Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Muslim? Slöja? Dömd på förhand

Dokument: Safias, 19, två ansikten | Nyheter | Aftonbladet.

Jag avskyr wahabismen och talibanerna. Två grupper, ideologier, vars människoförakt och korruption står emot allt jag håller kärt. Med det sagt så skäms jag över de kommentarer och den syn som man får se hos svenskar om fallet med Mehdi Ghezali, den såkallade terroristen.

Jag vet inte vilket uppsåt de hade med att åka till Pakistan. Jag kan bara spekulera. Dock lever vi i en rättsstat. Man ska vara oskyldig tills man dömts i domstol. Mehdi Ghezali och den svenska kvinnan som var med honom, Safia. Är de dumma? Ja. Ingen åker på semester till ett område där talibanernas ideologi styr. Är de skyldiga? Det vete gudarna. Tills de anklagats och dömts i en rättegång så är de oskyldiga.

Båda två, Mehdi och Safia har hållits fångna tidigare. Båda två har torterats. Båda två har behandlats illa och båda två har inte ställts inför någon domstol eller inför någon domare.

Hur kommer det sig att vi ser så negativt på just deras rättigheter? Varför är de skyldiga bara för att de omhändertagits av en stat som Pakistan? En stat som själva deltog i skapandet av talibanerna och som än idag hjälper talibanerna. Jag kan inte göra något annat än tycka synd om Mehdi och Safia, de blev hjärntvättade för att de inte känner till islam. Talianerna och wahabiterna är grupper vars hela ideologi är korrumperad. Tyvärr leder denna ideologi till att ungdomar som Safia och Mehdi får lida.

Några av kommentarerna kräver att man ska ta deras medborgarskap, andra undrar vart pengarna kommer ifrån. Någon vill att deras barn tas ifrån dem och inte ges till muslimer. Ingen säger låt oss se vad en domare säger, låt oss se vad en domstol kommer fram till. Är du muslim? Då är du dömd på förhand. Hundratals sitter på  Guantanamo sen över sju år, deras brott? De är anklagade, inte dömda, inte heller har de erkänt att de har begått brott, nej, de är anklagade för att vara terrorister. Som tur är så tror jag på en stat där man är oskyldig tills motsatsen bevisats. Har någon bevisat Mehdi Ghezali och Safia skyldiga? Nej.

Låt oss anta att de verkligen ville träffa ledaren för talibanerna. Betyder det att de begått ett brott? Är det ett brott att gilla nazismen eller kommunismen? Är det ett brott att man ville träffa någon ledare för dessa ideologier?

Fler som delar med sig av tankar i frågan är Röde Malmö.

25 kommentarer

 1. CZ 16 september 2009

  Helt rätt, vi måste ta till strid nu!

 2. Sanjassi 16 september 2009

  Rättstat gäller bara i domstolen. Det är fritt fram för oss som inte är jurister att spekulera. Därför behövs någon form av förklaring till varför ett gäng redan misstänkta terrorister reser till al-qaida områden i pakistan med strypsnaror dolda i barnets blöjpacket. I blöjpacketet!
  Det duger inte att säga ’Ni kan inte bevisa att vi tänkte göra något elakt med den snaran’.

  Du har rätt i att de redan hållits fångna tidigare, helt rättsvidrigt. Därför gick sverige ut i en massiv diplomat-offensiv för att få dem fria. Mehdi’s fall diskuterade Göran Persson ansikte mot ansikte med USA’s president, så stort var det. Safia blev fri efter ett massiv diplomati-insatts över hela världen. UD jobbade arslet av sig för att få dem fria och lyckades till slut.

  Och nu sätter sig samma personer i samma situation igen. Tack och hej, vi tänker inte upprepa samma cirkus för er skull igen.

  Reser du i hemlighet till al-qaidas område med vapen i packningen? Är du dessutom redan misstänkt terrorist innan du åkte? Jo, då kan du nog räkna med att bli dömd på förhand, muslim eller inte.

  Är det ett brott att man ville träffa någon ledare för dessa ideologier?
  Nej, men det är urbota korkat för personer som Mehdi och Safia. Så korkat att de förverkat sin rätt till hjälp ifrån sverige. Nu överlåter vi dem åt pakistan och CIA.

 3. Kristian 16 september 2009

  Helt RÄTT att dessa personer ska hållas inspärrade och helst livet ut utan rättegång.

  Det handlar inte om ad dom är muslimer utom att dom är psykopater, det kan inte finnas någon normal och inteligent person som gör some dessa personer har gjort.

  Har man gjort 1 misstag som dom kallar sitt förra gripande, ja då gör man inte samma sak igen.

  Är det fel o träffa Al-qaida ledare JA det är det för dessa personer vill bara skapa terror och obalans deras kamp har inget o göra med riktig Jihad.

  Att förnedra sina offer på internet och sedan skära halsen av dom är det verk av normala människor eller är det verk av psykopater.

  Man kan vända på det o säga amerikanska soldater har gjort mycket fel dom med, vissa har klarat sig vissa har blivit dömda i domstol.

  Men dom lyder regelr och skär inte halsen av sina fångar framför rullande kamera.

  Alltså du som tycker synd om dessa personer måste vara lika jävla dum och psykopatisk som dessa andra terorister för det handlar inte om dömd på förhand.

  Tas du med blodig kniv i handen blod på kläderna och flera vittnen så tror jag du skulle bli dömd av vilken domstol som helst.

  Det finns bevis stora summor pengar vapen strypsnaror gömda, jag vet inte vad du har i ditt bagae när du reser till mekka men när jag drar på semester finns inget av detta i min väska.

  Låt dom ruttna i någon håla det förtjänar dom oavsätt om dom är kristna eller muslimer.

 4. Ärlig Modern Kvinna 16 september 2009

  Det verkar som om tortyr, fängelse och ingen hänsyn till deras rättigheter var tillräckligt avskräckande för dom att hålla sig borta från Pakistan.

  Vad går gränsen för att folk ska hålla sig borta från problem?

 5. Bahlool 16 september 2009

  Strypsnaror? Vem säger att det är strypsnaror Sanjassi? Tänk om det är något annat? Tänk om Pakistans regering ljuger? Vapen är det väl knappast ifall det är ett rep eller om det nu var något, kanske någon tråd? Man ska akta sig för att tro på allt för mkt som kommer från okända källor…Korkat kanske, olagligt ej..att vara korkad ursäktar inte att du blir dömd på förhand. Det är många saker vi gör som är korkade, men vi blir inte dömda för det..

 6. Bahlool 16 september 2009

  Kristian sorry, men jag tycker verkligen synd om dig..stora summor pengar? Hur mkt pengar? Blodig kniv? Vem av dem hade en blodig kniv med sig? Många ledare har träffat talibaner, massmördare, religiösa fanatiker..det är ok..men om någon vill träffa (om det nu är sant) en taliban då är det ett brott? Du borde lära dig lite mera om svenska och internationella lagar…

 7. Sanjassi 16 september 2009

  Aha. Du tror inte på det där med strypsnarorna och tydligen inte på det där med pengar heller.

  Kanske är det rent av att du tänker dig att man från pakistan rest hit och *kidnappat* de stackars människorna som i själva verket absolut inte vill ha med några terrorister att göra och sedan släpat ut dem i al-qaida område? Varför inte, om du inte tror på resten? Jaja.

  Pengarna ska tydligen ha varit runt 50.000 dollar och om det är mycket eller lite beror alldelens på vad man menar. Det är en rejäl summa för ett litet sällskap som är på semester, det kommer man inte ifrån.

  Men låt oss leka med teorin att de faktiskt hade med sig strypsnara, som beskrivs i åtminstone svd, dn och aftonbladet? Två stycken, femtio centimeter långa med öglor i båda ändarna. Ett rent mordvapen, ingenting man försvarar sig med eller visar upp för att avskräcka. Hade det varit ett bekymmer för dig, eller hade du ändå velat att de släpps lösa?

 8. Bahlool 16 september 2009

  Jag säger inte släpp dem fria jag säger att de ska straffas för de brott de begått, att äga en strypsnara (om det stämmer) är kanske inte ett brott i Pakistan där folk har vapen osv…hittade inga uppgifter om 50 000 us dollar..vart har du fått det ifrån?
  Tror du med fullaste allvar att man tar strypsnaror istället för pistol eller gevär? Alla bär vapen i de bergsområden, vad skulle de göra med dessa strypsnaror? Även om vi struntar i det här, låt dem bli dömda i domstol, inte av dig eller mig som inte vet vad som hände och inte hände..lite mera respekt för lagen borde du ha.

 9. Sanjassi 16 september 2009

  Summan står i både aftonbladet och expressen, men den svenska ursprungskällan tycks vara ekot
  http://192.121.194.78/Ekot/artikel.asp?artikel=3098732

  Det är väl just därför som strypsnaran är uppseendeväckande. Som jag skrev tidigare så är det knappast något man tar med sig till självförsvar. Då hade ett gevär eller en pistol varit mer sannolik, även om jag tvivlar på att pakistans regering hade sett med blida ögon på en grupp misstänkta terrorister som reser omkring med gevär heller.

