Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Neda, who the fuck is Neda??

Iran’s Press TV disputes story of Neda’s death – CNN.com.

En kvinna blir skjuten, ligger på marken och blodet forsar ur mun och näsan. Män står omkring henne och försöker stoppa blödningen, men inget hjälper, Neda är död. Starka bilder som etsat sig fast i ens undermedvetande. Nästan i samma ögonblick blir hon till en martyr, en person som representerar Shahanhängare och kommunister; akka säger de att de är anhängare av Neda och Nedas värderingar. Hon blir en person som står som symbol för små gruppers hat och kamp mot regeringen i Iran, eller som väst älskar att säga, ”regimen” – regimen ett ord som har en negativ klang i våra öron.

Vem var Neda? Vad gjorde hon där? Vad hände som föranledde till att just hon mördades och av vem?

Iranier som vill hata regeringen har gjort henne till en martyr, om hon stödde dem eller ej spelar ingen roll. Hon måste bli representant för alla de som dött i kampen mot Irans hemska regering, hela 19 personer dog under kravallerna, alla de är en symbol för demokratiförkämparna. Samma demokratiförkämpar som ropar död åt representanterna för regeringen. Samma demokratiförkämpar som bränner upp byggnader och förstör privat egendom. Samma representanter för demokratin som angriper ambassaden i Stockholm. Efter flera veckors demonstrationer, brännande av byggnader och fordon, så har denna hemska hemska hemska regering enbart dödat 19 personer. Visa mig en annan ”diktatorisk” regering som nöjer sig med 19 döda.

I dagarna har historien om Neda fått en ny vändning, en vändning som man inte vill eller kan visa i västlig media, en historia om en kvinna som kanske inte sköts av iranska styrkor men som blev ett offer, en bricka i västs eviga försök att styra och bestämma över Iran. Hon har blivit en martyr för en ny västorienterad kupp, en kupp som i mångt och mycket liknar 1953 års kupp, då västliga makter gick in i landet, med hjälp av femtekolonnare, för att störta den vänsterorienterade Mossadeq.

Nu har man många kameror, många mobiler, många grupper som bekämpar regeringen, det är inte den tysta majoriteten vi vill höra, den där majoriteten som stödjer regeringen och demokratin i Iran, nej vi måste lyssna på nejsägarna, de som vill ha en ”västlig demokrati”, de som inte vill ha religion, de som saknar gamla tiders Savak (irans förra underrättelsetjänst som mördade tusentals religiösa och vänsteranhängare. Andra saknar tiderna då de kunde supa sig fulla på gatorna och de saknar tiden när de kunde gå halvnakna till moskéerna och håna de religiösa. Gamla goda tider när de rika blev rikare, när man sköt ihjäl människor för de åkallade Allah eller för att de protesterade mot orättvisorna. Tider när kvinnliga studenter på universiteten var obefintliga i motsats till idag, när de är över 62% av studenterna.

Väst å sin sida minns den gamla goda tiden, när Iran var Israels vän och när Iran sålde sin olja billigt och nästan gratis till USA och Israel. Det var tider det.

Presstv har talat med personer som ger en annan version av mordet på Neda. Det fanns inga regeringstyrkor, jag trodde själv att hon hade deltagit i anfallet mot en basijförläggning, det är en militärgrupp i Iran som har förläggningar lite här och där. En av deras förläggningar blev anfallen och man försökte bränna ner den, i självförsvar sköt dessa basij tillbaka mot angriparna – något som några iranier menar är fel. Det är klart att basij ska mördas och brännas inne..men fy vad hemska om de inte vill dö i branden. Vi har ju sett hur demonstranterna slår sönder polismännen, eller nej det har vi ju inte, för sånt visas inte gärna i västlig media.

Neda

Vittnen har kommit fram till att det inte fanns några militärer, ingen demonstration och man har även tittat på kulan som tog hennes liv, den används inte av militärstyrkorna i Iran. Några hävdar att CIA, än en gång står bakom detta illdåd, samma CIA som fick extra befogenheter och extrapengar av Bush för att ändra på Irans politiska styre.

Tittar man till Irans och USAs historia så ser man att fallet med Neda verkligen kan vara en amerikansk ploj för att starta problem och skapa kaos i Iran.

Liknande såg vi när USA startade krig mot Spanien i slutet av 1800 talet. Rom erövrade stora delar av den kända världen och alltid var det ”i försvarssyften”. Saddam attackerade Iran för att Iran hade tagit över Shatt al Arab, något han hade gett dem några år tidigare. Inget sades om att USA låg bakom.

Hitler menade att Polen, som fortfarande använde kavalleri mot tanks, var landet som startade kriget mot Tyskland. Historien kan göras lång över personer och händelser som använts för att störta regeringar och att starta krig. Neda kommer att gå till historien som ännu en person som använts av USA och väst för att skapa kaos i fientligt inställda länder, fientliga med rätt.

Iran är ett av få länder i världen som står emot USAs hegemoni över världen. Neda är en stackars person som dog och använts för att demonisera fienden, demonisera staten Iran och dess befolkning. Förr använde man böcker som Rushdis Satans verserna och böcker som Inte utan min dotter. Samtidigt startade man krig mot Iran, med hjälp av Saddam Hussain och när inte ens det kunde bryta ner det iranska motståndet börjar man tala om demokrati, om mänskliga rättigheter. Man borde kanske titta till sitt eget hus först?

Sverige har fått många anmärkningar för sitt beteende i flyktinghanteringen. FN har fördömt Danmarks rasism. USA sköt ihjäl demonstranter vid många olika tillfällen och deras antal är fler än 19, som det är i Iran.

Nej. Neda ska kommas ihåg men hon ska inte användas för att svartmåla oskyldiga stater eller folk. Neda dog och det gäller att ta reda på vem som sköt henne och varför. Att beskylla staten för allt skit som sker i Iran är befängt.

8 kommentarer

 1. Gunnar 29 juni 2009

  Har du inte läst följande artikel så är det nog lämpligt nu: http://www.newsmill.se/artikel/2009/06/24/hur-ska-vi-minnas-neda

  ”Enbart dödat 19 personer”….??? Vilken planet är du ifrån? Sätt det i ett europeiskt kontext så får du kanske lite distans. Det är väl kanske bra om man mäter mot olika diktaturer vilket tydligtvis du anser Iran att vara eftersom du formulerar dig på detta sättet. Men OK vi skall alltså inte använda en modern måttstock när vi talar om Iran. Få steningar eller amputeringar är jättebra jämfört med många….

 2. Bahlool 29 juni 2009

  Det är ni som hävdar att Iran är likvärdig ”andra diktaturer” I Sverige sköt man mot demonstranter i Göteborg…I USA sköt man ihjäl folk vid demonstrationer och i London mördade man demonstranter också..har dukanske glömt vad som hände i Italien några år sedan när man sköt ihjäl en demonstrant som satt i bilen?
  Iran har tagit bort lagen om amputationer och steningar..så det argumentet funkar inte längre 🙂
  Klart alla ska efterlikna Sverige och väst..för det är vi som rockar fett när det gäller värderingar och synsätt 😉

 3. Gunnar 29 juni 2009

  Jo, jag tycker vi rockar fett när det gäller mänskliga värderingar… faktiskt. Det är rätt svårt att argumentera för att Iran skulle ligga före oss där eller..??. Har lite problem med att se vad vi har att lära av Iran av idag…

 4. Bahlool 29 juni 2009

  Du får gärna se vad FN och amnesty tycker om Sveriges behandling av fångar som skickas till tortyr 😉 Du får även se hur svenskar ser på invandrare och muslimer..Iran har lagar och har mänskliga värderingar men jag och de anser inte att man ska tycka synd om brottslingar..brottslingar som förtjänar döden kommer ut och mördar om och om igen..för Sverige anser att man ska behandla dem bättre än oskyldiga (själv varit med om det här)
  Även om du inte behöver gilla Iran så tycker jag att den svartmålning som sker av vänsterfolk, shahälskare och exiliranier är befängd.

 5. Rasul 05 juli 2009

  Iran Islam Republik! 4-ever!

  Allahu Akbar! Khamenei Rahbar!

 6. Rasul 05 juli 2009

  Assalamun Alejkum Bahlool! Mashallah fin hemsida!

 7. Bahlool 05 juli 2009

  wsalam wal ra7ma brorsan, tackar ödmjukast 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *