Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Alayh al Salam efter Ahlul Bayts (a.s) namn

Alayh al Salam efter Ahlul Bayts (a.s) namn

Ibland blir folk förvånade, när shiamuslimerna säger Alayh al Salam efter de ofelbaras namn. De glömmer, att i tidig sunni litteratur, så var detta helt vanligt.
Den främsta hadithsamlingen i den sunnitiska världen är Sahih Bukhari. Bukhari använde Alayh al Salam till Ahlul Bayt (a.s).

Om man väljer att ta bort detta i modern tid – då är ju frågan vad mera har man tagit bort? Inte nog med att Ahlul Bayt (a.s) har otroligt lite hadither i Bukhari och Muslim; nej, hälsningarna till dem ändras och tas bort även det.

Dock när man översätter haditherna från arabiska till engelske, eller andra språk, har översättarna – med uppsåt, tagit bort detta. Finns många sådana exempel i Bukhari, men vi tar upp bara ett i det här fallet.

Hadithen på arabiska säger: Aisha (Radhia allah Anha -r.a) berättar att Fatima (Alayh al Salam -a.s) sade:

I bild nr 2 så ser man att Bukhari använder, alayhim al Salam på både Ali och al Hussein (a.s) och Ali bin al Hussain (fjärde Imamen, a.s)


Att säga Alayhim al Salam eller Alayh al Salam borde inte förvåna eller förvirra. Det som borde förvåna folk är, varför inte fler använder dessa begrepp. Ska inte vi följa de första generationernas tal, beteende och handlingar? De sade detta till de ofelbara Imamerna och Fatima al Zahraah (a.s).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *