Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Judisk domare erkänner apartheiden

Arab Teens Need ‘Protecting From Israeli Justice’.

För första gången i historien, har en judisk domare i Israel, erkänt att staten använder sig av apartheid, i sin bedömning av de anklagade, beroende på ifall dessa var araber eller judar.

Domaren menade att en arabisk pojke på 17 år, bör frikännas då denne behövde ”skydd” från det juridiska systemet i Israel, på grund av sin härkomst. Killen hade varit anklagad för att ha kastat stenar mot militärfordon, ett brott som kan ge upp till 20 års fängelse. Domaren menar att judiska barn som kastar stenar, brukar inte ens häktas, än mindre åtalas.

Han menar vidare att skillnaden berodde på ideologiskt motiverade åtal och att det var allmän kunskap. I domslutet skrev han:

” Jag ska säga detta, staten har inte befogenhet att vara varsam med ena handen mot judiska åsiktsfränder och samtidigt piska med sin andra hand de araber som är ideologiska fiender”.

Många människorättsgrupper har tagit upp frågan om behandlingen av araibska ungdomar, en behandling som visar på den apartheid och rasism som är ingrodd i det israeliska systemet. Ibland fängslas ungdomar i lång tid, utan möjlighet till advokat eller en rättvis rättegång.  Domaren frågar sig hur det kan komma sig att han aldrig hört talas om judiska barn som sätts i fängelse för vad arabiska barn får sitta i fängelse och även förlora livet för. I många fall stoppas ärendet innan det når en domare, av polisen, för att ungen är jude.

”Ifall staten anser att man kan rättfärdiga förlåtandet av brott för en viss grupp av barn, då ska det gälla alla barn, oberoende av ras eller religion.” Sa han också.

Tidigare i år, krävde justitsieministern att man skulle släppa åtalen mot 40 judiska bosättare som våldsamt protesterade mot arméns evakuering av Gaza, eftersom ”det var en känslosam historisk händelse”. Många av de arresteringar av dessa judar, kommer aldrig till domstol, hävdar judiska tidningar.

Gideon  Fishman, en sociologiprofessor vid Haifa Universitetet, har gjort en undersökning gällande brott och straff i israel. Han säger:

”Domaren har rätt att höja sin röst mot en policy som är förmildrande mot judiska brottslingar. Detta är en policy som statsåklagaren gjort till uppsåtligt och inte är något misstag, och det underminerar tilliten till systemet.”

Domaren tog enbart upp araber med israeliskt pass, de araber som lever under israelisk ockupation, döms av de fruktade militärdomstolarna och lever under helt andra lagar och regler, lagar som människorättsgrupper fördömt i hårda ordalag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.