Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vet du på vilket sätt dumheten skapas?

Vet du på vilket sätt dumheten skapas?

Ett antal forskare gjorde en undersökning genom att placera ett stege mitt i ett rum med fem apor. Högst upp på stegen hängde dem bananer. Varje gång någon av aporna tog sig upp för steget för att hämta en banan, hällde forskarna varmt vatten på resterande apor i rummet.
Efter ett tag vågade ingen gå upp för steget. Varje gång någon apa gjorde det, blev den nedslagen av de andra aporna eftersom de fruktade det heta vattnet. Trotts att forskarna försökte muta aporna på flera sätt, vågade ingen ta sig upp för steget. De fruktade både det heta vattnet samt att bli nedslagna av sina kamrater.
Forskarna bestämde sig för att byta ut en av de fem aporna med en ny apa. Det första som den nya apan gjorde var att försöka ta sig upp för steget för att ta en banan. Med det samma blev den nye apan nedslagen av de andra aporna. Efter fler upprepade försök, lärde sig den nya apan att han inte ska ta sig upp för steget, utan att veta Varför.
Efter det byttes en av de gamla fyra aporna mot ännu en ny apa. Samma sak upprepades när den nya apan ville ta en banan. Nu blev den inte slagen av enbart de gamla aporna, även (den före detta) nya apan deltog i slagsmålet och slog apan som ville ta sig upp för steget, utan att veta Varför.
Stegvis byttes alla de gamla aporna mot helt nya apor, som inte har fått känna på det heta vattnet. Trotts detta blev varje apa, som försökte ta sig upp på steget, nedslagen och bortförd, från steget, av de andra aporna. Utan att de egentligen visste Varför..
Om forskarna hade frågat aporna varför de gjorde så, hade deras svar säkerligen varit ”Vi vet inte, detta är vad vi såg våra förfäder göra”..
Allah s.w.t säger i sin heliga bok, Koranen:

[5:104] وَإِذَا قِيلَ لَهُمْ تَعَالَوْاْ إِلَى مَا أَنزَلَ اللّهُ وَإِلَى الرَّسُولِ قَالُواْ حَسْبُنَا مَا وَجَدْنَا عَلَيْهِ آبَاءنَا أَوَلَوْ كَانَ آبَاؤُهُمْ لاَ يَعْلَمُونَ شَيْئًا وَلاَ يَهْتَدُونَ.
[5:104] Och när de hör uppmaningen: ”Kom och slut upp kring det som Gud har uppenbarat och kring Profeten”, svarar de: ”För oss räcker det som var våra förfäders tro.”

Men om deras förfäder inte använde sitt förstånd och saknade all vägledning.
På detta sätt skapas dumheten/idiotin och man får dumma apor.
Sanningen är att samhället i dagsläget har överflöde av dessa ”apor”..
‪#‎DummaMänniskor‬
Av: Sara.R

dumma apor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *