Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Samlingen av människorna – Hashr

För att läsa vad som sker efter döden – Barzakh

För att läsa vad som sker i graven

Det har återberättats att människorna kommer att samlas (Hashr) på olika sätt på Domedagen. Muaadh bin Jabal frågade den heliga Profteten (saw) om förklaringen av versen 78:18:

Det är den Dag då det skall stötas i basunen och ni skall skynda fram [ur gravarna] i myllrande massor

يَوْمَ يُنفَخُ فِى الصُّورِ فَتَأْتُونَ أَفْوَاجاً

Profeten (saw) sade:

”Du har frågat om en otroligt viktig sak! (sedan med tårfyllda ögon fortsatte han)

Tio grupper från min Ummah (gemenskap) kommer att särskiljas från andra och de kommer att samlas i olika former: några kommer komma som apor och grisar på Domedagen. Några kommer föras fram upp och ned vända; de kommer dra sina axlar.

Några kommer föras fram blinda och de kommer även att gå på samma sätt. Några kommer föras fram döva och stumma och de kommer inte förstå något. Några kommer föras fram tuggandes på sina tungor medan tungan hänger på deras bröst och blod och var flyter från deras munnar och de samlade kommer äcklas av dem.

Några får sina lemmar avhuggna. Några kommer korsfästas på grenar av brinnande eld. Några kommer stinka mera än kadaver. Några kommer vara klädda i kläder som färgats i tjära och det kommer fastna på deras kroppar.

De som kommer föras fram som apor är de som spred ondska genom lögner och rykten. De som kommer föras fram som grisar är de som tjänade pengar på olagliga sätt. De som går på sina ansikten är de som brukade ta ränta. De som förs fram döva och stumma var de som högfärdiga.

De som tuggar på sina tungor var i verkligheten de som var religiösa lärda och domare, vars handlingar stod i motsats till deras ord. De vars lemmar höggs av är de som brukade trakassera sina grannar.

De som hängdes på brinnande grenar är de som brukade spionera på andra. De som luktade värre än kadaver är de som brukade följa sina låga drifter och som inte betalade Allahs del och de fattigas del, från sina pengar (khums/zakat).

De som kom med sina kläder färgade med tjära är de högfärdiga och arroganta. (1)

Allahs Budbärare (saw) sade:

”De arroganta kommer föras fram på Domedagen i form av små myror och de kommer trampas på av folket som samlats till Hashr, tills Hashr är över.” (2)

Från dessa hadither och tiotal andra likadana rapporter, kan man deducera att vissa personer kommer resas på Domedagen som djur. Det vi förstår av det här är att de människor som förs fram i dessa former, får uppenbara deras sanna natur inför samlingen. De hade djuriska drag inom sig på jorden, men i Hashr, framkommer dessa på ett klart sätt och alla får se deras sanna natur, som representerar hur de betedde sig på jorden.

Imam Khomeini har sagt gällande detta:

”Såsom människan har en viss form i denna värld, så finns det en särskild form som är osedd och i ens inre, som framkommer i Barzakh och på Domedagen. Ifall den inre och hemliga formen av en person är mänsklig, så kommer hans spirituella form också vara mänsklig. Dock ifall hans inre väsen är icke mänsklig, så kommer hans form även att framkomma som icke mänsklig. Till exempel, ifall låga drifter och bestiala begär dominerar hans inre jag och hans inre jag blir ett djur, då tar personen ett djuriskt utseende i nästa liv.

Ifall känslor av ilska och grymhet dominerar människans inre jag, kommer denna form ta över hans himlakropp. Ifall tveksamhet och satanism tar över hans inre jag, såsom att man lutar åt lurendrejeri, oärlighet, lögn, baktal, så kommer hans himlakropp att ta formen av en satan, beroende på den ondska som styr honom.”(3)

  • 1.Jalaluddin Suyuti, Durre Manthur, Vol. 8, Pg. 393.
  • 2.Wasailush Shia, Vol. 15, Pg. 379.
  • 3 Maad az Deedgah Imam Khomeini, Pg. 354.
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *