Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Shiafobi i arabvärlden?

The Guardian skriver om den ökande fruktan och rädslan för shiaislam, i mellanöstern. Shiiterna har varit en del av mellanöstern sedan början av islam, då de valde att bli anhängare till Profeten Muhammed och dennes kusin Ali ibn Abi Talib, istället för att stödja vännerna till Profeten, när dessa kom till makten.

I och med Alis fienders maktövertagande och mordet på hans söner, Profeten Muhammeds barnbarn, så startades en lång och oavbruten jakt på shiamuslimer. En jakt som fick dessa att använda sig av Taqqiya, för att överleva. Anklagelserna mot shiamuslimerna har varit många, från att de inte var muslimer, till att de arbetade för mongoler, perser och engelsmännen. Då shiamuslimerna är de enda muslimerna som uppmanar till kamp mot en ledare som är ond/korrupt, utgjorde de en fara för den ledande eliten.

I och med Irans revolution, 1979 och Hizbollahs olika segrar mot staten Israel, segrar som ingen arabisk stat hade lyckats med, så ökade intresset för shiaislam. Droppen kom när Saddam försvann och Irak, den stora bastionen mot shiiternas Iran, plötsligt blev en stat styrd av shiiter.

Jordanien, Egypten och Saudiarabien, tre stater som styrs av ledare med vänskapliga band till Israel och USA, började tala om en shiamuslimsk halvmåne. Iran, Irak, Libanon och Syrien, var alla stater styrda av shiiter eller hade en shiitisk majoritet.

När sunniterna började inse att shiiterna inte var fiender, eller skapade av judar, utan muslimer som bad sina fem böner, som fastade, trodde på Allahs monotism och tålde massmordet på dem (runt 1 miljon shiamuslimer har mördats i Irak på 6 år), så ledde deras nyfikenhet till en allt ökande ”konvertering”. Plötsligt hade man ökande minoriteter av en gren av islam som hade större lojalitet mot sin religiösa lederskap än till staten. En gren av islam som inte bara uppmanade utan även krävde kamp mot korrupta ledare, ledare som de i Saudiarabien, Egypten och Jordanien.

I Egypten fängslade man shiamuslimer, så gjorde man även i Jordanien, där 6 shiamuslimer står anklagade för att vara – shiamuslimer. Enligt jordanisk lag får man tro på vad man vill, men ändå står dessa män anklagade för sin shiatillhörighet. Medias syn på shiiterna i mellanöstern kan liknas vid de islamofobiska hetsjakterna i väst, när man i Europa varnar för islam, burka och slöja, så varnar man i mellanöstern för att shiiterna kommer få hela mellanöstern att konvertera till shiaislam.

Religiösa ledare som Khameini i Iran, har gått ut och rått folk att inte sprida shiaislam i länder som Egypten, för att bevara freden och samarbetet i kampen mot Israel och USA. Tyvärr ser länder som Egypten ändå shiiterna som ett hot. Idag har länder som Egypten fred och samarbetsavtal med Israel, medan de inte har några som helst diplomatiska relationer med länder som Iran.

Shiafobi eller antishiism har det alltid funnits och förr i tiden kostade den miljoner shiiter livet, att fängsla några få leder bara till att skapa mera intresse för shiaislam hos befolkningen.

3 kommentarer

  1. T 27 augusti 2009

    Det enda jag har att säga till dig broder är att Må Gud välsigna dig och dina ord. Dina ord är så som vi brukar säga på irakiska: ”Tbared nar galbi”. Önskar dig all lycka och tack än en gång för dina meningsfulla artiklar och ord.

  2. Bahlool 27 augusti 2009

    Shukran khoya.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.