Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vad lärde Profeten Muhammed & Imam Hussein oss gällande att stå upp för sanningen?

Profeten Muhammed (saw) var känd i Arabien, långt innan han började sprida islams budskap, han kallades då för Al – Sadiq Al – Amin. Den ärlige, den sanningstalande. Detta är en av vår Profets (saw) mest fasta egenskaper, den pågick ifrån Hans(saw) barndom tills han blev vuxen och vidare tills den dagen han (saw) dog. När Profeten (saw) spred islams budskap och trots att Meccaborna kämpade emot honom, så litade de på honom och lämnade ofta sina ägodelar hos honom när de åkte på långa resor. Han var så pålitlig och ärlig att tillochmed hans fiender förlitade sig på honom.

Om någon av oss vill ta efter en egenskap av Profeten (saw) så låt de vara denna.

En ärlig person är en respektabel person, en ärlig person är en stark person. En ärlig person är en känslomässig och en intellektuell intelligent person.

Oärlighet, lögner och opålitlighet är karaktärsdrag som kommer ifrån vårt behov av att behaga andra. Vi ljuger för att befria oss själva från skulden. Vi ger upp de förväntningar som finns på oss och bygger istället upp våra liv på lögner. Vi försvagas av lögnernas ständiga påtryckningar och samhällets förväntningar på oss. Vi ljuger och för oss själva långt ifrån den bästa versionen av oss för att slutligen hamna på en version som inte är lika hög..

Om religion gjorde en sak rätt, om Islam gjorde en sak rätt, så var det att påpeka värdet av att tala sanning, vara ärlig och att stå upp för sanningen – Imam Hussein ( A.s), Profeten Muhammeds (saw) älskade barnbarn, stod upp för detta. Hans kända replik ekar ständigt genom århundraden:

“ Om du inte tror på någon religion, och du räds inte återuppståndelsens dag, så var åtminstone fri i denna värld”

Att vara fri i denna värld innebär att förneka falskhet av alla former, och det innebär att stå upp för sanningen och rättvisa i alla former. En sann följare av Profeten Muhammed (saw) är den som ser orättvisor överallt och erbjuder sitt stöd för de drabbade. För att följa i Imam Husseins (a.s) fotspår krävs att förhindra mobbning, att förhindra kollektiv mobbning, att förhindra mobbning från samhället, att förhindra medias mobbning och att stå stark och känna frihet för vad du tror på och vad du vet är rätt.

På Ashuradagen, fanns det två tält uppställda för bön. En var betydligt mindre än det andra. Det ena var betydligt mycket enklare än det andra. I det ena tältet hade Profeten Muhammeds (saw) heliga familj och dess 72 följare slagit läger och det andra tältet var enormt och gigantiskt, där hade Yazid slagit läger. En som stod med sanningen, de andra var ett sammandrag utav oärliga människor, människor som stod med osanning. Osanning och falskhet kan dekoreras av religiösa ritualer, men de kan endast bära den kostymen under en kort period.

Tradegin i Karbala, på Ashuradagen, observerades av många. Människor som närvarade, som fanns där, men som valde att stå på sidan och titta på alla hemskheter som inträffade och som valde att inte agera. De såg den 6 månaders bebisen bli avrättad med en pil mot halsen men gjorde inget. De såg att Imam Husseins ( a.s) läger, att hans familj och följeslagare, blev nekad vatten i tre dagar i Iraks brännande hetta men gjorde ingenting. De såg inhumana mördare i överflöd, men det var okej.. De ljög för sig själva. De ljög om att det var okej.

De blev lovade rikedom, ser du. Pengar, ser du. Högre position, ser you. Men ser de inte?

Det är inte okej. Profeten Muhammed (saw) säger att det inte är okej. Det är aldrig okej att ljuga för en själv om vad som är rätt och fel.

Var inte svag, håll dig stark. För Gud är med de sanningsenliga.

Vi har lärt oss mod och tapperhet från en man som bevittnade 1000 pilar komma flygandes mot honom, men som ändå höll fast vid sanningen. Så var ärliga, mot er själva först innan ni är ärliga mot andra.

Hurr Ibn Yazid Al – Riyahi, en av huvudmedlemmarna i Yazids armé, var tillräckligt modig att stå upp för sanningen. Han lämnade sin position i striden för att ansluta sig till Imam Husseins (a.s) armé med orden:

“Jag ser mig själv, välja mellan himmel och helvetet”

Han såg vad som var rätt och fel och valde det rätta. Han förlorade sin position, och sitt liv, för att han stod med sanningen.

Kan han göra det, så kan vi…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *