Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ramadan lärdom 1

Det finns ingen månad med en sådan otrolig självuppoffring som just denna heliga månad Ramadan. Här försöker jag översätta hadither och lärdom om den heliga månaden Ramadan. Det verkar vara så att Ramadan börjar 22/8 men jag började redan idag ”just in case”.

Salam 3ala man etaba3a al huda wal ra7ma wal baraka

”Minns hungern och törsten på domedagen med er hunger och törst; ge almosor till de behövande och de fattiga, hedra era äldre, visa snällhet mot de unga, bibehåll relationer med era släktingar; vakta era tungor, stäng era ögon för vad som inte är tillåtet att se, stäng era öron för vad som är förbjudet för er att höra, visa barmhärtighet mot andra människors föräldrarlösa så att folk visar barmhärtighet mot era barmhärtighet.

Heliga Profeten Muhammed (saw)

Imam Hussain (as)
Ingen kommer vara säker på uppståndelsedagen förutom de som fruktade Allah i denna värld.

Bihar Al Anwar vol44, s. 192

Lärdom från månaden Ramadan

Den lärdom vi lär oss under den heliga månaden Ramadan ska räcka hela året ut. Det är lärdom om uppoffring och om tålamod.

Månaden Ramadan är en månad av fasta, reflektioner, tillbedjan, generösitet och uppoffring och även de inte så troende brukar fasta eller be denna månad. Själva ordet kommer från arabiskans ord för ”svidande törst” och ”soltorkad mark”. Det förklarar rätt bra vilken törst och hunger folk kommer känna under denna fasta.

Genom fastan upplever en muslim hunger och törst och lär sig sympatisera med dem i världen som har lite att äta varje dag. Eller dem som inte har rent vatten att dricka.

Genom den ökade bedjan och meditationen som månaden Ramadan innebär, så kommer man även närmare sin skapare och inser att allt vi har är tack vare honom. Ökad givmildhet och välvilja mot andra är ett annat kännetecken för Ramadan. Den heliga Profeten Muhammed (saw) sade:
”En persons givmildhet minskas inte genom ökad givmildhet”

Genom självkontroll, lär sig muslimen god uppfostran och beteende mot sina medmänniskor och lär sig att tala hövligt och bete sig därefter. Genom att ändra på sina rutiner så kan muslimen uppnå en hälsosammare livsstil. Genom att inte röka på dagen kanske man inser att man kan klara sig utan rökningen o s v.

Genom att träffa på sina muslimska vänner och släktingar oftare (något alla gör under Ramadan) så ökar samhörigheten och brödraskapet mellan muslimerna.

Ramadan Faktabok

15 kommentarer

 1. Noor 21 augusti 2009

  Denna hade vi som predikan i moskén idag:

  ”Minns hungern och törsten på domedagen med er hunger och törst; ge allmosor till de behövande och de fattiga, hedra era äldre, visa snällhet mot de unga, bibehåll relationer med era släktingar; vakta era tungor, stäng era ögon för vad som inte är tillåtet att se, stäng era öron för vad som är förbjudet för er att höra, visa barmhärtighet mot andra människors föräldrarlösa så att folk visar barmhärtighet mot era barmhärtighet. ”

  Sheykhen hade tydligen varit inlåst av israeliterna under ett X antal år, när han kom till sin mor på en dag i Ramadan svimma hon, han sa att man ska bemöta sina gäster på liknande vis 🙂

 2. Bahlool 21 augusti 2009

  coolt samma hadith så han är palestinier? eller libanes?

 3. Noor 21 augusti 2009

  Palestinier kan tänkas 🙂

 4. Bahlool 21 augusti 2009

  måste ju inte, finns många libaneser som fick sitta i israels fängelser i södra libanon…där blev de också torterade..tyvä’rr..

 5. Noor 21 augusti 2009

  Inte direkt att jag vill fråga han faktiskt :/

 6. Bahlool 21 augusti 2009

  hehe bara jag som är nyfiken? 😛 men är det en sunni eller shia moskee? Palestinier brukar inte vara shias (ökatn u på sistone pga hizbollah dock och Irans stöd)

 7. Ärlig Modern Kvinna 21 augusti 2009

  Ramadan är endast för de rika muslimerna för att de har råd att köpa mat för 6 500 kronor. Men de fattiga som lever på knappt under en dollar får vara glada om de hittar något att äta överhuvudtaget samtidigt som de rika stoppar i sig en massa mat om nätterna utan ens sända ett paket mat till de fattiga. Sedan när Ramadan är över då finns det säkert de muslimer som slutar tänka på de fattiga och har slutat sända pengar och mat paket till de fattiga.

  Dessutom finns det knappt några människor kvar som lever under en dollar per dag för att alla strävar efter att ha tvättmaskiner och bilar. Det hjälper inte att stoppa i sig en massa mat om nätterna en månad en gång per år.

  ”Enligt Svensk Handel ökar matutgifterna för ett genomsnittligt hushåll med över 2 500 kronor under fastemånaden. Om man lägger till utgifterna för den traditionella tredagarsfesten blir summan nästan 6 500 kronor.” Hur mycket av all denna mat sända till de fattiga som knappt kan hitta ens matsked med mat t.ex. ris?

  En annan ateist bidrar med pengar till olika internationella organisationer en gång i månaden när lönen har kommit på bankkontor och utbildar sig till projektledare inom internationell hälsa för att planera och organisera projekt. Jag säger som min favorit professor Hans Roslig sade: Det är fruktansvärt att människor fortfarande inte har tillgång till rent vatten. Därför kan det tyckas att det är märkligt de ödmjuka muslimerna som har under massor av år tänkt på de fattiga och alla pengar som de skulle ha gett till de mest fattiga har de väl ätit upp och ännu har de inte lyckats med att ordna med rent vatten.

  Källor:

  Muslimska fastan inleds i helgen
  http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=119&a=512769

  Roslings värld
  http://svt.se/2.102197/1.1542651/roslings_varld_copy?lid=puff_1536685&lpos=lasMer

 8. Bahlool 21 augusti 2009

  Aldrig har jag sett dig säga något positivt…min mat kostade mig runt 60 kr idag..vi brukiar skicka pengar flera gånger om året..och under Ramadan skickar även de giriga muslimerna pengar till fattiga..så du och din Rosling är ute och cyklar..som vanligt.

 9. Ärlig Modern Kvinna 21 augusti 2009

  Va, inget positivt?

  Det är egentligen riktigt synd om dig för att väljer blindhet genom att kasta all kunskap direkt i papperskorgen när man förmedlar dig en mycket viktigt kunskap om hur världen ser ut och du . Genom att ge dig länken till att förändra din syn om världen – Roslings värld!

  http://svt.se/2.102197/1.1542651/roslings_varld_copy?lid=puff_1536685&lpos=lasMer

  Hur kan du påstå att dina åsikter väger tyngre än en professor som förmedlar kunskap som grundar sig på vetenskaplig forskning som verkligen kan bevisa att det är ytterst få människor som är fattiga?

  Gå ut ur din Moskee och se hur det verkligen ser ut!

 10. Bahlool 21 augusti 2009

  Har inte varit i en moskée på 4 år..men du och din professor vet ju bäst vad jag tror på och hur jag tror 😉

 11. marie 22 augusti 2009

  ”Ärlig modern kvinna”:
  Vad säger svensk handel om matutgifterna som sker per hushåll för en enda dag (julafton) i december? EN DAG? Varför sänder inte svenskarna (särskilt ateisterna som förstås(!!!) inte firar jul – då de inte tror på Gud o Jesus) pengarna till de fattiga istället?

  Vad spelar det för roll för dig om muslimerna efter Ramadan månad fortsätter som vanligt? 30 dagar per år stannar alla upp och tänker till lite extra, på sig själv o de val man gjort under året, på andra människor som bor långväga ifrån och även på de medmänniskor som lever i deras omedelbara närhet. Under Ramadan ska man göra upp med sådana som man eventuellt kan ha sårat under året, föra folk närmre varandra osv.

  De matutgifter som sker är väl inte konstigt. Det normala är att man under denna månad bjuder hem folk. Eller så lagar man mat och lämnar över till sin granne… man tänker på varandra och visar kärlek o ömhet mot varandra.

  Har du problem med det? Eller är du bara avundsjuk för att du själv inte har sånt i ditt liv?

 12. Bahlool 22 augusti 2009

  Strunta i henne marie..hennes provokationer leder bara till att man begår synder och särskilt under denna månad..läser man hennes alla inlägg såmärker man att hon inte kan vara kry eller så är hon inte allvarlig..

 13. marie 22 augusti 2009

  Jag misstänker att Ärlig Modern Kvinna egentligen är en Falsk Gammaldags Gubbstrutt ska du se….

 14. Bahlool 22 augusti 2009

  haha den taken har också slagit mig 😛

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *