Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Blodbad är ett blodbad är ett blodbad

80 civila dödade av flyg i Jemen – DN.se.

Vaknade i morse av att få läsa om nyheten om shiamuslimer som slaktats i Jemen. Jemen är ett tillhåll för en massa olika grupper, däribland Al Qaidah anhängare och shiagrupper som vill få tillbaka den stat de styrde fram till 60 -talet.

Under en tid var Jemen indelad i två stater, en kommunistisk och en mer västorienterad stat. Majoriteten i landet är muslimer och dessa är indelade nästan 50-50% i sunni och shia.

En stor del av shiamuslimerna i Jemen är zaidis, eller även kallade femimamsshias. Dessa har en mer positiv bild av de tre första kaliferna, ledarna för den islamiska nationen 1400 år sedan, än vad resten av shiamuslimerna har. De räknas även som närmast sunniislam av alla shiamuslimer.

Upproret har hållit på i några år. Problemet ligger i att presidenten själv är en Zaidi, men han är inte en Sayyid, en ättling till Profeten Muhammed. Ledarna för upproret dock är Sayyids och de och deras anhängare kallas för Houthis.

Stor grund till konflikten är Jemens stöd till USA, ett stöd som ogillas av stora delar av muslimerna i världen.

Staten hade provocerat fram konflikten genom att stänga tusentals Zaidiskolor, samtidigt lät man wahabiinfluerade (liknande talibanernas skolor) skolor vara kvar. Regeringen har även haft goda kontakter med Saddam Hussain och tog in ett flertal officerare från Saddams armé, officerare som har varit vana att bekämpa shias i Irak.

Lärda shialedare i både Irak och Iran har gått ut med fatwas, religiösa dekret, som talar om förtrycket mot Zaidis i Jemen. Frågan är när ska världen öppna upp sina ögon? Man brydde sig om Darfur, man börjar bry sig om Palestina, när ska man bry sig om Jemen?

Zaidis

Zaidis skapades av Zaid bin Ali, en bror till Muhammed al Baqir, shiamajoritetens femte Imam. Han revolterade mot Ommayyiderna och mördades i samband med upproret. En av hans citat är ett av mina favoriter: ” Ett liv under förtryck är inte värt att leva”.

Zaidis tror att man kan leda muslimerna, om man är ättling till Profeten Muhammed och att man kämpar för den med vapen i hand.

En hadith från Profeten Muhammed lyder: En av mina ättlingar kommer att dö tre på tre olika sätt. Zaid bin Ali hängdes först, sedan kapade man av honom huvudet och hans huvud sattes på stadens portar. Sist brändes hans kropp.

Skillnaden mellan Zaidis och Jafariterna/12 Imamshia/Rafidis, som jag och majoriten av shias följer är dessa:

1. Vi tror på imamerna som ofelbara. De tror inte på deras ofelbarhet. De tror på 5 imamer inte på 12 som oss.

2. De tror inte att imamerna är valda av Allah, utan ska väljas utifrån deras kamp/uppror mot korrupta ledare. Vi tror att imamerna valdes av Allah redan när Allah skapade Alis och Profeten Muhammeds ljus.

3. Vi tror att imamerna har fått speciella kunskaper och gåvor. De menar att så inte är fallet.

4. Zaidis tror inte på en ”gömd” Messias. Shias av vår skola menar att den 12 imamen är dold tills dagen skall komma då han ska skapa Guds rike på jorden.

4 kommentarer

  1. Elias 21 september 2009

    de stackarna (shiter) som bor mitt i en Wahabi området måste visa av sig lite motstånd för att överleva. Historien har visat att Wahabikretsen inom Isalm som har sin styrka i arabiska halvön har till mål och syfte att rensa shia muslimer. alla terrorister hör till Wabismer även Talibaner och Usama bin Ladan. Det är de idioter som har gett ett svart färg och dåligt rykte av Islam.

  2. Bahlool 21 september 2009

    Sant, läser dagligen om attacker begångna av wahabiter mot shias. Tyvärr har de stort stöd i och med sina oljepengar och sitt stöd från USA som räddat och skyddat Saudiarabien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *