Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Diskussion mellan Imam Jafar al Sadiq (a.s) och hans student Jabir ibn Hayyan

Diskussion mellan Imam Jafar al Sadiq (a.s) och hans student Jabir ibn Hayyan

Imam Sadiq (a.s) uppmuntrade dialog och diskussioner gällande olika ämnen. Det kunde vara diskussioner mellan honom och hans elever eller mellan eleverna själva. Det här blev kutym senare och vi kan tacka Imam Jafar al Sadiq (a.s) för detta.

En av hans studenter var Jabir ibn Hayyan. Ibn Hayyan är känd i väst med namnet Geber. Jabir studerade under Imam Sadiq (a.s) och blev senare en känd vetenskapsman. Han kallas för kemins fader och namnet Algebra kommer från hans namn Jabir.

En dag hade Jabir och Imam Sadiq (a.s) en diskussion om Allah och Jabir frågade Imamen (a.s):” Enligt Arkimedes, så skulle det ta tusentals år för profeterna att nås av Allahs röst, då Gud befinner sig på andra sidan den sjunde himlen.”

Al Sadiq (a.s) svarade: “Åh Jabir, det sägs att Han befinner sig bortom den sjunde himlen för att det imponerar på det vanliga folket gällande Allahs storhet. Dock är han överallt, om Han ville tala till sina sändebud, så befann Han sig så nära att Hans röst hördes omedelbart, klart och tydligt.

Imamen (a.s) fortsatte: “Även om Han befann sig bortom den sjunde himlen, så skulle Hans profeter höra Honom, då Hans röst inte är som Hans skapelses röst. Allah som skapade universum, enbart genom att säga “var” hade inga problem att kommunicera med sina Profeter.”

Jabir frågade vidare: “När du säger att Allah finns överallt, betyder det att Han finns i allting. Då har de som hävdar att Allah och Hans skapelse är ett, rätt? Med andra ord, om vi tror på att Han är i allt, måste vi medge att varje växt, djur, sten och stjärna är Allah.”

Imamen (a.s) svarade: “Du har fel. Allah är i plantorna, djuren, stenarna och stjärnorna dock är dessa inte Allah.
Såsom oljan och veken finns finns i lampan för att producera ljus men de är inte lampan. Om det är sant att allting är Allah, då måste allt ha Allahs styrka och makt. Kan de som hävdar att allting är Allah, skapa något enbart med att säga orden “var”? Även om de bara kunde skapa ett enda sandkorn eller skapa av en droppe vätska, en människa?

Källa: Maghze Mutafakkir Jehan Shia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *