Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ärv inte Satans sjukdom

Upplever du att du är bättre än din vän?
Att din befolkning är högre än en annan befolkning?
Att du är den enda goda invandraren i Sverige och alla andra ska inte få släppas in i landet?
Är du >>lite<< påläst om fiqh reglerna och känner dig överlägsen andra (t.o.m marjaas)?
Då är du drabbad av sjukdomen takabbur, dvs Högmod. Läs mer för att inse hur stor synd det är.

Först: vad innebär högmod? Simpelt sagt, är det att man förstorar sig själv och sina handlingar till den graden att man börjar se sig själv över andra människor. Om högmod lyfter al-Kulaini en hadith som tillskrivs Imam Baqer och Imam Sadeq (as).
Hadithen lyder:لا يدخل الجنة من كان في قلبه مثقال حبة من خردل من كبر En ungefär (!) översättning av hadithen är: “den som bär i sitt hjärta det som väger så litet som ett senapskorn av högmod kommer inte tillträda paradiset [1]”.
Allahu Akbar! Låt hadithen sjunka in lite. Om en person bär så lite av takabbur i sitt hjärta och ändå inte får träda in i paradiset, hur blir det då med den som alltid tror sig vara bättre än alla andra?

En annan hadith som tillskrivs profeten Muhammad (saw), igen med ungefärlig översättning:
“Den mest hatfulla av människor är den arroganta” [2]
Ovanstående hadith beskriver tyvärr läget bland många muslimer. Man börjar hata på allt och alla p.g.a. exempelvis den knappa kunskapen som man har (om man ens har kunskap). Man börjar se ner på andra befolkningar etc. Detta handlande påskyndar inte imam Mahdis (ajtf) återkomst. Imam Mahdi (ajtf) vill ha lojala, troende muslimer. Inte något annat.

Nu vet vi vad högmod betyder, vad koranen bland annat säger om den och hur stor synd det är.
Nu är det upp till oss att välja ett av två: antingen (1) följa koranen, profeten och hans heliga hushåll, eller 2) bli som satan.

Källor:
[1] Al Kafi, v.2, s.310
[2] Bihar Al Anwar, v.73, s.233 (tagen ur Mizanul Hikmah)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.