Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ya Mu7ammed del 4

I dagarna har det varit livliga diskussioner. Den wahabitiska sjukan har lett till att vanliga sunnimuslimer, börjat ifrågasätta Profeten och hans höga status. Man är ovillig att fira hans födelsedag, man menar han var bara en vanlig man. Ja den Heliga Koranen säger klart att Muhammed är som andra män, en vanlig man, dock i samma bok berättas om denna vanliga mans höga status. Det har funnits några hundratusen profeter, Muhammed var den bäste av dem, den siste av dem, den högste av dem. Här kommer fjärde delen i lite översättningar från västerländska och österländska författare om denna Muhammed; Allahum salli 3ala mu7ammed we alehi al tayyibin al tahirin.

Ya Mu7ammed del 1

Ya Mu7ammed del 2

Ya Mu7ammed del 3


Reverend Bosworth Smith (1794-1884) Oxfod

”Han var Caesar och påve i ett; men han var påve utan påvens pretentioner, och Caesar utan Caesars legioner. Utan en stående armé, utan livvakter, utan palats, utan en fast inkomst, om en man någonsin hade rätten att säga han regerade med gudomlig rätt, så var det Muhammed; för han hade all makt utan dess instrument och utan dess support.”

[Mohammed and Mohammedanism, London, 1874, p. 235]

Mohandas Karamchand Gandhi (1869-1948) indisk tänkare, statsman och nationalistisk ledare

Jag blev helt säker på min övertygelse att det inte var svärdet som vann en plats för islam i det vardagliga livet. Det var den stränga enkelheten, den ultimativa usjälvtplåningen av Profeten, det ärliga/noggranna hänsynstagande till avtal, hans intensiva hängivenhet till sina vänner och anhängare, hans mod, hans oräddhet, hans absoluta tillit till Allah och hans egen mission. Dessa, och inte svärdet var allting före dem och övervann alla problem och hinder.”

[Young India (periodical), 1928, Volume X]

Edward Gibbon (1737-1794 Ansågs vara den bästa historikern på sin tid.

”Muhammeds största succee uppnåddes med hjälp av fullständig moralisk styrka utan ett svärds hugg.”

[History Of The Saracen Empire, London, 1870]

John William Draper (1811-1882) Amerikansk vetenskapsman, historiker och filosof

” Fyra år efter att Justinian dog, 569, föddes en man i Mecka i arabien, mannen som utövade mest inflytande av alla män över den mänskliga rasen…Muhammed.”

[A History of the Intellectual Development of Europe, London, 1875, vol.1, pp. 329-
330]

David George Hogarth (1862-1927) Engelsk arkeolog, författare, och uppsyningsman av Asholean muséet, Oxford.

”Allvarlig eller alldaglig, hans dagliga beteende instiftade ett regelverk som miljoner efterlever än idag med medveten efterhärmning. Ingen annan, som ansågs av någon grupp bland den mänskliga rasen vara en perfekt man, har efterhärmats så noggrant. Kristendomens instiftares beteende har inte styrt hans anhängares liv på det här sättet. Inte nog med det, ingen instiftare av någon religion har lämnats ensam på en så hög status som det muslimske sändebudet.

[Arabia, Oxford, 1922, p. 52]

Vissa av texterna är gamla och besvärliga..men jag har gjort mitt bästa att översätta..

5 kommentarer

 1. Fatima 17 maj 2009

  Jätte kul att läsa. Har du fler? 🙂

 2. Bahlool 17 maj 2009

  hehe försöker hitta fler citat syrran 😉

 3. bouhamza 18 maj 2009

  Jag skulle snarare formulera mig så här:

  Muhammed är en människa så som alla människor, men han är ingen vanlig man, som andra män.
  Sallallahu alayhi wa 3ala alihi wa azwajihi wa ashabahi wa dhurriyatihi wa sallam tasliman kathiran

 4. Tasnim 18 maj 2009

  ” Den wahabitiska sjukan har lett till att vanliga sunnimuslimer, börjat ifrågasätta Profeten och hans höga status. Man är ovillig att fira hans födelsedag…”

  Jag tycker att det är en ganska grov anklagelse, det där. Sa vi som inte firar hans födelsedag – pa vilket sätt ifragasätter vi honom? Tror vi inte att han var en Profet?

 5. Bahlool 18 maj 2009

  Nope det handlar inte om att den som inte firar hans födelsedag ifrågasätter hans status. Jag hade lite småbråttom och skrev så där men det jag beklagar mig över är att folk, med fullaste allvar, menar att andra män som kom efter Profeten Muhammed, rådde profeten om religionen..som om det är en mänsklig företeelse att hitta på en sådan här magnifik religion..Enligt vissa hadither (som shias inte tror på) var profeten glömsk, han ifrågasatte tron osv osv osv..Vi talar om den magnifika personen Muhammed..
  Att inte fira honom är del av en komplott som startades 1400 år sedan.
  Jag håller själv på att sätta ihop texter om det här ämnet men du kan ju läsa lite av din ”landsman” al tijani jag läste boken på 2 dagar..så den är inte så tung..läs och se för dig själv vad som hände och vad som händer..många av de företeelser han tog upp har jag själv kommit fram till enbart genom att läsa lite texter här och där så använd den Aql Allah gett dig och se för dig själv vad som hände och vad som händer..
  Man kan inte anse att man ska använda och bete sig som för 1400 år i alla sammanhang..vissa delar av tron och av livet förändras och utvecklas..att fira Profeten Muhammed är inget tvång men det är en del av en större kamp en kamp om hans status och hans person.

  http://www.al-islam.org/guided/

  Läs den här boken..om du har tid..jag säger inte du ska bli shia jag säger inte du ska förbli sunni men diskussion och ifrågasättande är del av vår tro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *