Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ghezali – media och oviljan att erkänna fel

Svenskan kvar i fängelse – DN.se.

En tid sedan, så fängslades “Guantanamosvensken Mehdi Ghezali” och en viss Safia Benaouda och hennes man och barn. På olika bloggar och i tidningarna så såg man namnen på dessa personer, man såg uppgifter om deras liv, uppväxt och man slogs om att sprida så mycket om dem som bara möjligt. Man gissade vad dessa personer trodde på och inte trodde på. På islamofobiska bloggar ifrågasatte man varför svensk media inte uppgav namnen på dessa personer; svensk media insåg “sitt misstag” och började hänga ut dessa personer, med namn och med alla de snuskiga detaljerna man kunde hitta om dem.

Jag skrev lite om att de dömdes på förhand, men orkade inte engagera mig mera än så. Folkstormen var för stor mot dem. Några bloggar försökte tappert att försvara dessa personers rätt att inte bli dömda innan de ställts inför en domare, men då var man en tokig vänsteraktivist, en terroristälskare, en som inte bryr sig om Sverige och svenskarna. Jag kommenterade i några fält, att dessa människor ju inte dömts, de har bara anklagats och då dumförklarades man.

“Vad gör de i ett känt terrorområde?”

“Varför har de strypsnaror med sig?”

Varför har de pengar med sig”

Hade enbart en enda person sagt de här sakerna, så hade man kunnat dumförklara honom, men majoriteten av de som kommenterade hos mig och i tidningarna använda sig av dessa “argument”. Idag ser man att även Pakistans korrumperade regering erkänner att det inte finns några bevis för att dessa personer varit delaktiga eller haft något som helst uppsåt att begå terrorbrott. Plötsligt försvann tesen om att de planerade mord, eller att de planerade möta upp med talibanerna. Plötsligt vill man att dessa personer ska lämna landet, att de inte gjort något annat än brutit mot visumlagarna. Plötsligt var dessa människor, som blivit dömda på förhand, inte så farliga med sina strypsnaror och pengar.

Har de som  kommenterat ändrat sig? Har de slutat anklaga dessa svenskar? Nej då. Kommentarerna är lika hårda, lika oförlåtliga, lika hatiska.

En viss Eric skriver:

Låt henne sitta kvar i fängelset men skicka hem barnet. Sen kan hon ju bli fråntaget barnet också eftersom det knappast är lämpligt att hon tog med det till Pakistan…

Man ska alltså fråntagas barnet, för att man åkt på semester till fel land. Svenskar åkte till Thailand, och vi såg vad tsunamin gjorde. Svenskar har åkt på semester till länder i mellanöstern och i Sydamerika, och där är det inte så fredligt heller. Ska vi döma alla dessa? Har vi sett namn och bilder på dem? Såg vi dessa människor dömda på förhand? Såg vi någon uppmana till att de och deras barn ska fängslas?

Jag är lika nyfiken som alla andra, jag älskar skvaller, vill veta vad dessa människor gjort och inte gjort, jag vill se foton på dem, jag vill att media prostituerar sig och hänger ut dessa människor, men är det rätt? Skulle jag vilja bli uthängd på det här viset? Hur rättvis kommer jag bli bemött i domstol ifall man fått höra alla de här smaskiga detaljerna?

Jag säger verkligen inte att de är oskyldiga, men vägrar säga att de är skyldiga heller. Jag vill ha en rättvis rättegång, och de ska ha samma rätt. Hur hade de här som kommenterat och skrivit om dessa personer känt sig ifall de själva stått anklagade? Hade de velat bli dömda på förhand på det här snuskiga sättet? Man kan fråga sig om de fördomar man har mot dessa svenskar, inte beror på andra saker? Blanda lite rasism och lite islamofobi och voila, där har du grunden till avogheten mot dessa personer..

Fler som belyst det

9 kommentarer

 1. Marie 29 september 2009

  Först tänkte jag att “vilka jäkla idioter!!” Särskilt den förre Guantanamogästen. Hur kan han vara så korkad att åka tillbaks dit o “terra” igen….om det nu var det han gjorde innan.?!

  Men så har tiden gått, och jag tror helt enkelt han tagit sitt pick o pack o ville starta ett nytt liv där i några år. Pengarna är för att öppna business och köpa ett hem att bo i.

  Men jag tycker ändå att han är en idiot som åkte dit. Kunde han inte valt vilket annan land som helst i världen? Hur jag än vänder o vrider på Pakistan så är det knappast ett paradis varken för muslimer eller andra…kanske vackert… men inget paradis.

  Ändå var Benazir Bhutto en gång i tiden min högsta chef! Så jag vet en hel del, särskilt om kulturen inom styrskiktet, i Pakistan. Kanske därför jag anser Pakistan ett ruttet land in i märgen.

 2. Bahlool 29 september 2009

  Bhutto var en av de mest korrupta ledarna..men hon har fått en gloria nu..och ja han är 100% en idiot, men att vara idiot är inget brott, sålänge du inte skadar någon.
  Det makabra är att alla trodde med fullaste allvar att han borde blid dömd utan rättegång eller att han ska bli dömd för terrorism, när ingen visste vad som hade hänt..skrämmande..jag är säker på att om det hade handlat om mig så hade jag fått se alla mina texter i min blogg användas mot mig lol
  Var hos min favoritiranier på nätet, Nima, där hade man tagit 1 rad ur dess sammanhang, bara för att utmåla mig till en person som vill uppmana till terror (en mening om att Mohamed Omar inte var fanatisk eller fundementalistisk förr i tiden).
  Folk kan hitta mycket skit, men som sagt skit och dumhet är inte brottsligt..

 3. Ilona 29 september 2009

  Men tycker du inte själv att det verkar konstigt att han åker till samma ställe igen. När han tom blivit varnad för att åka till dessa områden. Varför utsätta sig för det igen?
  Varför ljög kvinnan till sin mamma, och sa att dom skulle åka till ett helt annat land,men åkte till Pakistan? Samma kvinna och man har ju blivit fängslade i ett annat land(minns inte vilket),för samma sak. Eller har jag fel?! Jag menar om jag och min man reser runt i muslimska länder ,så kommer vi inte att bli fängslade för det…….det måste ju finnas nåt bakomliggande. Nåt måste dom ju ha gjort,eller hur? Eller anstiftan till något i alla fall?

 4. Bahlool 29 september 2009

  DE satt fast i Somalia en gång. Som sagt konstigt ja, men du blir inte dömd för konstigt. Dumt ja, du blir dock inte heller dömd för dumt. Jag gillar inte Ghezali och tror nog att han är wahabit, men det betyder inte att han inte har rätten att höras i en domstol. Alla dömde honom och henne i förväg, för att de tagits i förvar tidigare..säg mig om du blir omhändertagen av polisen, en eller två gånger, betyder det att du är skyldig? Många muslimer i väst har blivit häktade, om de häktas igen, är de mera skyldiga då? Förr i tiden trakasserade man svarta i USA, och vissa häktades gång efter gång, betyder det att de är mera skyldiga då? Många av de religösa ledarna för shias har varit fängslade många gånger om och om igen..inte är de skyldiga för det.
  ATt bli häktad är inte bevis för ens skuld. Vi måste särskilja..
  De häktades för att man hade dem under uppsikt (för att de var främmande och för att de hade kontrollerats av säpo, som varskott pakistan)..

 5. Ilona 29 september 2009

  Jo,men de 3 personerna verkar ju i alla fall inte vara jordens smartaste personer;) Speciellt inte kvinnan,som åker runt med sitt barn i sådana områden…… Luktar skumt,tycker jag. Men jag håller med dig. Man ska inte dömma på förhand.

 6. Bahlool 29 september 2009

  De r wahabiter..när har du sett en smart wahbit 😉

 7. RESPEKTERA MINA DÖDA SLÄKTINGAR 30 september 2009

  “Man ska alltså fråntagas barnet, för att man åkt på semester till fel land. Svenskar åkte till Thailand, och vi såg vad tsunamin gjorde. Svenskar har åkt på semester till länder i mellanöstern och i Sydamerika, och där är det inte så fredligt heller.”

  Det är ju stor skillnad mellan att åka till Thailand på semester och detta gar svenskan gjort i många år och Tusmani sker endast per 100 år. Däremot, sker korruption och terrorist verksamheter dagligen i muslimska länderna. Dessutom har de svenska universiteten fått flera tusentals förfalskade ansökningar och examensbevis från länder framför allt från Pakistin.
  Dessutom är man så jädrans dum i huvudet att man åker till ett land där man en gång var och blev häktad så att man en gång hamnade på Gutamao utan visum med eller utan barn samt ljuger. Då får man helt och hållet ta sitt straff och skylla sig själv!!

  Blanda inte ihop äpplen och päron!!

 8. Bahlool 30 september 2009

  Du är så sjukt dum Respektera, att det inte ens går att bemöta dina argument..det är skrämmande som sagt..

 9. Johan 07 oktober 2009

  Ett väldigt bra inlägg!
  Skrev själv om detta på min blogg idag.
  Ha det!
  Johan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *