Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hannibal Barca – Cannea

Det finns två stora intressen i mitt liv, islam och Hannibal Barca och det kartagiska imperiets fall. I tre krig utkämpade Rom (dåtidens USA) och Kartago (kan väl säga dåtidens muslimska riken) stora krig. Krig som ledde 146 f.k till att Kartago förstördes helt. Den största staden i antiken, förstördes så svårt att enbart runt 50 000 överlevde som slavar, av de över 750 000 innevånarna.

Innan man började det tredje kriget, så tvingade Rom sin fiende att ge upp alla sina vapen, efter att de tillmöttesgått kraven, så förstördes staden. Enligt gamla uppgifter, så strödde man salt i marken, för att ingen någonsin ska få bo där..Idag ser jag paralleller i hur man talar till Iran. Ge upp era vapen, ge upp kärnkraften, låt oss komma spionera…när det sker vem kan skydda Iran då? De säger att de inte vi ll skaffa sig kärnvapen, men jag föredrar att de gör, för då vågar ingen starta krig mot dem.

Texten handlar om slaget vid Cannea. Det största nederlaget för Rom. Ett nederlag som kom att befästa Hannibal Barcas status som en av de största militärgenierna. I detta slag besegrade han, med en liten styrka, en överväldigande stor romersk här.Detta skedde under det andra så kallade Puniska kriget.

Andre Augusti…216 f.Kr

Här skulle Rom stoppa Hannibal. Vid Cannea skulle denna afrikan, denna semite, denna karatages, stoppas. Han hade gått över Alperna och hade vågat utmana Rom med sina 40 000 man.
Det andra Puniska kriget, mellan Rom och Kartago hade hållit på i några år. I varje slag som Rom skickade in soldater mot Hannibal, hade de förlorat. Det här var den tredje större drabbningen, här skulle man stoppa honom.
Över 80 000 romare stod mot Hannibals 40 000.

Romarna hade två kavallerisektioner till höger och vänster. Mot dem stod Hannibals kavalleri. Bakom sina Kavallerister sparade Hannibal sina bästa libyska soldater. Hans arme var posterat så det såg ut som en halvmåne..med sina sämsta och svagaste soldater i mitten. Han och hans bror Mago befann sig bland dessa.
Romarnas massa var stor..skrämmande och de var säkra på seger.

Allt gick som Hannibal hade planerat. Hans ryttare drev iväg romarnas ryttare..och sen gick hans libyska elittrupper in från sidan..och slakten kunde börja. Ett av historiens blodigaste slag…50-70000 romare dog den dagen, däribland många senatorer och det fanns inte en enda familj som inte hade förlorat en medlem.

Tyvärr fick Hannibal inte det stöd han behövde..han fick inga nya soldater..medan Rom ställde upp nya legioner, tränade dem och förstärkte dem. Hannibal skickade iväg sin bror Mago till Kartago, han hällde ringar, tagna från de dödade romerska soldaterna, för att visa Kartagos senat att han segrade över fienden men att han behövde hjälp. Avundsjukan hade fått ledarna i Kartago att vara så besvärliga som bara möjligt. De vägrade skicka honom stöd och skickade nya trupper till Spanien istället.

Hannibal var ensam…och Rom ville inte ge upp...Hannibal hade kostat dem över 1/5 av deras manliga befolkning…och de ville inte ge upp..efter det här slaget vägrade de möta honom i ett öppet slag, hade de gjort det, så hade han besegrat dem och de hade med all säkerhet bett om fred.

Till slut nöttes hans armé ut, medan Rom kunde sätta upp nya arméer hela tiden. Till slut landsatte man romerska legioner på Tunisiens stränder och Hannibal kallades tillbaka. Vid det enda slag han förlorade, slaget vid Zama, så använde romerna hans egna metoder emot honom. Hannibal förlorade och fick några år senare fly sitt hemland på grund av avundsjukan i senaten i Kartago.

Hannibal Barca…en legend som än idag omhuldas pga sitt strategiska geni.

2 kommentarer

 1. Darius 29 september 2009

  Wohooooooooo älskar historia 😀

  jag visste inte Hannibal Barca var sååååååååå tung! jävla äckliga rommare förstört mkt rykten om honom! Rommarriket har alltid fascinerat mig…men nu pissar jag på dem :D…osmanska riket, persiska riket (darius the great), Djingis Khan är favoriter just nu 😀

  du vet filmen 300, omg vad jag lacka…jävla fantasy skit film, fett propaganda folk tror att det var så det gick till…haha de här vita stupid barbarerna har lett utvecklingen i 100 år och plötsigt vet dem allt 🙂

  ey den där italienska premiärminister lägger skämt om paret obamas hudfärg….HAHAHHAHAHAHAHAHAHHA..den där smutsiga rassen repesenterar majoriteten av italien…enligt min uppfattning så visar han bara deras sanna natur…

 2. Bahlool 29 september 2009

  Lol undrar varför du gillar just Darius the great 😉 😉 😉 hahah
  Inte första gången han gör det, förra gången sa han något om Obamas hudfärg också 😛
  I många år så skrämde man sina barn med att säga att Hannibal är vid portarna (han stod utanför men klarade inte av att ta över staden med sin lilla armé).

  http://www.phoenician.org/punic_wars_and_peace.htm
  http://www.answers.com/topic/hannibal-barca
  http://www.boisestate.edu/courses/westciv/punicwar/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *