Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Opinionsundersökning i Iran om valet och USA

I en opinionsundersökning, utförd av en amerikansk opinionsföretag om Iran, har man frågat iranierna om sin syn på valet och sin syn på utrikespolitiken. Man har kommit fram till att var åttonde, alltså 80% av befolkningen i Iran, anser Ahmadinajad blev rättvist valt till president i Iran. Denna siffra visar rätt klart att västvärldens, Sveriges och exiliraniernas åsikt i frågan är den felaktiga. Undersökningen genomfördes mellan 27/08 och 10/09 detta året.

62% stödde valresultatet. Även det visar att valresultatet där Ahmadinajad vann, var rätt. Han valdes av runt 62%…

Av de 87% som sade att de hade röstat i valet till president, 12/06, så menade 55% att de hade röstat på Ahmadinajad, 14% hade röstat på Mousavi och 26% svarade inte på frågan. Även här visas att resultatet var till fördel för Ahmadinajad och att majoriteten av befolkningen i Iran står bakom honom…

Vidare säger undersökningen att 80% tycker att Ahmadinajad är ärlig, 64% menar att de har stor tillit i hans lederskap och 90% är nöjda med systemet i Iran. Systemet som exiliranier, Israel och Sverige, menar är oönskad av iranierna..

60% godkänner Väktarrådet, ett råd som godkänner lagar och ser över valen. 55% tyckte att sättet ledaren för den islamiska republiken (Khameini) väljs på, är demokratiskt. Vidare menar att 60% att de är tillfreds med ledarens stora makt.
Många i Iran tycker att USA är till för att försvaga den islamiska världen och att USA försöker tvinga på den muslimska världen sin egen kultur av materialism.

Majoriteten menar också att USA inte stödjer en palestinsk stat. Runt 51% menar även att de är positiva till det amerikanska folket.

Hela undersökningen går att hitta här. Nyheten publiceras inte i svensk media. Varför? Hur kommer det sig att en opinionsundersökning som kan visa en annan bild av Iran och iranierna än den vi får se bland exiliranier, inte ges någon medial uppmärksamhet?

PressTv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *