Press "Enter" to skip to content

Muharram: 3 tips för “sinnets revolution”

Systrar och bröder, Muharram är inte en ritual. Låt inte Muharram förbli 10 dagar där vi besöker moskeer och fäller några extra tårar för Imam Husseons (a.s) uppoffring, klär oss i svart som om det skulle finnas ett modebudskap bakom klädseln, å sedan när de tio dagarna passerat så återgår vi tillbaka till vårt normala liv.

Samtidigt som tårarna, eller de svarta kläderna som visar vår sorg (med den rätta intentionen såklart) och deltagandet i Majalis är viktiga under Muharram får vi inte försumma Imam Husseins (a.s) budskap:

Revolution.

Vi hör ordet kastas omkring mycket, egentligen utan någon “giltig” orsak. Vi hör också meningen “en revolution börjar inifrån” cirkulera i luften utan några egentliga direktiv på hur vi kan uppnå sinnets revolution.

Jag tror grundtanken är ganska enkel:

Vi kan inte förändra något som är fel, utan att först vara medvetna om att det är fel ifrån första början

Så här kommer tre aspekter vi alla kan arbeta med under denna Muharram för att uppnå en sinnesrevolution.

1. Eliminera “jag”

Ett mål vi konstant skall sträva efter att uppnå, är dock utanför dagens diskussion. Men vilka aktiviteter vi än deltar i, om det så är välgörenhet, sprida kunskap, eller om vi är politiskt aktiva så borde ordet “ jag” inte ens komma upp i våra tankar. I alla våra handlingar så skall vi tänka att vi människor bara är Guds redskap, och därmed skall vi anpassa våra handlingar efter det Gud vill att vi gör. Allt vi uppnår här i livet, kan ryckas ifrån oss direkt. Vi kan plötsligt dö och bli till jord, om det är Allahs vilja. Vi är en beroende existens som inte kan ändra vårt egna öde, allt är i Allahs händer. En bra daglig träning är att varje dag påminna oss själva över att “ vi inte är någon speciell” Observera; att syftet inte är att vi skall ha dåligt självförtroende, utan det blir istället en ständig påminnelse över att vi är beroende av Allah och de vi har här i livet, inklusive vårt liv, snabbt kan ryckas ifrån oss.

2. ifrågesätt grunderna till historien

Majoriteten av oss gör offentliga uppror över allt som kommer i vår väg, känner vi igen oss i detta?

  1. händelsen sker
  2. Media rapporterar om det
  3. folk blir upprörda
  4. Hashtags syns överallt, åt höger, vänster och centralt i våra uppror
  5. Fakta om händelsen kommer ut
  6. Alla inser att media överdrivit eller lämnat fel rapportering om händelsen
  7. Vi står sedan där och liknar meloner..

I alla händelser, berättelser eller dylikt är källkritik viktigt. Vi måste försäkra oss om att vi har båda versionerna av händelsen/ berättelsen samt mer än en källor innan vi väljer att publicera händelsen på twitter med flertalet hashtags.

3. Att bibehålla mer än ett fokus

Många av oss har en tendens att få tunnelseende och det verkar som man bara kan fokusera på ett problem åt gången. Det är viktigt att man kan fokusera på många problem samtidigt och sprida provoaktivt , istället för att vänta på en populär typ, fokusera på ämnet och agera reaktivt.

Det kan vara bra att fundera över sina egna mål och ambitioner under denna Muharram

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *