Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nusaybah Bint Ka’b – en kvinna som motsvarar tusentals män

Nusaybah Bint Ka’b – en kvinna som motsvarar tusentals män

Inom Islam är inte kvinnan förpliktad att delta i strid och det är männens plikt. Nusaybah bint ka’b, även kallad för Umm Amaarah var dock den första kvinnliga krigaren som krigade sida vid sida med Profeten(S).

I början av slaget av Uhud befann sig Nusaybah där för att ta hand om de skadade männen, ge de vatten och vård som de behövde. Bland annat hennes två söner som hon hade skickat ut i strid med Profeten(S). När en av hennes söner skadades, vårdade hon honom fort och sände honom tillbaka till fältet för att han ska fortsätta vara vid Profetens sida. När Nusaybah såg att männen hade lämnat Profeten kunde hon inte längre tänka på något annat än att hennes plikt är nu att gå och försvara honom tillsammans med sina söner. Nusaybah tar ett svärd och börjar strida mot de otrogna med kraft. Det återberättas att Profeten sa:

”ما التفت يمينا و لا شمالا الّا و أنا أراها تقاتل دوني”..

”Wherever I turned, to the left or the right, I saw her fighting for me.”

Nusaybah fick många skador under striden, men det hindrade inte henne från att vara omkring Profeten för att försvara honom. Medan kriget pågick så gick en av de otrogna och högg en av Nusaybahs söner. Hon såg det, och Profeten såg att hon såg det. Nusaybah som trots allt var en mor. Profeten gick mot den mannen, och gav Nusaybah utrymmet att hugga samma man tillbaka, och det återberättas att Nusaybah sa: ”varje gång jag mötte Profetens(S) blick under striden, så gav han mig ett leende mitt i det hela”.

Nusaybah höggs av ett giftigt svärd som ledde till att hon blev svårt sjuk. Hon blev sängliggandes och efter en period skulle Profeten(S) gå ut i strid igen. Profeten(S) visste att Nusaybah var sjuk och att hon inte skulle kunna gå ut i strid, men han gjorde en vacker gest som fick Nusaybah att dö med ett leende därefter. Innan Profeten(S) går ut i striden sa han till sina följeslagare – gå och fråga, om Umm Amaraah vill göra oss sällskap i denna strid…

Kort därefter fick Nusaybah martyrskap. Av detta kan vi lära oss mycket, men också att i tider där det krävs att man försvarar Profeten, kan vissa principer förbises och kärleken till honom övervinner.

 

Denna historia är återberättad av Ayatullaah Murtadha Mutahhari. Den är även återberättad i Tafseer Al-Qummi, Volym 1, S. 155 och Bihar Al-Anwar, Volym 20, S. 132-133.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.