Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vad är Arbaeendagen?

Arbaeendagen inträffar 40 dagar efter Ashuradagen, dagen då Imam Hussain Ibn Ali (a.s) blev martyr i striden i Karbala. Hussain ibn Ali var en revolutionär ledare från 7: e århundradet som offrade sitt liv för social rättvisa.

Vad är Arbaeendagen?

De arabiska ordet “Arbaeen” ( som uttalas Arr-ba-een) översätts till fyrtio (dvs. den 40 – dagen). Den traditionella sorgetiden i den Islamiska kulturen är fyrtio dagar. Miljontals människor runt om i världen sörjer tragedin som drabbade Hussein Ibn Ali (a.s) hans familj och kompanjoner under den så kallade Arbaeendagen.

Historien om Arbaeendagen

Hussain ibn Ali var en revolutionär ledare från 7: e århundradet som stod emot Yazid Ibn Muawiyah. Yazid var en tyrannisk ledare som olovligen tagit till sig makten och skändade människors rättigheter och deras värdighet. Yazid ville att Imam Hussein (a.s) skulle visa honom trohet och lojalitet för att skänka trovärdighet till sina egna, korrupta regler. Imam Hussein (a.s) vägrade att göra det, baserat på sina egna principer och värderingar, och dödades därmed av Yazids armé som bestod av över 30.000 soldater medans Imam Husseins (a.s) armé bestod av 72 personer.
När striden i Karbala var över, tog Yazids kvarvarande armé kvinnor och barn tillfånga, alla kvinnor och barn som togs tillfånga tillhörde Imam Husseins (a.s) familj. De fick tåga med tunga kedjor genom gatorna till Kufa ( Irak) och Damascus (Syrien) för att alla skulle se att de blivit tillfångatagna av Yazids onskefulla armé – i Damascus blev de sedan misshandlade av folkmassorna och invånarna i staden tills de tillslut blev förda till Yazids domstol och hamnade i fängelse.

Trots att Imam Hussein (a.s) hade blivit martyr så levde hans värderingar och principer vidare genom hans syster Zainab och hans son Zain al Abedin (a.s). Hussain syster och son trotsade Yazid i hans egna palats genom berömda predikningar som gjorde även hans närmaste allierade nervösa. Så småningom hade Yazid inget annat val än att befria fångarna vars ord och predikningar hade spridit sig över hela Damascus, om vilket brott han hade begått mot Hussain ibn Ali och hans familj.

Det sägs att Arbaeendagen är den dagen då Imam Husseins (a.s) familj återvände till Karbalas öken för att ta farväl av alla martyrer från striden och tillslut få sörja för sina älskade.

Arbaeendagen, idag

Idag, nästan 1400 år senare sörjer miljontals människor Arbaeendagen världen över. Den är känd som den dag då vi skall uppmärksamma det Imam Hussein (a.s) offrade på Ashuradagen, för den mänskliga rättvisans skull. Därför anordnar människor idag stora vandringar i olika städer runt om hela världen, för att symbolisera Hussains oändlighet och för att visa att de står för social rättvisa, ära och fred.
På senare år, speciellt efter det att Saddams styre föll – har det blivit en tradition att människor går ca 80 km ifrån Najaf (Staden där Imam Hussains fader( Imam Ali a.s) är begravd) till Karbala. Varje år ökar ständigt antalet pilgrimer, från 17 miljoner pilgrimer till åtminstone 25 miljoner pilgrimer. Människor från alla samhällsklasser och alla världens hörn gör resan trots det överhängande hotet om terrorister som har lovat att attackera pilgrimerna.

Under den 80 km långa sträckan mellan Najaf till Karbala så står volontärer längs vägen för att erbjuda pilgrimerna gratis mat, dricka, viloplats, möjligheter att tvätta sig, duscha och sova. Arbaeendagen klassas nu som världens största fredliga sammankomst, vars pilgrimsantal ökar betydligt år för år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *