar mot Iran pga de 20 tal som dött där.
  Titta på de filmer som visar hur dessa ”fredliga” demonstranter angriper polisstationer..jag lovar dig att de skulle skjutas på fläcken överallt i världen. Men enbart Iran anses vara diktatorisk när de utöver sin rättighet att försvara sig mot dessa upprorsmakare.

  4. Faller den islamiska republiken, så faller en stor del av det motstånd som finns mot Israel och USa, det är en av mina största anledningar till att jag stödjer Iran. Ifall iran faller så kommer religiösa/troende förföljas mycket hårdare och svårare. På grund av Iran har hizbollah segrat mot Israels ockupation av Libanon. På grund av Iran vågar inte wahabiterna i Saudi att utrota shiiterna där. Om jag ska välja mellan att några rika gossar känner sig kränkta i Libanon och miljoner som kan dö, då är valet lätt.

  5. Jag har vänner i Iran, tro mig när jag säger dig det här, jag har frågat alla om det här, och även de som är emot den islamiska republiken, säger att stödet för den är överväldigande. Bara igår talade jag med en vän som skrattade och sa dessa som protesterar är ett fåtal och att den stora massan är tyst men ifall den börjar röra på sig så blir det ett blodbad på de här terroristerna.
  Tro inte på allt du hör och läser om iran 😉

  Men men oavsett är det alltid intressant att diskutera saker med dig. Trots att det känns som jag pratar med en mars-människa (eller också är det jag som är mars-människan, vem vet) ibland =).

  Lol det är du som är marsmänniskan 😉
  Nah men mina tankar och mina värderingar skiljer sig markant från andra jag lärt känna, därför jag inte har några andra vänner än dig 😉

 41. Bahlool
  Bahlool 30 december 2009

  fan vad bra!!! jag behöver kunna se den på youtube

 42. Maryam
  Maryam 31 december 2009

  Är det väl inget märvärdigt om de demonstrerar för honom och det han står för?…. Det är väl ingen konst alls att göra det i detta läge då det motsatta – alltså att inte demonstrera – sannolikt vore ungefär lika med förräderi. De som demonstrerar behöver heller inte vara rädda att bli bestraffade om de demonstrerar till skillnad från de som är kritiska till regimen. Inte sant? Ser ni inte det så saknas vanligt sunt bondförnuft. Så jag säger: Whats the deal? Hur många skulle inte demonstrera för regimen under dessa förutsättningar om de var rädda att bli bestraffade om de inte gjorde det? Kan du ta bort slöjan du har för dina ögon och svara dig själv, ärligt och utan att replikera något i affekt? Alltså när demonstrerar man? 1) då man är rädd att få stryk av polis m.fl eller 2) då man är rädd för replissalier om man inte demonstrerar? I vilket demonstrationståg kommer du att se flest deltagare? 2) Det som polis försöker förhindra eller 1) det tåg som skyddas, uppmuntras till och som har legitimitet?

  och till Beck – så sanslöst intressanta inlägg du gör på Bahlools blogg.

 43. Bahlool
  Bahlool 31 december 2009

  maryam vad har du för bevis att folk tvingas demonstrera för staten och regeringen?

 44. Beck
  Beck 31 december 2009

  Tack Maryam!
  Det är lugnt jag gillar mångfalden som du vet så även människor från tellus är mina vänner =).

 45. Maryam
  Maryam 31 december 2009

  Bahlool, det var ju precis det jag menade – att man inte behöver bevisa detta rent faktiskt.

  Det vi gör här är diskuterar. Det borde ju framgå, för oss alla, av den senaste tidens våldsamheter att man som iranier definitivt borde stödja den nuvarande regimen.

  Poliserna arbetar för att skydda de styrande (religiösa) politikerna och ledarna samt deras familjer. Polisen skyddar de som tydligt markerat att de är regimens anhängare. Polisen skyddar sig själva och sina familjer och sina privilegier som statens yttersta beskyddare. (Märk att jag inte skrev demokrati här). Behöver man då bevis? Jag undrar varför man fortfarande behöver bevis?

  Om du eller jag måste ha det för att fortsätta blogga om detta ämne så måste vi tyvärr tåla oss och vänta tills dess att Iran har blivit ett för medborgarna fritt land där de tryggt kan uttrycka sina åsikter och vi kan ställa frågan till de som demonstrerade om de gjorde detta av egen fri vilja och isf varför?

  Först då de som svarar varken kan ha möjligheter att vinna eller riskera att förlora något på sitt svar – för egen eller för anhörigas del – först då kan vi få det du vill ha; nämligen rena oförfalskade bevis.

  Som jag ser det är det synd för den fria debatten, helt enkelt en analytisk brist i formen av kritiskt tänkande om man måste ha sådana bveis för att motsatta åsikter ska få legitimitet.

  Jag anser att det är en indikation på viss intolerans att ställa höga krav på bevisning för att kunna acceptera åsikter eller lyssna på tankar och funderingar som inte passar ens egna. Hur debatterar man då med varandra isf utan att hamna i status que eller i affekt, undrar jag?

 46. Bahlool
  Bahlool 31 december 2009

  men Maryam folk fick yttra sig, annars hade de inte hållit på i så många månader. Hade Iran varit så hemskt som du och andra försöker hävda, då hade inte bara några få tiotal dött. Du hävdar att polisen bara ville skydda sig och systemet, vem säger inte att de skyddade lagen och ordningen? Vi ser några som föredrar väst gå ut och beklaga sig, men majoriteten stannade hemma tills de tröttnade. Jag vet tillräckligt om iranierna för att veta att de inte fruktar vare sig polis eller stat, så man kan komma fram till att majoriteten stödjer systemet och regeringen. Frihet finns det, inte västerländsk frihet (tacka gud=) men tillräcklig
  Bevisen är inte så svåra att få tag i. Ni hävdar att majoriteten av befolkningen är emot regeringen och emot Ahmadinjad, att folk gick ut på gatorna visar på motsatsen..så bevisen finns för att ni är ute och cyklar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *