Press "Enter" to skip to content

Hatet mot negern – Wallraffmetoden

Jag skrev ett inlägg, där jag undrade varför man gör så stor grej av att Tiger Woods varit otrogen. Otrohet är rätt vanligt, och att straffa honom med att säga upp sponsorkontrakt, verkar att ta i, särskilt när man lever i ett samhälle där otrohet inte är lika farligt längre som det var förr. Jag kom till slutsatsen att det måste ha att göra med hans hudfärg, det är inte så att han slog sin fru, eller sina barn, utan tvärtom, vad jag förstått försökte hon slå honom med en golfklubba (antyds i alla fall).

Om det inte är hudfärgen, vad är det då? De flesta som kommenterat var negativa till mig och min synvinkel och det påminner mig om de många svenskarna jag mött, som menade att de ju inte är rasister, just innan de drog ett rasistskämt; eller de som inte var islamofober, innan de började yttra sig negativt mot muslimer. En av dem var en kund, jag skrev om honom för länge sedan, då han kom och sa jag hatar inte invandrare, men de jag avskyr är ”de där muslimerna”. Jag skrattade och sa jag är muslim, nej det är du inte! Jo det är jag, nej det är du inte, så höll det på tills jag kallade på min beslöjade syster…

Min försäljning i de olika butikerna jag haft sjönk alltid när jag hade min beslöjade syster arbetande där, det spelade ingen roll hur vi gjorde. Jag blev ihop med Christina, en rätt vacker och välformad kvinna, hon stod vid kassan då gick den upp. Skönhet och fina former har alltid attraherat kunderna, det är väl därför man inte hittar så många fula tjejer i caféer. En tjej jag lärde känna, utan att veta om att min syster var beslöjad, sa att hon gick förbi en pizzeria, ”och vet du vad, HON HADE SLÖJA PÅ SIG, jag kan aldrig käka på ett ställe där de har en beslöjad tjej”..Jag undrade varför, men allt hon kom med var, ja men hon har ju slöja på sig.

Vi har alla fördomar och den största fördomen är att vi inte har några fördomar. Vi vill inte se att vi lider av samma syndrom som nazisterna och imperialisterna före dem. Vi håller på vår ras, på våra värderingar, på vår kultur. En svart ses alltid ner på, att han är svart, rik och ihop med en otroligt vacker kvinna, som är vit och blond, det gör inte saken bättre.

Man glömmer att det bara var 40 år sedan som folk förnedrades, ja till och med lynchades, för att de var svarta, hade suttit på fel plats, vid fel tidpunkt eller att de trott sig vara jämställda de vita. Profeten Muhammed har klart och tydligt deklarerat att ras och härkomst inte spelar roll, du bedöms utifrån din ”taqwa”, ditt inre, din tro, din godhet. Han lät en av Arabiens vackraste och finaste kvinnor, gifta sig med en svart, före detta slav.

De som kommenterat vill inte inse att det inte finns några andra anledningar till att man bojkottar Tiger Woods på det här viset. Bill clinton hade över 66% stöd bland amerikanska folket, även efter att det upptäcktes att han varit otrogen och ljugit om det i teve. Varför fick han så mycket stöd? Det är ju inte bara svensk media, så ursäkten att det handlar om en svensk dam, spelar ingen roll, utan det handlar om annat. Vad finns nära till hands? På TV4 talade man med en författare, och även där ville programvärden inte tro att det handlar just om hudfärgen, att det är vår inneboende rasism.

Gunther Wallraff, en av Tysklands mest kända journalister, han blev känd för sin ”wallraffmetod”, en metod som innebär att han utforskar missförhållanden genom att blanda sig bland de som lever i dessa förhållanden. Han levde en längre tid, bland turkiska gästarbetare och visade på den rasism som fanns i Tyskland. Nu gjorde han något liknande. Han sminkades och klädde sig som en svart invandrare, klädde sig därefter och utseendet var otroligt äkta. Han begav sig till olika delar i Tyskland och det han fick se och höra, visar på det som vi vill förneka, att vi inte är rasister, att vi inte är främlingsfientliga eller ”xenofoba”. Han blev misshandlad, angripen verbalt, en person sa, Europa för de vita, Afrika för aporna.

En dam, som skulle hyra ut en lägenhet, sa ”Jag kan väl inte hyra ur till en neger!!” I affärer ville man inte tillåta honom prova saker, medan man gladeligen gav dem till prov åt vita. All denna rasism är del av vårt kulturarv i väst. Bland muslimerna är det inte mycket bättre, vi har rasismen mot de svarta araberna i Arabien, dessa ses inte lika dåligt på som i väst, men de är ändå inte ”fullbordiga” medlemmar av samhället, ändå är de lika mycket araber som de vita araberna.

Nej, Tiger  Woods är det och måste det vara rasism, och inget annat. Att medge det, det är där problemet ligger.

11 Comments

 1. Roger S.
  Roger S. 14 december 2009

  Du kankse skulle ta och studera lite marknadsföring och kommunikatiosvetenskap så får du ett bra svar på varför sponsorer drar sig ur. För att göra det till bebisspråk så att du förstår. Tänk dig att kungafamiljen på Arabön skulle sponsra ett kyrkbygge i Västerås, sannolikheten för att de skulle göra detta är liten, och varför?

  Är det för att de är vita i Västerås som man inte vill tänka sig att sponsra?

  Du som är expert på värderings och moralfrågor borde förstå detta. Men här verkar din hjärna lagt av. För många bilder på Aisha i skallen?

 2. Nicklas Eriksson
  Nicklas Eriksson 14 december 2009

  Ingen direkt åsikt, men har svårt att köpa rasistargumentet just som varande rasistargument.

  Om Tiger Woods öppet hade tagit ställning för Black Power eller politisk islam, eller avslöjats vara kommunist hade jag kunnat förstå upprördheten, om än inte hålla med. Men vem blir förvånad över att en rik man vill knulla vid sidan av? Alla vet att alla gör det, det är lite löjeväckande att de har trott på att just Tiger Woods skulle vara ett undantag. Rika får så tråkigt till sist att de inte kan låta bli. Jag tror inte att det har att göra med hans hudfärg att företag tar avstånd från honom nu, det handlar om damage control. De har hjälpt Tiger Woods att bygga upp en bild som de vill förknippas med, och nu rämnar den. Då vill de fly, jag tror inte att det är konstigare än så.

  För säga vad man vill om det internationella kapitalet, men de behandlar alla raser lika illa när de inte kan tjäna på en längre. Det tror jag nu att även Tiger Woods har fått erfara.

  Annars då mannen? Länge sen man hörde av dig!

 3. Bahlool
  Bahlool 14 december 2009

  Logiskt resonemang Nicklas, jag läste igår att han fick 800 miljoner i sponsorintäkter förra året..
  Jag besöker din blogg och läser men blir inte mkt till kommentarer hehe, är mkt om arbetspolitik och där är jag inte insatt så värst 😛

 4. Bahlool
  Bahlool 14 december 2009

  Vet inte vad han babblar om denna Roger, om någon kan översätta eller förklara, hade det varit jättesnällt. Har studerat båda de två, men det hjälper mig ändå inte att förstå ditt resonemang. Vad har Aisha med saken att göra? Jag förvånas att du klarar av att tala ens, med tanke på de här bisarra jämförelserna och de här bisarra ”personangreppen”. Jag släpper igenom det här för att folk ska se hur du är och vad du tänker på hela tiden.
  Du har ju mig i skallen 😉

 5. Nicklas Eriksson
  Nicklas Eriksson 14 december 2009

  Glömde en grej med det du skrev om försäljningen i de butiker du har haft. Jag har ju bott jävligt länge i både Angered och Bergsjön. Den erfarenhet jag har av butiker som drivs av folk med invandrarbakgrund är att det ofta känns som om man stör när man stiger in. Det är inte ovanligt att det finns gamla farbröder, kusiner och vänner som sitter och hänger där som sällskap eller så, och det känns som sagt som om man stör diskussionen när man kommer in för att handla, förstår du vad jag menar? Det handlar, för mig i alla fall, om en kulturkrock. I många kulturer är det ju vanligt att man hjälps åt i en kompis eller släktings butik, sitter och tjatar lite och har kul, men det är inte svenskar vana vid.

  Tror du det kan ligga något i det? Jag hade i alla fall inga bekymmer med att handla på ICA i Hjällbo, och där arbetar flera tjejer med slöja. Även Orienthuset, som har en vanlig snabbköpskultur men drivs av muslimer tycker jag är helt soft att komma till.

 6. Bahlool
  Bahlool 14 december 2009

  haha nicklas jag vet, har aldrig sett en sådan butik utan folk som sitter där och talar med varandra, jag har haft samma problem i min butik lol. Men det är mest för att slå ihjäl tiden, de blir bara glada för varje krona de får. Tror att de områden du nämner är fyllda av invandrare, så det är helt naturligt med slöja. Jag köpte en butik i en liten by och där tvingade jag folket att vänja sig vid min syster och slöjan, eftersom vi hade posten, så de kunde inte gå någonannanstans, de var tvungna att hämta sin post just hos oss. Efter 5 år nu är de rätt vana. Men man glömmer att folk är rätt enkla, vi har alla fördomar, och jag tror att det med slöjan är hemskare än många vill erkänna. Annars hade såna som SD inte lyckats så bra lol

 7. Beck
  Beck 14 december 2009

  Tror som några föregående kommentarer att det handlar främst om vem man vill ge pengar till och vad ens företag ska förknippas med. Tiger Woods hade en smått otrolig image som välvårdad och sympatisk. En image som många företag vill bli förknippade med. Idag är inte längre Tiger ett bra varumärke och det är inte lika kul att förknippas med honom eller ännu mindre betala pengar för att förknippas med honom. Tror man ska vara försiktig med att kalla detta för rasism. Ordet rasism riskeras att urvattnas och det är lätt att man drar fel paralleller i en fråga som är mycket viktigt. Tyvärr är det lätt hänt att man drar paralleller utifrån sitt egna perspektiv. Kämpar man mot t.ex. rasism tror jag det är enkelt att man ser på saker och ting med de glasögonen. Man ser rasism i allt och analyserar olika företeelser i samhället utifrån det perspektivet. Ofta finns flera andra förklaringar men det förbises lätt på så sätt. Tycker att feministerna är ett sådant exempel. De för en jätteviktig kamp för jämställdhet men ibland blir det bara så fel då de ser allt utifrån den feministiska skolans glasögon. Det kan då hända att man tappar fokus när andra rimliga förklaringsmodeller går förlorade. Detta har resulterat i att feministrörelsen i Sverige bland många blir tagna som riktiga knäppgökar och verklighetsfrämmande. Jag säger inte att du nödvändigtvis måste ha fel utan mer att man ska vara försiktig med vilka slutsatsers man drar.

 8. Bahlool
  Bahlool 14 december 2009

  Jo kan stämma,särskilt din analys av feminismen beck, men är otrohet verkligen så allvalrligt att man drar åt sig öronen på det här viset? Jag har svårt att tro det här..

 9. Beck
  Beck 14 december 2009

  Tror att det blev så allvarligt på grund av den image han skapat. Va, Tiger Woods tänkte nog många! Skulle Mike Tyson varit otrogen skulle väll knappast något höjt ögonbrynen eftersom många redan ser honom som en skitstövel. Men kontrasten mellan Tigers fina image till detta är enorm och det gillar massmedia.

 10. Bahlool
  Bahlool 14 december 2009

  Det kan stämma beck men det har hållit på i 2 veckor nu…

 11. Roger S.
  Roger S. 15 december 2009

  personangreppen. ohh mulinuff stackars kusinpåsättare. Är den där Roger elak emot dig. Kankse läge att skriva ännu ett mail till abuse@bredband.net?

  Det är så synd om lille bhalool..stackars stackars dig. Du som är expert på precis allting, och är bögjagare med stortv. Kanske kan komma med en förklaringsmodell. Dela med dig av dina teorier, till alla vandliga dödliga människor, ohh du store peddovurmare, fyll oss med din kunskap

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *