Press "Enter" to skip to content

Houtis?

Idag påminde en läsare mig om konflikten i Jemen, han hävdar, med all rätt, att konflikten är glömd av omvärlden och av oss muslimer. Jag skrev om ett blodbad begånget av Jemens armé. Nu är det inte bara Jemen som är involverat i att ta död på motståndet mot Jemen, utan även deras vänner i Saudiarabien, ett kungadöme med runt 20 000 prinsar, har även de börjat bomba civila som motståndsmän, med allt från vanliga konventionella vapen till gasattacker.

Vit fosfor som bränner huden på människor i ett stort område.

Israel använde sig av vit fosfor, nu är det Saudiarabien, eskaleringen i att inte bry sig om krigets lagar och om de konventioner som ska stoppa sådana här illdåd, verkar öka. Om Israel kan komma undan med att använda vit fosfor mot civila i Gaza, varför skulle inte Saudi, även de kära vänner till USA, kunna komma undan med detta brott?

Konflikten i Jemen är obetydlig, för oss. Å ena sidan har man muslimer och å andra sidan har man även där muslimer. Har detta nyhetsvärde för oss? Knappast. Låt muslimerna slå ihjäl varandra. Vidare är konflikten mellan en stat stödd av Israel och USA, Jemen och å andra sidan shia motståndsmän, en ”sekt” som stödjs av Iran. Iran är fienden och alla som stödjer dem eller stöds av dem, måste bekämpas, tystas ner eller utrotas.

Sen en längre tid har regeringen i Jemen ökat förföljelsen av shiamuslimerna i Jemen; shiamuslimerna utgör nästan 50% av befolkningen i Jemen och hade fram till 60 -talet så fanns det ett stort shiamuslimskt rike i Jemen.

Skulle vi i Sverige bry oss mera om de mördade inte var shiamuslimer? Skulle vi bry oss om ifall de mördade civila inte var muslimer? Skulle vi bry oss mera ifall vi började se tiotusentals knacka på vår gräns och be om hjälp att hitta en skyddad plats undan bomber och gas?

Saudiarabien har inte bara bombat civila i norra Jemen utan även börjat med en blockad mot havet, så att de stridande, kallade Houtis, efter sina ledares efternamn, inte kan få någon hjälp från havet. Från söder går samtidigt Jemen in med stora truppstyrkor för att utrota motståndet. Gas från luften, bomber från luften och trupper från Saudiarabiens gräns och jemenitiska trupper, många av dem ledda av före detta generaler under Saddam Hussain, stormar söderifrån. Vad kommer resultatet av det här bli?

Ett slut i sikte?

Ett slut kan vara i sikte, tillfälligt. Houtis stora problem är att staten Jemen stött wahabitiska fanatiker att sprida sin ideologi, och samtidigt har man bekämpat shiamuslimska skolor och lärda. Det tär sig rätt konstigt med tanke på att presidenten själv är en Zaydi, den shiasekten som flest shias i Jemen tillhör. Då och då kom man överens om vapenvila eller fred, men det har alltid brutits. Så länge orättvisan kvarstår, så länge kommer motståndet att finnas kvar.

Skulle väst och Saudiarabien acceptera att shiamuslimerna vann kampen? Knappast. Så detta krig kommer att fortsätta en lång tid framöver, även om ledarna för Houtis mördas eller fängslas, så kommer folk att fortsätta leva under förtryck.

Saudi navy blockades north Yemen coast.

3 Comments

  1. Rätt tolkning av Islam
    Rätt tolkning av Islam 10 november 2009

    1776 stiftade och fastslog Kung Gustav III Regeringsformen som är den mest viktigaste grundlagstiftning som har sedan 1776 legat som en mycket tung grund för det svenska samhällets för att i där stor det tydligt och klart att sverige är ett land med demokratiska värderingar. Därför kan inte islamistisk muslim komma med sina sharia lagar in i regering och riksdag samt ska inte ens få lov att bilda ett politiskt parti vars politiska ideologi ligger ganska långt från den svenska grundlagstiftningen.

  2. Bahlool
    Bahlool 10 november 2009

    Ditt psykfall, du menar det är frihet här och demokrati men du tar dig rätten att stoppa folk från att yttra sig och skapa sig egna partier? Förstår du verkligen inte hur motsägelsefull du är? lol…sjuk och sjukare och sjukast..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *