Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ya Zahra

Ett inlägg jag skrev några veckor sedan:

I dagarna minns Profetens anhängare hans älskade dotters död. Fatima  al Zahra. Fatima var Profeten Muhammeds ögonsten, men idag är det för många som glömt bort henne, förutom hennes namn.

Fatima födde Profeten barnbarn, de mest kända var Hussain och Hassan, de som efterträdde sin far Imam Ali. Kort innan Profeten dog, så talade han med Fatima, och berättade för henne att han snart skulle lämna livet, hon grät och han viskade då i hennes öra att hon kort därefter skulle följa efter, då sken hennes ansikte upp av glädje. Sex månader efter Profetens död, då dog även Fatima.

Historien om Ahlul Bayt, Profetens älskade familj, är en historia av tortyr, misär, törst, mord och komplotter. De och deras anhängare jagades och jagas än idag. Man förvrängde, förbjöd och förstörde, men deras minne finns ändå kvar.

Fadek

När Profeten Muhammed hade dött, så höll Fatima, hennes man Ali och deras närmaste vänner på med att planera begravningen, samtidigt red Abu Bakr och Umar till ett område kallat Saqifa, där lyckades de bli utnämnda till ledare för nationen och den dagen förändrades historien. Ali, den utvalde efterträdaren vägrade erkänna Abu Bakr som Kalif, som ledare över den muslimska nationen, så han och hans vänner brukade befinna sig i Fatimas hus, när det en dag stormades av Umar och hans män. Man hotade bränna ner huset och Fatima, havande med Muhsin, stod bakom dörren när den slogs upp av Umar och dörrhandtaget slog in i sidan på Fatima, hon fick missfall och några månader senare dog hon av sina skador.

Innan dess hade man även tagit ifrån henne hennes arv, marken Fadek. Fadek användes för att hjälpa hennes familj och de fattiga behövande, detta ledde i sin tur till att Ahlul Bayt, med Fatima i spetsen fick mycket stöd av människorna, något som var en törn i ögat på de nya makthavarna. Så man stal Fadek, man stal landet och det ledde till att Fatima slutade hälsa på Abu Bakr, så stor var hennes ogillande av hans metoder.

Begravningen

Innan hon dog så skrev Fatima i sitt testamente att hon skulle begravas i mörkaste natten och att ingen skulle få veta vart hennes grav låg, särskilt förbjudna att delta var Abu Bakr, Umar och Uthman, de tre män som skulle leda den islamiska nationen efter Profeten Muhammed. Ali, hennes man, grävde upp 4 hål, tre av dem för att vilseleda dem som skulle leta efter hennes grav. Fatima fördes till Jannat al Baqi, kyrkogården som förstördes av wahabiterna i början av 1900-talet. Än idag frågar man sig, vart är Fatimas grav och än idag får man inte minnas henne i fred, då wahabiterna förstört alla kännetecken för den tiden.

Enligt islamisk tro, så är Fatima en av fyra kvinnor som lovats ett hus i Paradiset. I Koranens vers 33:33 befästas det att hon är en av dem som är ofelbara, renade från varje uns av fel och orenligheter. Hon är en av Ahlul Bayt, profetens heliga familj som satts på jorden för att vara vägvisare för oss människor efter Profetens död.

4 kommentarer

 1. bashar 15 juni 2010

  Skulle vara tacksam om du (eller någon annan) kunde svara på dessa frågor enligt shiitiska källor.
  1.Vem var Ja’far Al-Sadiqs mor?
  2.Med vem gifte sig Alis (RA) dotter Oum Koulthoum?

 2. bashar 15 juni 2010

  Tackar för länkarna.
  Ang Ja’far Al-Sadiqs mor.
  Mother: Umm Farwa, the daughter of Qasim bin Muhammad bin Abu Bakr.
  Så ni tror att Imam Ja’far Al-Sadiq är även ättling till Abu Bakr?

  En intressant mening i din länk
  …Muhammad ibn Abi Bakr, who was one of the companions of Imam Ali (AS). Imam Ali (AS) repeatedly said about him that, ”Muhammad is my spiritual and moral son.”

 3. Bahlool 15 juni 2010

  Alltså en av Imam Alis bästa vänner och anhängare var just Muhammed ibn Abi Bakr. För att han var en sådan anhängare av Imam Ali, så jagades han av Muawiya (den som sunniter så gärna säger goda saker om) och mördades, sattes i en åsnas kropp och brändes upp. Man är rätt blåst om man tror att man ska straffa barnen för deras föräldrars brott. Jag har inget hat för Abu Bakr, men sannerligen ingen kärlek heller. Han svek allt som var rätt när Profeten dog..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.