Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Neda, Iran och media

Neda, en iranska som deltog i storminingen av en militärförläggning i Teheran, sköts till döds. Ett beklagligt öde. Hennes familj och hon fick se sina liv förstörda. Neda har dock blivit till en symbol för de som vill bekämpa Irans system. Jag kan inte känna något annat än sorg för henne och hennes dumma val att vara på fel plats vid fel tidpunkt.

Frågan jag ställer mig dock är varför just Nedas öde är så speciellt att både CNN och andra medier i väst, visar upp bilderna om och om igen? Kämpade hon mot förtryck? Varför skjuts då inte alla demonstranter? Försökte hon försvara någon svag? Nej inget sådant. Hennes öde är obetydligt och imorgon har de flesta glömt bort henne, men hennes liv spelar stor roll för de som avskyr och bekämpar den islamiska republiken.

Samma personer som basunerar ut stackars Nedas öde, är de som brukade försvara mordet på palestinier i Gaza. Samma personer som idag visar och tycker hur hemskt en stat är som inte låter demonstranter bränna ner dess byggnader längre, som inte tillåter en massa att mörda dess polismän längre, skulle inte ha några som helst problem med att Iran styrdes av shahen eller av en västvänlig ”demokrati”, en demokrati som skulle jaga religösa personer istället.

Så här står det om Daniel Wretström som mördades i Salem och sedan den dagen blivit en symbol för rasisterna i Sverige.

Årets Salemmanifestation sätter förutom svenskfientligheten och mordet på Daniel även nordiskt hjältemod och svenskt civilkurage i fokus. Delta även du i Salem och visa ditt stöd för svenska hjältedåd, visa att även du besitter en gnutta civilkurage och visa att även du känner dig manad att delta i denna viktiga manifestation mot svenskhat och det urskillningslösa svenskfientliga våldet

På samma sätt har Neda blivit en symbol för de krafter som vill få bort Iran från kartan, med länder som USA och Israel i första ledet.

Neda dog, jättebeklagligt. Dock är frågan varför kanaler som CNN visar det så ofta och så länge? Hur ofta har ni sett en skjuten palestinier? Hur ofta har ni sett hur libanser som bombas och mördas i film? Hur ofta har ni sett hur muslimska motståndsmän i Kashmir och på Fillippinerna fått utstå tortyr?

Neda dog, neda är borta men minnet av henne har blivit till en symbol för alla sionister och vänner av USAs hegemoni över världen att basunera ut hur oskyldig hon är och hur hemsk staten i Iran är. Fakta är att unga människor mördas över hela världen, men eftersom vi ogillar ”regimen” i Iran, så har det blivit acceptabelt att basunera ut just hennes död.

Jag kan bara gratulera väst, Israel och deras vänner i och utanför Iran, ni har lyckats med konststycket att göra en stackars människas död, till en symbol för ert kamp mot islam och muslimerna.

Lite logik:

Om Iran är så hemskt, varför åker samma kritiker dit varje år på semester? Varför äger de hus och mark i Iran? Jag har inte satt min fot i Irak sen 81, i protest mot Saddam som jag kritiserade och avskydde..om de nu hatar och avskyr Irans regering, varför åka dit? Varför ta svenskt och iranskt medborgarskap?

Om Irans regering är så hemsk, varför mördar de inte tusentals och får stopp på protesterna? Om Irans regering är så avskyvärd, varför har de bara fängslat några få hundra? Iran tillåter protester, men inte upplopp där man bränner upp byggnader och angriper statens egendom. Man brände upp motorcyklar (vad fan har de gjort er) och moskéer, samma brott som deras herrar i USA och Israel också gjort.

Om militären sköt besinningslöst in i mängden, varför sköts bara Neda ihjäl? Varför inte hennes pappa, eller hennes vänner?

16 kommentarer

 1. Anonym 24 juni 2009

  Fattar inte vad som hände med Neda. Men hon skakar värden helt och hållet, synd!

 2. Vill demokrati 24 juni 2009

  Lite logik:
  Svar 1: jag åker till Iran för att kunna träffa mina nära o kära även för att visa mitt stöd för deras begär för frihet och demokrati. Är väldigt ledsen och bekymrad att du inte gör detsamma för ditt land!!!

  Svar 2: Irans regering är så så hemsk men är samtidigt smart …, vill ha omvärldens stöd för sin fortsatt styrning. Men Irans regering har tydligen underskattat Nedas- och miljontals iraniers röst för demokrati. Regeringen kan inte längre dö på dessa röster.

  Svar 3: Det var kanske inte slump utan öde att rösten (Neda) skulle offras för att bli symbol för folkets röst för demokrati. Neda liksom miljontals iranier vill Iran bli ett bättre land för kvinnor att leva i och få bort lagar som diskriminerar dem…, det kommer att BLI.

 3. Bahlool 24 juni 2009

  Lite logik:
  1. Jag har många kära och nära i Irak men jag vägrade att åka dit så länge en tyrann fanns där..de kan lika gärna åka ut (int så svårt i Iran som det var i Irak) Du är ledsen för att några miljoner stödjer dig men hur är det med de många miljoner fler som stödjer regeringen?
  2.
  Ja Irans regering är hemsk, så hemsk att alla analyser visade att Ahmadinajad skulle bli återvald Hade det inte varit en demokrati i Iran, så hade fler än 10 dött..men det är ju ingen bild du vill visa för världen, att Iran är mer demokratisk än såna som du vill få fram.
  Neda attackerade militärförläggningen…då får man skylla sig själv om man gör det.

  3. Klart du vill återfå Shahen eller varför inte Mujahedinkhalq..klart du vill att nakenhet och alkohol ska flöda..det är ju den framtid ni vill få för Iran..synd att det aldrig kommer ske för att den tysta majoriteten i Iran, stödjer regeringen och islam 🙂

 4. Vill demokrati 24 juni 2009

  Lite logik:
  1. Det enda jag kan säga om ”De många miljoner som stödjer regeringen” är att de tyvärr har blivit hjärntvättade och saknar kunskap om demokrati.

  2. Ja Irans regering är hemsk…, det är ju ENDAST deras EGNA analyser som visar att Ahmadinajad skulle bli återvald.
  Det var inte 10 som miste live utan 19 enl. Irans regim som du tror på + hade varit en demokrati i Iran, så hade inte ens behövt en militärförläggning för att attackerar vanliga folk på gatan.

  3. Klart jag vill återfå endast DEMOKRATI i Iran och inget annat (Jag stödjer varken shahen eller mojahedin).
  Det visar att DU också SAKNAR kunskap om demokratins innebörd och förknippar demokratin till nakenhet och alkohol. Kan inte säga något mer än att BEKLAGA.

 5. Bahlool 24 juni 2009

  1. Då kan jag använda samma logik, de som vill ha västlig demokrati har blivit hjärntvättade av såna som dig, som flyt landet och sedan kommer tillbaka och talar strunt..Iran klarar sig bra utan din demokrati
  2. Fel, även västerländska analyser sa att Ahmadinajad skulle vinna, men man var osäker på om det behövdes två val eller bara ett val (50% eller mi ndre än 50%)
  Men snälla rara..19 efter veckors attacker..hur många har inte dött i demonstrationer i länder som USA och Israel? Det är demokratier och de mördar många fler..och du talar om 19 som om det är så jävla mycket? Militärförläggningar är tabu att angripa, det vet vilken barnunge som helst..så enligt dig, ska man inte förtsvarar sig i millitärförläggningen utan acceptera att man blir dödad?
  I sverige sköt poliser ihjäl människor som angrep dem, det kallas för självförsvar..och det självförsvaret vill du inte ge soldaterna och basij i Iran?
  Har du sett vad dina ”demokratikämpar” gjort? De bränner ner byggnader, misshandlar poliser, kastar stenar, förstör moskeer osv..

  3. Fel..jag tror jag vet vad demokrati är..och ger man såna som dig lillfingret så kommer ni ta hela handen..så tur att det finns många som avskyr din version av demokrati

 6. Vill demokrati 24 juni 2009

  1. LOGIK!? Vilken logik???

  2. Västerländska analyser??? (Vilken källa, Vilken sida…, menar du denna sida ”En muslims tankar om Sverige och Världen”? Samt
  Menar du verkligen att Militärförläggningen finns för att försvara sig mot sina egna???( det är din LOGIK, jag BEKLAGAR)

  3. Det är din LOGIK, åter igen jag BEKLAGAR

 7. Bahlool 24 juni 2009

  Men lille vän, vad vet du om demokrati? Enligt dig är alla hjärntvättade, som inte röstar som du vill. Enligt dig så ska de som röstar annorlunda inte få ha rätten att rösta.. Du hävdar ju att dina åsiktsmotståndare, alla är hjärntvättade..då är det väl logiskt att hävda att du har blivit hjärnvtättad? Såsom du själv erkände att du gjorde när du åkte till iran
  2 Du är tyvärr ointelligent. En militärförläggning är till för att skydda landet, man angriper inte den..hade dina landsförrädare varit normala så hade de demonstterat utan upplopp..försök du bränna ner en militärförläggning i Sv, så lovar jag dig att ni blir beskjutna 😉

 8. Sholeh 21 december 2010

  Vill Demokrati: Du har RÄTT!!!

  sedan vill jag bara säga att detta visar vilket otroligt starkt land Iran är. De håller ihopa ända in i döden. Jag älskar Iran.
  Neda doset daram. R.I.P

 9. Sara 19 februari 2011

  Alltså hur sjuk kan man vara egentligen?? Vi reser så ofta som vi vill för att bara för att vi bor i Svergie så betyder det inte att vi ska glömma bort vem vi är och vart vi kommer ifrån och nej man får inte ens demostrera utan att behöva bränna ner saker för att bli skjuten neda är bara en av dom i mängden som blev skjuten utan ens göra något stackars flickan gick bara förbi och blev mördad och det kan man se själv på youtube. DET ÄRALLTID BRA ATT VETA FAKTA, innan man säger något som inte svimmar och om du så gärna tycker om Irans regim gåoch bo där så får hur fint du klarar dig.

 10. Sara 19 februari 2011

  Ojdå menar stämmer*

 11. Bahlool 19 februari 2011

  Jag tycker om Thailand också, hur ska jag göra? Sa jag bo i Iran eller i Thailand? Jag gillar Syrien också, ska jag dela in mig i 3 eller? Din argumentation bevisar hur illa ställt det är med intelligensen i dagens samhälle.

  Du kan gå till youtube och se hur många som älskar regeringen 😉 Märkligt?

 12. Bahlool 19 februari 2011

  JAg vägrar åka till vissa stater, däribland landet mina föräldrar kom ifrån, för att det först fanns en tyrann och nu styrs det av hycklare..inte så svårt att hålla sig borta från stater man ogillar.

 13. Jannan 19 februari 2011

  sara vill du låna en hjärna..pröva jag lovar du kommer se världen på ett annat sätt:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *