Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Analys av olika gruppers intressen i Irak

En längre artikel som sammanfattar ett arbete gällande olika gruppers, partiers och statens intressen. Det jag fann jätteintressant var stycket om att USA var redo att sälja ut Irak till Daesh, bara man fick bort den korrupte Maliki. De som räddade Irak var Sayyid Sistani med sin fatwa och Iran som gav vapen och logistisk hjälp till både kurderna i norra Irak och till regeringen i Bagdad.

”Not everyone in the Da’wa Party agreed with Al-Maliki’s style of government and internal factionalism played out in foreign policy, as the author tells us: ”A few days before Prime Minister al-Maliki’s resignation, a number of Da’wa Party members visited Iran to persuade Iranian decision-makers not to support al-Maliki.” The prime minister’s decision to step down was also influenced by the United States refusing to help Iraq against Daesh unless he resigned.”

Texten försöker säga att USA inte blandar sig i, men då är ju frågan, vad är det USA gör när de kräver en statsministers avgång? Hur är det då med att USA ständigt bombar motståndsmän i Irak och Syrien?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.