Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kvällen den 10:e Muharram

Den natten var himlen röd som blod, det var den svåraste natten för Profetens familj. I ödemarkens tomhet mötte de nattens mörker och ensamhet. Under natten hörde de en röst komma från mörkret. Den förklädda rösten reciterade följande dikt:

”Åh, de som dödade Imam Hussain var beredda på ert straff. Ni är förbannade av varje profet och varje religion. Detta var inte belöningen för Guds sändebud. Om han hade varit vid liv nu, skulle han ha gråtit.”

Under denna natt hade även Umm Salamah en dröm där hon såg Profeten. Han var upprörd och hans huvud var täckt av damm. När Umm Salamah frågade varför han var så dammig, svarade Profeten: ”Min son blev dödad och jag grävde en grav för honom.”

Umars armé marscherade mot kvinnorna och barnen och plundrade allt som fanns i tälten. När de var klara, satte de eld på de kvarvarande tälten. Soldaterna försökte skada kvinnorna, men kvinnorna gjorde motstånd och sprang i olika riktningar.
Soldaterna tog deras kläder, ringar och örhängen. En av dem ryckte Umm Kulthums örhängen från hennes öron så att de blödde. En soldat närmade sig Fatimah, dotter till Hussain, och grät medan han tog hennes fotkedja.

Hon frågade honom: ”Varför gråter du?”
Han svarade: ”För att jag stjäl detta från en dotter till Profetens familj.”
Hon frågade: ”Varför tar du det då?”
Han sa: ”För om jag inte tar det, kommer någon annan göra det!”

En man kom med sitt spjut och samlade alla kvinnor tillsammans. När han tittade på Fatimah riktade han blicken mot henne för att ta henne för sig själv. Hon sprang in i mitten av klungan av människor. Han förföljde henne och slog henne med sitt spjut, vilket fick henne att svimma. Zaynab skyddade henne, drev bort soldaten och tog sedan Fatimah i sin famn tills hon vaknade upp.

Det fanns en kvinna med Bakr Ibn Wa’il i Umars armé. När hon såg vad som hände kvinnorna ropade hon: ”Profetens barn i denna situation? Vad blir ert svar till Profeten? Det finns ingen lag förutom Guds lag. Vi måste hämnas för Profetens skull!”
Hennes man skyndade sig och förde bort henne.

De fångade Ali al‑Sajjad, son till Imam Hussain, medan han låg i sängen och inte kunde röra sig. Några av dem sa: ”Döda honom. Lämna ingen av dem vid liv.”
Andra sa: ”Nej, vänta tills vi hör våra order från Umar.”
Shimr tog sitt svärd och gick fram för att döda Ali al-Sajjad.
Hamid Ibn Muslim sa till honom: ”Skam över dig! Att döda en ung pojke!”
Shimr sa: ”Ibn Ziyad har beordrat oss att döda alla barn till Hussain.”

Hamid skickade en budbärare för att fråga Umar om det var sant, och ’Umar förnekade det. Zaynab lade sin kropp över Ali och sa: ”Du måste döda mig först innan du dödar honom!”

Umar gick för att undersöka läget och se kvinnorna och slagfältet. När kvinnorna såg honom grät de inför hans ansikte och förbannade honom. Armén ville skada dem men han vägrade. Han beordrade dem att begränsa sig och tillsatte en grupp för att vakta dem.
Han kallade på sin armé och frågade: ”Vem är villig att komma fram och låta sina hästar springa över Hussains bröst?”

Tio av dem svarade, och de trampade över Imamens och hans följares kroppar.
Umar beordrade att huvudena skulle huggas av, och alla avrättades. Han fördelade dem bland ledarna för de olika stammarna.

Hurrs stam räddade hans huvud från att huggas av och förde bort hans kropp från slagfältet innan armén red sina hästar över kropparna.

Sedan skickade Umar Imam Hussains huvud med Khuwali Ibn Yazid och Hamid Ibn Muslim, och resten av huvudena skickades med Shimr. Khuwali tog huvudet och gömde det i Kufah, undangömt från sin fru eftersom han visste att hon var en följare av Imam Hussain. När hon hörde kvinnor gråta för Imam Hussainn insåg hon att det var Imam Hussains huvud och hon använde aldrig parfym igen.

På morgonen tog han huvudet till Ibn Ziyad och reciterade följande dikt:

”Åh guvernör! Du bör fylla mina säckar med guld eller silver!
Jag har dödat den mest ärorika mästaren.
Den som har den bästa stamtavlan
Och som hade den bästa fadern och modern.”
Ibn Ziyad sade: ”Om du visste att han var sådan, varför dödade du honom? Vid Gud, jag kommer inte att ge dig någonting!”

Umar stannade i Karbala med resten av sin armé och kvinnorna fram till middag den elfte dagen. Han samlade alla sina döda, begravde dem och bad över dem. Han lämnade Imamen och hans följare utan begravning. Efter middagen lämnade han Kufah med alla kvinnor och barn. De var sammanlagt tjugo kvinnor.

Ali al‑Sajjad var 23 år gammal. Han red på en kamel utan sadel. Hans son, Imam Mohammad Baqir, var två år gammal. Kvinnorna bad armén att få se de döda kropparna på vägen. Armén gick med på det och tog dem till platsen. När de såg scenen föll de ner över kropparna, var och en pussade och grät över kropparna.

Plötsligt ropade Zaynab: ”Åh Muhammad! Detta är Hussain, stenad av katapulter, blandad med blod och sand! Hans kroppsdelar är bortskurna! Åh, Muhammad! Dina barn har tagits till fånga och dina ättlingar har dödats!”

Sedan lade hon sin hand under kroppen av Imam Hussain och sa: ”Åh Gud! Acceptera detta offer från oss!”

När armén såg detta, grät de. Sukaynah föll ner över sin fars kropp och hörde någon säga:

”Åh mina följare! När ni dricker vatten, kom ihåg mig.
Och när ni hör talas om en främling eller martyr, gråt för mig.”

Plötsligt såg Zaynab på ′Ali, den enda överlevande mannen. Hon såg honom mycket svag och nästan på gränsen till att svimma. Hon gick fram till honom och sa: ”Åh minnet av min farfar, min far och mina bröder! Detta är Guds förbund med din farfar och din far. Tyrannerna på jorden förstår inte detta. Verkligen, Profetens familjs följare kommer komma och hedra dessa avhuggna kroppar, de delar och lemmar som har huggits bort, och resa en flagga på denna mark, en flagga som aldrig kommer att sänkas. Tyrannerna arbetar dag och natt för att utplåna hans namn, men vad de än gör ökar bara respekten för hans namn.”

Kvinnorna och barnen ville inte lämna kropparna. Slutligen kom Zajr Ibn Qays och piskade dem, och de tvingades lämna platsen.

  • Karbala och Asuhra av: Ali Husayn Jalali
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *