Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jordens rotation runt solen.

Vem var först med att avslå teorin om Aristotle?
Imam Sadiq (a) och Aristotle.

Vid elva års ålder, vägrade Imamen (as) teorin kring solen, månen och planeternas rotationer runt jorden. Han (imamen as) sa att solen, under dess kurs runt jorden, passerar genom de tolv konstellationerna under ett år och förblir i varje konstellation i trettio dagar, så varför försvinner den ur sikte under natten? Den skulle vara synlig i varje konstellation i trettio dagar. Ptolemy teorin lyder att solen har två rörelser. En av dess rörelsemönster är att den möter dess sodiakiska tecken och går runt jorden i ett år och den andra rörelsen är att den går runt jorden i en natt och en dag, som ett resultat av det vi ser den (solen) stiga i öst och gå ned i väst.


Ptolemy var en geograf och astronom som föddes i Alexandria i det andra århundradet före Kristus. Han berikades av kunskap ifrån böcker från grekiska lärda i biblioteket i Alexandria. Han anammade den store matematikern, Euclid idéen, att solen roterade runt jorden och sedan utvecklade han sin egen teori, känt som Ptolemay-systemet. Ingen motsatte sig dennes teori fram till åttonde århundradet f.Kr. Aristotle var en stor tänkare och filosof , hans böcker Arganan och fysik, är några av mänsklighetens mest värdefulla litteraturer, att jorden är stationär och att solen och stjärnorna roterar runt den, försenade framstegen astronomins vetenskap och höll mänskligheten i mörket av ignorans i över 1800 år.


Imamen anmärkte att dom två rörelserna inte var kompatibla. När solen passerade zodiakens tecken i ett år och förblir konstellation i trettiodagar, hur kunde den då ta sin vändning och gå runt jorden på tjugofyra timmar. Han informerar också att jorden roterar runt sin axel. Den lärde mannen Poincare som levde på 1900-talet, skrattade åt dennes teori. Om en sådan lärd vägrade att tro på det, hur kom det sig att folk på det första och andra århundradet av Hijra kunde tro på imamens teori. Jordens rotation av sin egen axel kunde endast bevisas genom ögat. När astronauter landade på månens yta och skärpte sina teleskop mot jorden märkte de att den roterade kring sin egen axel. Vissa hävdar att Imam Jafar al Sadiq (as) endast gissade sig till detta. Ibland händer det att ”gissningar” är sanna och korrekta tolkningar från Allah. Frågan togs upp, varför ingen tidigare tänkt på det under så pass lång tid.

Detta är ett tydligt exempel på att han (imamen) kände till de astro-fysiska lagarna, vilket gav honom upptäckter till insikter. Om han inte hade känt till den astro-fysiologiska ordningen som universum råder under, så hade det varit omöjligt för honom att upptäcka jordens rotation kring sin egen axel. Denna upptäckt kunde inte varit en slumo. En måste känna till orsaken för att förstå effekten. Kosmos har sin orsak i allt. Tragiskt för de ovanstående orsaker , den som tog priset, ordagrannt för upptäckten av rörelsen av jorden runt solen gavs till Copernicus, som var en astronom och matematiker, på 1400-talet. Teorin av jordens rotation runt sin egen axel gick till Gahilleio som upptäckte teleskopet, Källa: Vetenskap och filosofi, Imam Jafar ibn Muhammad Vol:01 Chapter 06 page:20-21.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *