Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Varför är domedagen, dagen då man ångrar sig?

I våra dagliga samtal använder vi ofta ordet “ jag önskar”. Det kan handla om att vi missat en affärsmöjlighet, eller glömt något från inköpslistan, kanske har vi glömt ett viktigt möte eller något annat som bara skulle kunna inträffa en gång i ens liv.

Den starka känslan av ånger

Den dagen människan kommer ångra allt den gjort, är självfallet på domedagen. Faktum är, att ett av domedagens namn som nämns i den heliga Koranen är “ Yawm- Al – Hasra” ( ångrets dag). Den arabiska betydelsen för “ jag önskar” benämns i Koranen som “ Ya Laytani” De orden används under nio tillfällen i Koranen. Tex. ( Sahihs internationella översättningar):

”Den dag då den orättfärdige biter sig i händerna (i förtvivlan) och ropar:” Jag önskar att jag ändå hade följt sändebudets väg”.

وَيَوْمَ يَعَضُّ الظَّالِمُ عَلَىٰ يَدَيْهِ يَقُولُ يَا لَيْتَنِي اتَّخَذْتُ مَعَ الرَّسُولِ سَبِيلًا”

“And the day the wrongdoer will bite on his hands ( in regret) he will say: “ oh i wish I had taken with the messenger a way.

Koranen – 25:27

” Vi har varnat er för ett straff som är nära förestående [och som kommer att drabba er] den Dag då människan ser [klart], vad hon har sänt framför sig [till Domen], och då den som förnekade sanningen skall säga: ”Ack, vad jag önskar nu att jag hade varit mull och jord!”

 إِنَّا أَنذَرْنَاكُمْ عَذَابًا قَرِيبًا يَوْمَ يَنظُرُ الْمَرْءُ مَا قَدَّمَتْ يَدَاهُ وَيَقُولُ الْكَافِرُ يَا لَيْتَنِي كُنتُ تُرَابًا

“Indeed, we have warned you of a near punishment on the Day when a man will observe what his hands have put forth and the disbeliver will say: “oh, I wish that I were dust!”

Koranen – 78:40

Tänk hur stark ånger denne person måste känna, då han önskar att han var jord eller mull istället för en människa full i liv. I en annan vers kan vi läsa:

“ Nej [tag er i akt]! När jordskorpan smulas sönder i stöt efter stöt, Och din Herre visar sig med änglarna i slutna led, och helvetet görs [synligt], den Dagen skall människan minnas [Våra varningar] – men vad hjälper det henne då att hon minns. [Då] kommer hon att säga: ”Å vad jag hoppas att jag ändå hade tänkt på [att med goda handlingar] förbereda mig för mitt liv [i evigheten]!”

“No! When the earth has been leveled – pounded and crushed. And your Lord has come and the angels, rank upon rank. And brought [within view], that Day, is Hell – that Day, man will remember, but what good to him will be the remembrance? He will say, “Oh, I wish I had sent ahead [some good] for my life.

كَلَّا إِذَا دُكَّتِ الْأَرْضُ دَكًّا دَكًّا
وَجَاءَ رَبُّكَ وَالْمَلَكُ صَفًّا صَفًّ
وَجِيءَ يَوْمَئِذٍ بِجَهَنَّمَ ۚ يَوْمَئِذٍ يَتَذَكَّرُ الْإِنسَانُ وَأَنَّىٰ لَهُ الذِّكْرَ
ىٰ يَقُولُ يَا لَيْتَنِي قَدَّمْتُ لِحَ

Koranen 89:21-14

Dessa verser från Kapitlet Al – fajr, berättar att människan kommer bli överväldigade av att helveteselden faktiskt är verklig, när den är så nära att de kan se den, då kommer de “komma ihåg den” som om de vetat om den hela tiden men valt att inte tro på den, eller att vi valt att glömma sanningen om den.

Det finns en grammatisk skillnad i den sista frasen som används i vers 24; Koranen säger inte att människan kommer att säga:

“jag önskar jag förberett något inför mitt akhira (livet efter detta)”.

Utan Koranen säger att vi egentligen kommer att säga:

“ jag önskar jag HADE förberett något inför mitt liv”.

I de lärdas tolkningar framför de att Allah (swt) i dessa verser säger att vårt verkliga liv är akhira.. Dvs.. Vår sanna existens börjar på domedagen.

اعْلَمُوا أَنَّمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا لَعِبٌ وَلَهْوٌ وَزِينَةٌ وَتَفَاخُرٌ بَيْنَكُمْ وَتَكَاثُرٌ فِي الْأَمْوَالِ وَالْأَوْلَادِ ۖ كَمَثَلِ غَيْثٍ أَعْجَبَ الْكُفَّارَ نَبَاتُهُ ثُمَّ يَهِيجُ فَتَرَاهُ مُصْفَرًّا ثُمَّ يَكُونُ حُطَامًا ۖ وَفِي الْآخِرَةِ عَذَابٌ شَدِيدٌ وَمَغْفِرَةٌ مِّنَ اللَّهِ وَرِضْوَانٌ ۚ وَمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا إِلَّا مَتَاعُ الْغُرُورِ

“TÄNK [ÄVEN] på att detta jordiska liv [knappast är annat än] lek och förströelse, tom prakt, ihåligt skryt och tävlan om att överträffa varandra i rikedom och i antal söner. Det är som [jord som fått ta emot] rikligt regn. Den grönska som det framkallar gläder odlarna, men sedan vissnar den och du ser hur den gulnar, till dess ingenting annat återstår än torra strån. I nästa liv [väntar] ett strängt straff eller Guds förlåtelse och Hans välbehag, men livet här i denna värld ger enbart flyktig och bedräglig glädje”

“Know that the life of this world is but amusement and diversion… And what is the worldly life except the enjoyment of delusion.”

Koranen, 57:20

Denna syn visar sig på flera ställen i Koranen som beskriver dunya (detta liv) som en ren lek och förstörelse, där Akhira beskrivs som “ Hayawan” ( det verkliga och sanna livet):

“Detta jordiska liv är [knappast mer än] lek och flyktig glädje, men i evighetens boningar [väntar] livet i dess fullhet. Ack, om de visste…!

“And this worldly life is not but diversion and amusement. And indeed, the home of the Hereafter – that is the [eternal] life, if only they knew.”

وَمَا هَٰذِهِ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا إِلَّا لَهْوٌ وَلَعِبٌ ۚ وَإِنَّ الدَّارَ الْآخِرَةَ لَهِيَ الْحَيَوَانُ ۚ لَوْ كَانُوا يَعْلَمُو

Koranen, 29:64

Ett flertal andra Koranverser talar om livets korthet jämförelsevis med akhira ( livet efter detta).

Reflektion över ovanstående verser:

En reflektion om ovanstående verser avslöjar en viktig slutsats:

  • I Dunya, detta liv som vi nu befinner oss i, kommer vi möta massvis med tillfällen – men det kommer alltid finnas tillfällen då vi kan rätta till de saker som vi missat, saker som vi kan förändra.
  • Hur vi än försöker, kommer domedagen alltid vara den dag då vi inte längre kan rätta till våra misstag.
  • Istället kommer vi bara stå där och säga “ Ya Laytani” ( jag önskar), men det kommer vara meningslöst då vi inte längre har möjlighet att ändra oss och rätta till våra handlingar.

Många av oss vet redan detta, men vi glömmer det i detta liv. Vi har alla möjligheter att förändra och ångra de fel och misstag vi gör, som vi senare kommer att ångra och vilja ändra – vi kommer försöka trycka på “delete” knappen – men på Akhira ( i livet efter detta) kommer vi tyvärr inte kunna förändra någon av våra handlingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *