Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Statistik över islam – 2009

CNN har sammanställt ny statistik över islam och muslimerna i världen. Enligt artikeln så är 1,57 miljarder människor muslimer i världen

Nästan 2 av 3 muslimer i världen, lever i Asien, 9 utav 10 är sunniter. Det är alltså nästan var fjärde som är muslim i världen. Indien, landet med den hinduistiska majoriteten har fler muslimer än alla andra länder, förutom Indonesien och Pakistan. Det lever fler muslimer i Kina än i Syrien. Ett europeiskt land som Tyskland har fler muslimer än Libanon. Enbart var femte muslim lever i mellanöstern och norra Afrika, de länder där araber bor. Rapporten är gjord av Pew Forum om religion och offentligt liv. Enligt rapporten finns det 2,25 miljarder kristna, enligt uppgifter från World Religions Database.

Brian Grim, en av de huvudansvariga för rapporten och han säger till CNN att han är lite förvånad över det stora antalet muslimer i världen. ”Siffrorna är överlag högre än jag hade förväntat mig” sade han. Enligt tidigare siffror fanns det mellan 1-1.8 miljarder muslimer i världen. Enligt författaren av boken ”Ingen Gud förutom Gud”, Reza Aslan, så borde dessa siffror påverka USAs politik.

Fakta:

Tio länder med flest antal muslimsk population.


1. Indonesien: 202,867,000 (landet är 88.2 % muslimskt)

2. Pakistan: 174,082,000 (landet är 96.3 % muslimskt)

3. Indien: 160,945,000 (landet är 13.4 % muslimskt)

4. Bangladesh: 145,312,000 (landet är 89.6 % muslimskt)

5. Egypten: 78,513,000 (landet är 94.6 % muslimskt)

6. Nigeria: 78,056,000 (landet är 50.4 % muslimskt)

7. Iran: 73,777,000 (landet är 99.4 % muslimskt)

8. Turkiet: 73,619,000 (landet är about 98 % muslimskt)

9. Algeriet: 34,199,000 (landet är 98 % muslimskt)

10. Morocko: 31,993,000 (landet är  99 % muslimskt)

Vidare menar han att mellanösterns muslimer utgör en allt mindre grupp bland världens muslimer.  Statistiken har sammanställts på tre år och man tittade på 232 länder och territorier. Rapporten visar även att var femte muslim bor i länder där muslimer är i minoritet.

En fördom folk har är att man tror att muslimerna i Europa är mestadels bestående av invandrare, det stämmer enbart in på Västeuropa, i resten av Europa – Ryssland, Albanien, Kosovo – där är befolkningen infödd, mer än hälften av muslimerna i Europa är infödda, säger rapportens ansvariga.

Södra delen av Afrika ökar islam lavinartat, i till exempel länder som Nigeria. Där är majoriteten muslimer och landet kommer in på sjätte plats på listan över flest invånare med muslimsk religion.

Det är siffror över shia och sunni som man är mest osäker på, eftersom sådan data är svårare att få reda på. Grim säger att enbart en eller två undersökningar i världen har frågat om människornas sekteristiska tillhörighet. Han menar att frågan är mycket känslig bland muslimer, när man frågat människor så har många sagt att de bara är muslimer, inte att de inte vet, men frågan visar att frågan om vilken sekt man tillhör är en känslig fråga i många delar av den muslimska världen.

Var tredje shiamuslim lever i Iran, landet är ett av fyra länder där shiaislam är i majoritet. De andra länderna med shiamuslimsk majoritet är Irak, Azerbadjan och Bahrain. Pew Forumet har fler planer för sin undersökning. Nästa år tänker man släppa en rapport som handlar om muslimsk tillväxt i världen, sedan vill man göra en liknande rapport om kristendomen och sedan efter det ska man ta upp fler religioner.

Grim menar att rapporten inte belyser folks religiositet, utan enbart deras religionstillhörighet. Man försöker få fram en överblick över religionens roll i världen.

Karta över unga muslimer i världen.

18 kommentarer

 1. mammamarie 16 oktober 2009

  Även i Yemen är väl väl shia i majoritet?

 2. Kulturkritikern 16 oktober 2009

  Assalaamun alaikom.
  Tack för inlägget. Mycket intressant information.
  MVH
  Porang

 3. Tur 16 oktober 2009

  6.6 miljarder människor lever på jorden varav mer än 1 miljard är troende muslimer.

  De muslimer hatar icke muslimer hatar alltså mer än 1 miljard människor?

  Det låter fruktansvärt jobbigt!

 4. Bytt namn! 16 oktober 2009

  6.6 miljarder människor lever på jorden varav mer än 1 miljard är troende muslimer.

  De muslimer som hatar icke muslimer hatar alltså mer än 1 miljard människor? Det låter fruktansvärt jobbigt!

  Mohammad Fazlhashemi, professor i idéhistoria, om niqabdebatten:
  ”Ansiktsslöja ingår i en patriarkal tradition och saknar stöd i islam”

 5. Bahlool 16 oktober 2009

  Bytt namn det är sista gången jag låter dig byta namn..byter du igen får du inte skriva här igen…

 6. Ala 16 oktober 2009

  Tack för statistiken! Oerhört intressant, ska nog använda mej utav det i undervisningssyfte =)

 7. Bahlool 17 oktober 2009

  oh ser att du är ”rafidah ;)” ya hala

 8. Bytt namn! 17 oktober 2009

  Det finns inte några regler på vilket namn man ska ha oavsett blogg!

  Mina fria ord går före dina ord regler ord!

  Hot och trakasserier är förbjudet enligt svensk lag!

  Yttrandefriheten är min rättighet!

 9. Bahlool 17 oktober 2009

  Lol dina rättigheter gäller inte på min blogg. Min blogg mina regler. Passar det inte? Finns andra bloggar där du är välkommen 😉

 10. Darius 17 oktober 2009

  GAGAHAHAHAHAHAHHAHA!!

  Snacka om bli ägd…ÅK HEM DÅ om du inte trivs här, jag blir så trött på att alla svennsons ska klaga hela jädrans tiden…Sverige är bästa landet i världen, trivs du inte här? kan ni alla som klaga sticka härifrån….

 11. Jonas 17 oktober 2009

  Det som är tragiskt är att våra muslimska vänner inte accepterar dem som vill lämna islam, och i förlängningen råder det dödsstraff på att lämna islam; man förlorar sin samhällsstatus och sina vänner.

  Om detta ”förbud” inte fanns, beräknas hundratals miljoner människor lämna islam.

  I statistiken över ”muslimer” inkluderas hundratals miljoner människor som inte själva skulle beskriva sig som muslimer. Exempelvis Frankrikes araber.

  Det ger en känsla av mindervärdeskomplex att hela tiden tala om ”1,5 miljarder muslimer” när alla vet att 90 % av dem är ofrivilliga. Ingen bryr sig hur många som har tvingats till isam. Det viktiga är hur många som verkligen definierar sig som muslimer.

 12. Bahlool 17 oktober 2009

  Lol i Israel gick man ut och körde en miljonkampanj som handlade om de ”förlorade”..judar som hade vågat gifta sig med ickejudar 😉 Snälla kasta inte sten i glashus?
  resten är väl skön propaganda ;)…så 90% av alla muslimer är inte muslimer? Källa?

 13. Jonas 17 oktober 2009

  Porang /Kulturkritikrn) ovan är en äcklig antisemit och Förintelseförnekare. Han beundrar Ahmed Rami.

  Porang, du är vidrig. Ett sjukt missfoster.

  Jag är mycket besviken att Bahlool låter honom kommentera här.

 14. Bahlool 17 oktober 2009

  Jag låter ju dig kommentera och du förnekar naqban 😉

 15. Josip 17 oktober 2009

  Säger statitisken något om hur troende de är?
  T.ex. är jag väldigt tveksam till turkarnas 98% troende, kan tänka mig att det förhåller sig lite som svenskarnas kristendom att svenskar säkert rent statitiskt lär ju vara 80-90% kristet inte för att folk är kristna utan bara för att de är födda i kyrkan och rent slentrian mässigt stannar kvar mest för man inte orkar kräva utträde.
  Lär ju vara lite halvsvårt att komma fram till sådan statetisk men det vore verkligt intressant hur vida de ser sig som religösa men sekulära och moderna, ateister eller bokstatvstroende bakåtsträvande.

 16. Bahlool 17 oktober 2009

  Josip det var även med i inlägget att de ska kontrollera hur många av dessa miljarder som är troende. Nu var det mest hur många som ansåg sig vara muslimer. Varför tycker du att de som är bokstavstroende är bakåtsträvande 😉

 17. Ahlam Hammoud 18 oktober 2009

  JazakAllah, det var jätteintressant!:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *