Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Miljöproblem hotar mellanöstern

Inför mötet om klimatet i Köpenhamn nästa månad, så har man släppt en rapport som belyser de problem som de arabiska länderna i mellanöstern har att lösa. Rapporten varnar för att sjukdomar sprids och att många arter kommer försvinna. Länder som Qatar, Förenade Arabemiraterna, Kuwait och Tunisien kommer drabbas genom att 1-3% av deras mark kommer att sjunka i havet.

I Egypten, det land i den arabiska världen som har flest innevånare, kommer mer än 12% av landets bästa agrikulturella mark att försvinna. Rapporten, som är på 150 sidor, menar att även då arabvärlden består av 10% av jordens landareal, så har man enbart tillgång till mindre än 1% av sötvattentillgången. Man menar att matproduktionen kanske kan sjunka med upp till 50%, ifall man inte kan lösa de problem som man står inför.

För att råda bot på många av problemen, uppmanar man araberna att samarbeta för att bli mera energieffektiva. Den som kan något som helst om arabernas historia, vet nog att samarbeta inte varit deras bästa drag. Sjukdomar som malaria kommer att spridas i länder som Sudan, Egypten och Marocko.

Niels Pultz, en av Danmarks diplomater som är ansvarig för klimatfrågorna sade att länderna i mellanöstern och norra Afrika är några av de mest hotade länderna, efter de små öarna som finns i oceanerna och som hotas av att översvämmas av vattnet.

Man har redan i några år hävdat att i framtiden kommer man inte att kriga på grund av resurser som olja, utan över vatten och mat. Länder som Turkiet avhåller sina grannar, Syrien och Irak, från att få vatten genom stora och många dammbyggen, Israel ger 5-10 gånger så mycket vatten till judar än till araber. Allt detta kan leda till fler konflikter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *