Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bojkotten som knäckte imperialismen

Tobacco Protest – Wikipedia, the free encyclopedia.

När man talar om Israel, så säger högern gärna att bojkott och embargo inte funkar. Man menar att det inte är ett bra sätt att bojkotta, så istället väljer man en ”dialog” man väljer att öka handeln och stödet till landet.

Varför är högern, med moderaterna i spetsen, så benägna att stödja ett embargo mot Zimbawbe då? Varför stödde man ett embargo mot Irak, som kostade runt 2 miljoner irakier livet? Inte nog med att Saddam mördade, nej väst valde att bojkotta och försvåra livet för de stackarna, när man såg att 500 000 barn hade dött, menade Albright, USAs utrikesminister då, att det var värt priset.

Islam är indelad i två inriktningar, shia och sunni. Sunniislam har i sin ideologi ett ogillande av revolter mot ledare, även ifall dessa är orättvisa eller oärliga. Shiaislam menar dock att en ledare måste vara rättskaffens och detta har lett till att de lärda inom shiaislam fått stor makt, man följer deras dekret och säger de jihad, så är det större chans att shias följer det än i den sunnitiska inriktningen. Man kan jämföra shialärdas status med påvens status.

I slutet av 1800 talet var Iran och mellanöstern svagt. Det ottomanska riket var på väg att falla, Iran var en mumsbit för både ryssar och engelsmän. Man använde sig av samma metoder som man använde sig i Kina, man hotade eller bekrigade de svaga staterna och tillskansade sig stora avtal och rättigheter. I Iran lyckades engelsmännen få tillstånd ett avtal som gav dem rätten att producera, exportera och sälja allt av Irans tobak, för en skitsumma på 15000 Pund och en profit på 25% av värdet. Iran var ett stort tobakproducerande land. Man hade över 200 000 iranier som arbetade i tobakframställningen.

Shahen av Iran, behövde pengar och han sålde ut sitt land för dessa judaspengar.

Nu kom de shialärda in i bilden. Systemet med Marjaiya, ett system där en lärd ger ut en skrift och då följer de troende honom och hans tolkning av de flexibla delarna va religionen. De lärda gick ut och gav ut en fatwa, ett dekret som uppmanade iranierna, ett tobaksälskande folk, att sluta sälja, jobba med eller röka tobaken. Det sägs att även Shahens haremkvinnor slutade röka tobaken och hans betjänta slutade förbereda tobaken åt honom. Bojkotten var komplett.

De lärda slutade undervisa, handelsmännen slutade öppna sina butiker. Man lamslog landet.

När Shahen insåg vilken kollaps fatwan utgjorde för hans makt och hans ställning, så stoppade han sitt avtal med engelsmännen. Man utfärdade en ny fatwa då, som tillät användandet av tobaken igen.

Händelsen visade att nästan 100 år senare, liknande män utfärdade fatwan som störtade den korrumperade Shahen då och banade väg för den islamiska revolutionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *