Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

The soil of Kerbala

Några dagar sedan läste jag om en känd spion, arkeolog och upptäckare, en kvinna, som hjälpte engelsmännen under första världskriget. Hon talade om för engelsmännen att de inte kunde låta shiamuslimerna få makten i Irak, även då de var majoriteten. Eftersom dessa inte gick att styra, de hade ett helt annat system av styre än sunniterna, systemet med en Marja, en lärd som vi lyssnar på. Vidare har shias Kerbala, Muharram, Ashura, Hussaina. Den grupp som förföljts genom den islamiska historien, var just shias. Utav de fem muslimska lagskolorna, så är det enbart den Jafaritiska, shiitiska skolan som uppmanar till kamp mot förtryckarregeringar. De sunnitiska menar däremot att du enbart ska revoltera mot din kung eller ledare, ifall han förbjuder dig från att be.

Man har hävdat att shiiterna är de sörjande, de som ser fram emot martyrdöden, de som klär sig i svart hela tiden. Vi är de som högtidlighåller alla de som gav sitt blod för att stå emot tyranner som Muawiya, Yazid och Saddam. Tron sägs, försätter berg. Sedan 1981 har jag inte sett Kerbala, och för att förstå vad denna plats betyder för oss, så se på filmen.

Snart börjar en av de viktigaste högtiderna för en shiamuslim,, dagarna då vi minns Hussains offer vid Kerbala. Dagen då han räddade islam med sitt blod och sitt offer. Jag förväntar mig inte att någon förutom Ahlul Bayts anhängare att förstå, så det här är för shiiterna..
Några har engelsk text, andra sjungs på engelska.

Ashura (engelska)

På Hussains kropp, bad svärden

The Soil of Kerbala

En av mina favoritsorgesånger är Jag fruktar att ifall jag lämnar dig, så kanske jag aldrig ser dig igen

41 kommentarer

 1. Musa 17 oktober 2009

  LABAYKA YA HUSSAYN;;;LABBAYKA YA HUSSAYN;;;LABBAYKA YA HUSSAYN

 2. Soldier 17 oktober 2009

  Astagfirallah

 3. Bahlool 17 oktober 2009

  Lol…soldier du är ett nöje att ha här…okunnig om islam, ändå fortsätter du på den wahabitiska sektens väg..synd.

 4. Soldier 17 oktober 2009

  OK Bahlool 😀

  Du har övertygat mig, jag är en wahhabi. En okunning wahhabi.

 5. Bahlool 17 oktober 2009

  Se? Det är bra att du erkänner det 😉

 6. Soldier 17 oktober 2009

  Ja, det känns skönt att äntligen ”erkänna” det. Men en sak är säkert, jag är hellre en okunning wahhabi än att vara en Rafidah och va del av Ahlel Bidah. 😀

 7. Bahlool 17 oktober 2009

  Soldier det är kul att du erkänner din okunnighet..men logiskt betyder det ju att du inte vet vad som är sant och inte sant. Bidah? Har du inte hört talas om goda bidah 😉

 8. Soldier 17 oktober 2009

  Att jag är okunnig är det inget jag förnekar. Och med det menar jag inte är lärd, att jag inte kan allt inom Islam. Men jag har också min kunskap. Speciellt om ”Shia Islam” eftersom jag en gång i tiden kallade mig ”Shia muslim” och var uppvuxen i en sådan hushåll. Men alhamdulilah har jag hittat rätta vägen i Islam.

  There is no good innovations/bidah within Islam.

 9. Bahlool 17 oktober 2009

  Soldier så Omars bidah av Tarawih då? Det anses vara en god bidah 😉
  Trodde du var från sydamerika..stor chans du var shia 😛
  Tror inte du besitter mkt kunskap om shia..det du har visat här på bloggen tyder på motsatsen tyvärr..utan Ahlul Bayt kommer du inte långt i nästa liv..

 10. Musa 17 oktober 2009

  JAG ÄR EN STOLT RAFID SOLDIER….RAFID AV ORÄTTVISA OCH TYRANNI, SÅ SOM HUSSAYN(AS) LÄRDE OSS::::LABBAYKA YA HUSSAYN…OH PROFETENS(SAWW) KÄRA BARNBARN…ÖNSKAR JAG VAR MED DIG I KARBALA..

 11. Soldier 17 oktober 2009

  Är inte från Sydamerika, vet inte vad du har fått det ifrån. :S

  Typiskt. Visste du skulle dra den med Umars bidah. Tyvär Bahlool, jag är ju okunning, du är som är så kunning borde väl veta bättre skulle man kunna tro.

 12. Musa 17 oktober 2009

  Du borde bekymra dig om ändring i Sunnah mer än om ”bida” att sörja Hussayn(as) på ashura….

  Att ta Sunnah som är väl dokumenterat o ändra det,,, det där är allvarliga grejer, som t.ex tarawih bönen..

 13. Soldier 17 oktober 2009

  Musa, vad menar du med som t.ex tarawih bönen? Vad har förändrats? Sorry, förstår inte riktigt..

 14. Bahlool 17 oktober 2009

  Du vet att ni säger det är en god bidah..så varför ljuger du 😉
  haram..

 15. Soldier 17 oktober 2009

  Vad jag vet och hört så var det att Umar mena att det var något nytt att folk hade samlats och bad under en Imam under hans tid of Khalifah. Och det var bra, för jag antar att alla brukade be seperata för sig själv efter Profetens död och Abu bakrs. Allahu allam, det är vad jag vet. Men det är väl dokumenterat att Profeten brukade leda dem i tarawih under ramadan, vissa dagar ledde Profeten dem och andra dagar inte för han vill inte sätta börda på dem och låta dem tro att det var obligatorisk.

 16. Bahlool 17 oktober 2009

  Ja men Profeten skällde tom ut dem när de ville göra det i jama3a..det är det det handlar om…Umar gjorde en ”bra bidah” när Profeten själv var emot det..Så frågan är min käre wahabi, var inte du den som sa att det inte finns goda bidah? Var Umar en profet?

 17. Soldier 17 oktober 2009

  Hur kan Profeten skälla ut dem när han ledde dem i jam3a? Var står detta nånstans? Och som jag förklara, bidah var inte en innovation i detta fall, det var något ”nytt”.

 18. Soldier 17 oktober 2009

  OK Bahlool.

  Vart kommer du ifrån? Iran?

 19. Bahlool 17 oktober 2009

  irak ’:) du^då?

 20. Soldier 17 oktober 2009

  Du, undrar bara, Hur är situationen i Irak mellan Sunni och Shia? Är det en big deal mellan skillnaderna där eller är det bara en minioritet som klassas som extremister som för konflikten?

  Jag är puerto rican/svensk

 21. Bahlool 17 oktober 2009

  Förr i tiden innan Saddam var det ingen big deal. På 1800 talet konverterade många från sunniislam (stammar) till shia, så olikka klaner och olika stammar hade båda shia som sunni..enligt statistik från några år sedan var runt 22% av alla giftermål i Irak mellan shia och sunni..När Saddam kom till makten började han mörda hundratusentals shias..så sen dess har det gått utför..När Saddam försvann började wahabis från andra länder sprida fitna..men Ayatollahs i Irak förbjöd shias att slå tillbaka..förutom Muqtada och hans idiotiska gäng, som mördade sunnis..men de flesta offren var ändå shias..fram tills wahabis sprängde Gravefn av en av Imamerna i Samarra, då bröt helvetet loss..många sunnis förlorade livet då tyvärr..nu har det lugnat ner sig och både shias som sunnis slåss mot al Qaidah och deras gelikar.
  Så jag sa latinamerikan hehe..du är från Puerto rico, så hur kan du säga du är uppvuxen som shia eller i en shia familj 😉

 22. Bahlool 17 oktober 2009

  Underligt han inte är shia Musa..sånt snack är ovanligt

 23. Musa 17 oktober 2009

  Jag vet, men det är svårt att lämna ngt man fötts i…Han har läst många ahadith och förstår hussayns(as) status ..

 24. Soldier 17 oktober 2009

  Tack för informationen Bahlool.

  Ursprung har väl inget och göra med vilken religion jag tillhör? 😛 Det finns faktiskt puerto ricans som är muslimer även om dem utgör knappt 1% av landets befolkning. Min pappa är puerto rican, född i den kurdiska delen av Iran.

 25. Bahlool 17 oktober 2009

  Ahh jag har ju läst om att många konverterat på senare år i latinamerika och USA..har tom publicerat lite youtube fillmer om det..sen mötte jag många år sedan någon från Trinidad och Tobago och jag tyckte var helt magnifikt lol…men kurder brukiar inte vara shias i Iran?

 26. Soldier 17 oktober 2009

  OK Musa. Är han inte släktband med Profeten eller nått sånt?

 27. Soldier 17 oktober 2009

  Grejen är att min pappa är inte en konvertit :P. Familjen från pappas del är muslimer sens länge, det är nämligen så att våra förfäder var muslimer. Kanske därför många konverterar till Islam i Puerto rico, många har förfäder som är muslimer. Han är född i den kurdiska delen men han är fortfarande inte någon kurd 😛 Kurder bruka inte vara det nej, men Iranier väl? Iallafall min pappa var Shia muslim och det var så jag va uppvuxen i en shia muslimsk hushåll.

 28. Bahlool 17 oktober 2009

  Ok men då har du nog varit i kontakt med ”kulturen shia”…du vet sånt som att man missförstår Ahlul Bayts status eller att man slår sig blodig osv..Rätt bisarrt hur långt man hamnar lol..jag menar puerto rico av alla ställen? måste varit ett äventyr 😉
  Min pappa föddes också i kurdiska delen av Irak men vi är araber :p

 29. Soldier 17 oktober 2009

  Kultur shia? Slå sig blodigt, kallas det inte matam? Och är det inte inom Shia?

  Du menar kurdistan av alla ställen? 😛 Har förfäder där så väl, så antagligen därför Pappa och hans familj bodde där. Är nog någon procent kurd efter allt tror jag. 😛 Pratar du kurdiska?

 30. Bahlool 17 oktober 2009

  Nah men farfar var polisman så han jobbade där. Matam zanjirzade osv..det är ju kultur hos vissa shias.

 31. Soldier 17 oktober 2009

  OK Bahlool. Jag har hört att det är mustahab iallafall.

 32. Musa 17 oktober 2009

  Vem menar du soldier om släktband m. profeten(saww) ?

  Tyvärr finns d få shia som inte följer dom lärda som förbjuder att man ska skada sig på ashura..

 33. Bahlool 17 oktober 2009

  Mustahab att slå sig blodig soldier???? Vart har du hört sånt?

 34. Soldier 17 oktober 2009

  Många ayatollahs har rekommenderat det. Kolla in Ayatollah Shirazis officella hemsida angående det, tror det finns fatwas om det, då han säger det är mustahab.

  Jag heter Ali föresten, döpt efter Ali ibn abi talib 😉

 35. Bahlool 17 oktober 2009

  Ali, bara Shirazi säger det är mustahab..du kommer inte hitta en annan levande marja som tycker så. Shirazi har en syn på islamm som är mkt skild från andra lärda inom shia. Däribland om athaan, om synen på icke shias osv. Han har även en mkt liten följerskara (jag själv har släktingar som är hans anhängare)
  Du får gärna läsa vad Sistani eller Ayatollah KHomeini sagt (khomieni sa om ni ska ge blod ge det till sjukhusen)

 36. Soldier 17 oktober 2009

  Question:

  What is the ruling on beating our backs with chains only during Muharram rituals?

  Answer:

  “It is permissible.”

  http://www.sistani.org/html/eng/menu/4/?lang=eng&view=d&code=77&page=1

  Question:

  What is the ruling regarding the lashing with chains, chest beating, and walking on fire on the occasion of mourning the martyrdom of Imam Hussain peace be upon him?

  Answer by Ayatollah al-Sistani:

  “If (these are) not associated with extreme harm or loss of limb, there is no objection.”

  Question:

  What is the ruling regarding wearing black, and chest beating when commemorating the martyrdom of Imam Hussain peace be upon him, as well as other infallible Imams peace be upon them?

  Answer by Ayatollah al-Sistani:

  “This is permissible, and in fact this is regarded as one of the best means of seeking nearness to Allah, since it is upholding and honouring the Sha’a’er of Allah Almighty.” [This is a reference to the Qur’anic Ayah 22:32. – translator.]

  Sistani kanske inte..

 37. Bahlool 17 oktober 2009

  Japp att slå sig är mjustahab, att sörja, att beklaga sig över Hussains öde..men sistani anser inte att det är mustahab att slå sig med kedjor och knivar..något som ett litet fåtal gör..Du måsste förstå Hussains plats och status..

 38. Bahlool 17 oktober 2009

  Sen läs vad han sa..associated with extreme harm…hur ofta kan du slå dig med knivar och inte skadas hårt?

 39. Rasul 19 oktober 2009

  Ya Husseyn!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *