Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll


بِسْمِ ٱللّٰهِ ٱلرَّحْمَٰنِ ٱلرَّحِيم

نِسَآؤُكُمْ حَرْثٌ لَّكُمْ فَأْتُواْ حَرْثَكُمْ أَنَّى شِئْتُمْ وَقَدِّمُواْ لأَنفُسِكُمْ وَاتَّقُواْ اللّهَ وَاعْلَمُواْ أَنَّكُم مُّلاَقُوهُ وَبَشِّرِ الْمُؤْمِنِينَ

Your women are like a tilth for you (where you plant seeds to obtain produce. Land) so come to your tilth as you wish, and send ahead (good issue) for (the future of) your souls. Act in due reverence of God, keeping within the bounds of piety and obedience to Him (both in your relations with your women and bringing up offspring, as in all other matters). And know that you are to meet Him; and give glad tidings to the believers (of what they will finns in His presence).

[2:223]

I denna vers liknar Allah swt kvinnor vid land/ mark/ fruktbar jord. Koranen är inte den första platsen där vi ser denna liknelse, vi finner detta även i många historiska poesier samt böcker och även i Toran.

När vi läser denna vers så kan vi se hur viktig kvinnans roll inom islam är och hur högt hon värderas. Kvinnan är den som bär på framtidens frukt, den framtida generationens muslimer. Hon är den som mannen vänder sig till för att få styrka och näring ifrån (metaforen jord ->frukt, grönsaker). När vi sätter denna vers i kontexten av krig där marken är det som man krigar om så kan vi förstå vad det är som händer i världen idag. Kriget mot islam runtom i världen är ständigt pågående, men inte endast i mellanöstern där människor mördas kallblodigt utan även här, i väst, och vi är en del av det kriget. Här i väst har man insett att vägen till förintelsen av islam är genom kvinnan. Vår slöja är vårt beskydd och vår styrka, men dessvärre håller vi på och förlorar den. Slöjans innebörd är på väg att glömmas bort och istället har vi Fashionistas bärande något som liknar slöjan överallt på instagram, facebook och ute i samhället. Man klappar händer åt modevärldens ”hyllning” av beslöjade och slöjan, omedvetna om att denna ”hyllning” är en förnedring och ett nedslag för oss. Om kvinnor inte inser sitt värde och börjar ta slöjan på allvar kommer denna utveckling att fortsätta och slöjan kommer att tappa sitt värde. Värre än detta är dock att vi, dagens kvinnor som är den fruktbara jorden, vi är de som framtidens generationer får sin islam ifrån. Om inte vi börjar ta vår tro på allvar kommer detta slag att vara över, genom avslöjandet av oss kvinnor kommer vi förlora. Vi, den fruktbara jorden som det krigas om, håller på och ger oss själva till fienden genom vårt förlorande av vår slöja. Vem ska framtidens barn uppfostras av och hur skall våra män finna frid och styrka när vi ger efter till fiendens lockelser?

Jag vet att dessa ord kan uppfattas som hårda men de är en följd av de dem rådande tiderna. Vi kan inte ändra på samhället över en natt men det krävs egentligen inte mer än så för att vi ska finna styrka i oss själva och fokusera på det som faktiskt är viktigt; Allah swt ord.

Med slöjan menar jag här den kompletta slöja, den inre manifesteringen av Allah swt lagar och den yttre.

Allah swt har ärat oss kvinnor inom islam, vår status och vår roll är bevis på detta. Det flyktiga som denna värld lockar med är inte värt att förlora det som utlovats av Allah swt för.

av Batool Ghadanfari

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.