  Eftersom det nu är så att alla området är beväpnade är det ett tveksamt utflyktsmål för utländska turister. Det ska till en väldigt tolerant eller svag regering innan det blir acceptabelt att utländska brottslingar reser beväpnade i landet.

  Nå, vad gäller respekt för lagen så kommer de att dömas i en pakistansk domstol för brott på pakistansk mark. Om inte pakistan har lagar mot att umgås med al-qaidas ledare så blir jag oerhört förvånad.

 10. Bahlool 16 september 2009

  Heheh pakistan själv har kontakt med al Qaidah, deras underrätelsetjänst har mtk stora och bra k ontakter med dem..

 11. Sanjassi 16 september 2009

  aha, det är väl ämne till sin alldelens egen artikel.

 12. Berit 16 september 2009

  ”Att förnedra sina offer på internet och sedan skära halsen av dom är det verk av normala människor eller är det verk av psykopater.”

  De följer endast den ärade profetens exempel. Nu fanns det inte internet på hans tid, men flera uppmaningar i Koranen säger att fångar skall torteras och behandlas på ett sett som gör att fienden blir avskräckt.

  Halshuggning var även det en vanlig avrättningsmetod. Se t.e.x på Banu Quraiza. Den judiska stammen som Mohammed först lät stanna och leva sida vid sida med muslimerna i Medina efter att han utvisat Banu
  Nadir (en annan judisk stam). Man lovade fred och vänskap, men så en vacker dag vände Mohammed på klacken och halshögg samtliga könsmogna män, medan kvinnor och barn delades upp bland den muslimska befolkningen, alternativt såldes på den öppna markanden.

  Frågan är hur många fanatiska muslimer i Sverige som likställer oss otrogna med Banu Quaraiza?

 13. Bahlool 16 september 2009

  Berit du kan såklart bevisa från Koranen att man ska tortera sina offer?

 14. Berit 16 september 2009

  12. (Remember) when your Lord inspired the angels, ”Verily, I am with you, so keep firm those who have believed. I will cast terror into the hearts of those who have disbelieved, so strike them over the necks, and smite over all their fingers and toes.”

  13. This is because they defied and disobeyed Allah and His Messenger. And whoever defies and disobeys Allah and His Messenger, then verily, Allah is Severe in punishment.

  14. This is the torment, so taste it, and surely for the disbelievers is the torment of the Fire.

  Ibn Kathir Tafsir

  (I will cast terror into the hearts of those who have disbelieved.)
  means, support the believers, strengthen their (battle) front against their enemies, thus, implementing My command to you. I will cast fear, disgrace and humiliation over those who defied My command and denied My Messenger,

  (so strike them over the necks, and smite over all their fingers and toes.) strike them on their foreheads to tear them apart and over the necks to cut them off, and cut off their limbs, hands and feet.

  (over the necks)
  refers to striking the forehead, or the neck, according to Ad-Dahhak and `Atiyyah Al-`Awfi. In support of the latter, Allah commanded the believers,

  (So, when you meet (in fight Jihad in Allah’s cause)
  those who disbelieve, smite (their) necks till when you have killed and wounded many of them, then bind a bond firmly (on them, take them as captives).) [47:4]

  (and smite over all their fingers and toes.)
  Ibn Jarir commented that this Ayah commands, ”O believers! Strike every limb and finger on the hands and feet of your (disbelieving) enemies.” ”Do not kill them , but capture them so that you make known to them what they did, their ridiculing your religion and shunning Al-Lat and Al-`Uzza (two idols).

  (Verily, I am with you, so keep firm those who have believed. I will cast terror into the hearts of those who have disbelieved, so strike them over the necks, and smite over all their fingers and toes.)

  (This is because they defied and disobeyed Allah and His Messenger.) joining the camp that defied Allah and His Messenger not including themselves in the camp of Allah’s Law and faith in Him. Allah said,

  (And whoever defies and disobeys Allah and His Messenger, then verily, Allah is severe in punishment.)
  for He will crush whoever defies and disobeys Him. Nothing ever escapes Allah’s grasp nor can anything ever stand against His anger. Blessed and exalted He is, there is no true deity or Lord except Him.

  (This is (the torment), so taste it; and surely, for the disbelievers is the torment of the Fire.)
  This Ayah addresses the disbeliever, saying, taste this torment and punishment in this life

  Vissa muslimer har dock missförstått sista versen som säger att otrogna skall brinna i helvetet. I Afrika brinner otrogna dagligen.

  http://www.truthtube.tv/play.php?vid=1861
  http://www.truthtube.tv/play.php?vid=2096

 15. Sanjassi 16 september 2009

  mmm Berit. Jag vill gärna se källor till det påståendet. Nu är jag inte muslim men det där låter osannolikt.

  Vad gäller bestraffning så ska man nog ta det lite försiktigt med att dra alltför stora växlar på någon helig bok eller någon gammal historik. Stening till exempel förekom ju som du vet i judiska samhällen och romarrikets straffsystem var inte så trevligt det heller. Även här i sverige var vi ganska grymma på den tiden.

 16. Bahlool 16 september 2009

  Berit, Berit, Berit. Varför kommer du med sån dynga? Här kommer vers 47:4 från 3 olika översättningar med förklaring

  [Shakir 47:4] So when you meet in battle those who disbelieve, then smite the necks until when you have overcome them, then make (them) prisoners, and afterwards either set them free as a favor or let them ransom (themselves) until the war terminates. That (shall be so); and if Allah had pleased He would certainly have exacted what is due from them, but that He may try some of you by means of others; and (as for) those who are slain in the way of Allah, He will by no means allow their deeds to perish.
  [Yusufali 47:4] Therefore, when ye meet the Unbelievers (in fight), smite at their necks; At length, when ye have thoroughly subdued them, bind a bond firmly (on them): thereafter (is the time for) either generosity or ransom: Until the war lays down its burdens. Thus (are ye commanded): but if it had been Allah’s Will, He could certainly have exacted retribution from them (Himself); but (He lets you fight) in order to test you, some with others. But those who are slain in the Way of Allah,- He will never let their deeds be lost.
  [Pickthal 47:4] Now when ye meet in battle those who disbelieve, then it is smiting of the necks until, when ye have routed them, then making fast of bonds; and afterward either grace or ransom till the war lay down its burdens. That (is the ordinance). And if Allah willed He could have punished them (without you) but (thus it is ordained) that He may try some of you by means of others. And those who are slain in the way of Allah, He rendereth not their actions vain.
  [Pooya/Ali Commentary 47:4]

  This verse commands every believer to kill or be killed when he fights disbelievers. If slain the rewards from Allah are many. According to Baqarah: 154 and Ali Imran: 169 to 171 the martyrs are not dead, they are alive, getting sustenance from Allah, rejoicing in the grace and mercy of Allah; and Hajj: 58 and 59 say that they occupy the highest position near Allah. If the believer prevails over the enemies of Allah, he destroys the power base of evil, disorder and corruption.

  Those who deserted the Holy Prophet in the battles of Uhad and Hunayn (see commentary of Bara-at: 25 to 27 and other references mentioned therein) and ran away to save their lives must be identified and condemned in view of this verse.

  The ordinance to kill the disbelievers is applicable when they launch an attack on the believers, not when they have surrendered. Islam prescribes effective defence in the event of an unprovoked aggression. Refer to the commentary of Baqarah 190 to 193.

  Aqa Mahdi Puya says:

  When once the enemy is brought under control, the release of prisoners with or without ransom is recommended. The slaughter of captives was never allowed by Islam. How a believer deals with the captives is a test. Some take ransom, some let them go for the sake of Allah; and some take care of them, shelter them and feed them with no strings attached.

 17. Berit 16 september 2009

  Det var 8:12, 8:13, 8:14 med kommentar av den kände Ismail ibn Kathir.

 18. Bahlool 16 september 2009

  [8:12] Och din Herre lät änglarna framföra [detta budskap till de troende]: ”Se, Jag är med er” [och befallde dem att] inge de troende mod och tillförsikt [och låta dem veta:] ”Jag skall injaga skräck i förnekarnas hjärtan. – [Troende!] Låt nu [svärden] vina över [deras] huvuden och händer!”

 19. Sanjassi 16 september 2009

  Kul! Nu blev det nästan teologisk diskussion här.

  Småintressant översättning du har hittat Berit. Inte minst 8:14 är ju en spännande rad som mycket lätt går att tolka obehagligt.

  Nu är jag som sagt inte muslim och vet just ingenting om koranen men en snabb titt på nätet ger mig flera andra översättningar som inte alls pekar på någon tortyr.
  Den svenska version som Bahlool hittat ( på koranensbudskap.se? ) verkar dock vara en av de snällare.

  Berit, nog är det lockande med tanken på att hitta ’sanningskanalen’ men har du tittat på vilka det är som ligger bakom truthtube.tv? De döljer det relativt väl men snoka runt lite så kryper sanningen fram.
  Tror du att de är intresserade av att ge dig en neutral och sanningsenlig bild av någonting?
  Jag skulle nog tänka efter både en och två gånger innan jag accepterade något som kom från de människorna. Deras agenda är ungefär lika farlig som de fanatiska muslimernas.

 20. Berit 16 september 2009

  Det finns ju hundratals, kanske tusentals videor på nätet där man halshugger, stenar, arkebuserar samt bränner människor levande samtidigt som Allah (swt) prisas. Varför hittar man inga liknande videor med samröre till andra idiologier/religioner?

  Bara för att merparten av folk som anser sig tillhöra idiologin ej anser att den uppmanar till dylika handlingar gör det inte att den blir mindre farlig. Gemene man i Tyskland på 30-talet var ej beredd att gasa judar, men ursäktar det nationalsocialismen?
  Vad vi vet är att ett väldigt stort antal dock tolkar Islam på detta sätt.

  Senaste exemplet är ju som sagt Safia.

  oreligiös normal tonåring —–> hoppar av komunal skola —–> koranskola —–> terrormisstänkt i Somalia samt Pakistan

 21. Bahlool 16 september 2009

  Berit i Indien brände hinduer upp ett tåg fyllt med runt 1000 muslimer, samtidigt som man lovordade hindugudarna.
  Gazakriget föregicks av judiska rabbiner som uppmanade att man ska kämpa för gud..vi talar om ett krig där man mördade runt 800 civila…Att du inte hittar har kanske med att göra att folk inte bryr sig om andra än just muslimernas ”illdåd”?
  OM du ser filmerna så ser du att de flesta som mördas, är muslimer..tror du verkligen att Allah inte har något bättre för sig än att stödja mord på hans anhängare? Många av dessa grupper är takfiris, deras pengar kommer från västs kära vänner i Saudiarabien. Andra är hjärntvättade, de kan inte rå för att de inte har styrka att kämpa emot.
  Titta på attacken i Oaklahoma, över 170 amerikaner mördades..innan man hittade den kristne högerextremisten anklagade man muslimerna…hur ofta omnämns sådana terrordåd? I USA och andar länder går ungdomar och skjuter ihjäl andra elever på deras skola…det är inte lika hemskt som att bli ihjälhuggen? Död är död…Nationalsocialismen krävde mordet på vissa, det gör inte islam.
  Imam Ali, fjärde kalifs ord: OM en person inte är din bror i religionen så är han din bror i mänskligheten…Vi har några av de största shialärda som gått ut med dekret som säger emot terror, Fadhallah och Sistani, de åtlyds av över 200 miljoner. Så medan de typer du tog upp mördar shiamuslimer, har shias för det mesta varit lugna (finns ju rötägg)
  Frågan du borde ställa dig är, varför inte majoriteten av de 1.5 miljarder muslimerna begår illdåd? Ska du bedöma Sverige utifrån några fås illdåd eller utifrån majoritetens beteende och värderingar? ska du bedöma islam utifrån några få idioter, eller utifrån de miljarder som är troende och lugna och snälla och trevliga?

  Safia och även Mehdi Ghezali har inte dömts, de har fängslats men det är allt vi vet. jag tror du inte förstår vilken makt dessa takfiris/salafis/wahabis har..de flesta sidorna på svenska styrs av dessa personer, de får sina pengar från Saudiarabien…ungdomar som inte hör hemma någonstans är lätta offer för dem, jag har själv tappat minst 5 vänner till dessa hejdukar..men att döma ut hela islam pga dem är väl ändå att gå för långt?

 22. Sanjassi 17 september 2009

  Jadu Berit. Kan du själv för ett ögonblick spekulera i varför det just nu finns filmer om muslimska illdåd? Ta dig ett ögonblicks eftertanke.

  Var i världen är det oroligt idag? Min tanke går omedelbart till israel/palestina konflikten, pakistan och kanske framför allt irak.
  Vilken religion råder där?
  Varför hittar du inga filmer från massmorden i t.ex. kambodja under röda khmer tiden?
  Vad skiljer -rent teknologiskt- dagens konflikter från de som ligger bara några år bakåt i tiden?

  Jo, idag finns det mobilkameror och små bärbara lättdolda kameror i allmänhetens händer. Det är en ganska uppkäftig gärning att inför en uppretad mobb höja sin axelburna-kamera och börja filma.
  Att däremot lite försynt peka med mobilen går nog bra.
  Idag är det dessutom lätt för vem som helst att sprida en film på nätet. För inte så länge sedan hade det varit omöjligt utan en journalist på plats med uppbackning från sitt massmedia-bolag.

  Jag märker också att du struntade i att kolla upp vem som ligger bakom truthtube.tv men det är upp till dig. Jag tänker inte trycka det i ansiktet på dig utan det är bättre om du själv tar reda på fakta.

  Godnatt på er.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *