Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Iranska Revolutionen 003

Jag är en stor supporter av den Islamiska Republiken Iran. Tyvärr blev både revolutionen och Iran inte bara svartmålade, men också korrumperade. Ska försöka belysa förtid, nutid och framtid för denna storartiga nation.

Det är 30 år sedan revolutionen.

Såsom sin far, var den nya Shahen ute för att försvaga de Islamiska konstitutionerna; bägge två förbjöd den islamiska slöjan, islamiska kulturella kläder, osv.

Liknande syn och metoder användes av Attatürk i Turkiet, men han hade inte den starka shiamuslimska traditionen av revolution och lärda som följde Hussains offer vid Kerbala att stå emot. Shaherna använde sig av våld och mördade tusentals som protesterade men det ledde bara till fler protester. Far och son, såg den stora faran som det religiösa etablissimanget utgjorde så man förbjöd och förföljde dem. Slöjan var bara ett exempel. 1941 tog Shah Muhammed Reza Pahlevi över makten och i 1950 fick han problem med sin statsminister Muhammed Mozzadeq, en stor nationalist och politiker. Mozzadeq valde att förstatliga den iranska oljan och kom då i kollisionskurs med Storbritannien, när han sedan fick stöd av Tudehpartiet, det iranska kommunistpartiet, så såg USA honom som en stor fara och såg till att han och hans regering störtades i en operation, kallad Ajax.

CIA och engelska MI6 hittade några rojalister i armén och medans Shahen Muhammed Reza Pahlevi flydde landet pga folkets ogillande av hans support för USA och Storbritannien, så utfördes kuppen och Mozzadeq såg sig besegrad.

BE069308Mozzadeq

Mozzadeq sattes i husarrest till sin död. Folket såg att man fortfarande var i händerna på USA och väst och nu började det religiösa lederskapet att utöka sin kritik och sina protester mot shahen av Iran. De religiösa kunde inte stödja en man som Mozzadeq, pga sin support hos kommunisterna, men nu när han var borta blev Shahen än hårdare i sina attacker mot oppositionen.

Mozzadeqs uppgång och fall berodde till stor del på religiösa ledare såsom Ayatollahs (religiösa ledare inom Shiaislam). Dessa män är högt vördade och leder det muslimska samhället i Shialänder. Har man dem som fiender så brukar det leda till förlust i slutändan, det var det som kostade Mozzadeq makten, och det var det som senare skulle leda till att Shahen förlorade sitt kungadöme. Att USA och Shahens anhängare idag menar att de kan störta Irans regering, som är styrd av sådana Ayatollahs är befängt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *