Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ali a.s i böneutropet är en bida’a

❌ Ali a.s i böneutropet är en bida’a ❌

Vi brukar oftast få anklagelser angående vår tredje Shahada i Adhanen (böneutropet) ”Ashhadu anna Ali Wali Allah” (Jag vittnar att Ali är Allahs ombud).. Att detta är inget annat än bida’ (avvikelse från den Islamiska traditionen) säger många till oss..

Frågan ställdes till mig av en man, även om det kändes som ett påstående mer än en fråga.. ”Har du bevis på ert bida’?”.. Denna fråga fick mig att komma ihåg gamla minnen från barndomen och sa:
”Kommer du ihåg berättelsen som vi oftast fick höra när vi var små barn? Berättelsen om den fattige mannen som kom in i moskén och bad om sadaqa (välgörenhet) och endast en person av de närvarande hjälpte honom? En man som sträckte ut sin hand mot den fattige, medan han var djupt försjunken i sin bön. Med en nyfödd lycka inom den fattige tog han emot ringen från mannen med den utsträckta handen”..

Då sa han:
”Ja?”.. Sedan fortsatte jag med att beskriva denna underbara person och sa ”Denna person är Imam Ali a.s, som hjälpte de behövande även när han var försjunken i sin bön”.. Som om han inte ville tro på det som jag sa, sa han ”Okej?”.. Med ansiktet riktat mot himlen och stolthet i tonen sa jag ”Jaa, Ashhadu anna Ali Wali Allah”..

Han ville inte begripa det, han ville inte se sanningen.. Med hån i rösten sa han ”Jaså? Och hur kan du bevisa att han får en tredje Shahada?”.. Jag förstod att det enda sättet att övertyga honom var att hämta ett bevis från Koranen, men först ville jag få honom att erkänna att det var Imam Ali a.s som gav sin ring medan han bad. Så var fallet, då mannen erkände att denna handling hade han läst om och att ingen annan än Imam Ali a.s hade gjort den..
Sedan frågade jag honom ”Har du någonsin läst Koranen?”..

Han nickade på ett sätt som tyder på att han kunde allt som stod i Koranen och att det är vi, vi som inte kunde något.. Med ett leende på läpparna pekade jag på Koranen och sa, ”Här finns beviset på din fråga.. Konstigt nog att du inte har kommit fram till beviset på egen hand, om du har stor koll på Koranen så som du påstår”..

Som om han nästan skulle utbrista, sa han ”Var finns detta bevis?”.. Jag öppnade Koranen och bläddrade fram till Surah al-Ma’idah vers 55 och pekade med fingret

{إِنَّمَا وَلِيُّكُمُ اللّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِينَ آمَنُواْ الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلاَةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَهُمْ رَاكِعُونَ}.

{Era beskyddare är inga andra än Gud och Hans Sändebud och de [övriga] troende – de som förrättar bönen och betalar allmoseskatten och som böjer rygg och knän [inför Gud]}.

Jag såg besvikelsen på mannens ansikte, antingen för att han inte kunde motbevisa vår tredje Shahada eller för alla dessa år som han var vilseledd.. Sedan avslutade jag diskussionen med samma mening som jag påbörjade den med..

”Ashhadu anna Ali Wali Allah” ✌

Skriven med inspiration av en liknande händelse..

//Sara Razzaq Tchekhim

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.