Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Där man bränner böcker kommer också människor brännas

Senaste åren ser man en ökande hat och islamofobi mot muslimer, där man väljer angripa deras länder, skuldbelägga dem på nätet och där man konstant bränner deras heligaste skrift, Koranen eller gör karikatyrer på deras vördade Profet Muhammed (saw).

Den tysk-judiske poeten Heinrich Heine, skrev redan på början av 1800 talet de jättekända orden – ”Där man bränner böcker kommer också människor att brännas.” Nästan 100 år efter hans död, valde nazisterna att bränna hans böcker…Många av oss har missat, att Heines ord faktiskt handlade om just Koranen.

Heines första pjäs var ”Almansor”, en tragisk kärlekshistoria mellan en arabisk man och Donna Clara, en marockanska som tvingades konvertera från Islam till kristendomen. Tragedin skildrar bränningen av Koranen och utspelade sig i samband med att det sista muslimska fästet i Spanien, Granada, föll år 1492. Det som skedde efter förlusten var masslakt, fördrivning och tvångskonvertering av hundratusentals muslimer och judar.

ei

*”Dort wo man Bücher verbrennt, verbrennt man auch am Ende Menschen.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *