Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Humlan

Den här humlan bygger först en kruka som den sedan lägger sina ägg i. Efter att äggen kläcks och larverna kommit ut hittar den en larv och sticker den i 9 ställen och därmed förlamas den, därefter hänger humlan den förlamade larven ner med försiktighet i krukan för att tillfredsställa sina larvers näringsbehov. Larver äter färskt kött varje dag tills dem växer upp och klarar sig själva.
Här har vi något som vi kan titta lite extra på;

Humlan skaffade jord och gjorde det till murbruk genom att släppa ut en kemisk vätska och byggde därefter krukan med mått, plan och försiktighet sedan gav hon krukan en form och estetisk och geometriskt utseende.
Humlan vet till punkt och pricka hur mycket material, vad för material samt hur den skall gå tillväga för att använda dessa material för att bygga en kruka.
Vi vet att arkitekter och ingenjörer m.fl studerar i flera år för att lära sig hur man bygger, vilka kemiska ämnen som krävs, för att inte tala om den precisa mängden som krävs. Allt detta upptäcks efter flera år av forskning och experiment.
Humlan känner väl till larvens anatomi och sticker dess nerver så att den blir förlamad.
För att känna till anatomin och vad som påverkar larvern måste man forska, försöka och arbeta i labratorium vilket kräver flera år av studier.

Här har vi ytterligare något vi kan titta lite extra på;

Humlan använder en PRECIS mängd av gift när den sticker larven, använder den för mycket eller för lite så blir det ett helt annat resultat, för mycket tex resulterar till att larven dör. Den känner även till dess anatomi så pass bra, UTAN att behöva studera, forska eller annat som vi människor behöver göra, att den vet vad som krävs för att förlama den. Den känner till 9 ställen där den skall stickas.
Det här är enbart en promille om vad humlan kan göra. Det finns så mycket annat att skriva om, dess kropp, flygegenskaper mm
Observera att humlan är född med dessa egenskaper!

Nu bör man fråga sig själv;
Hur kommer det sig att humlan kan och vet så mycket utan att studera, försöka, erfarenhet osv?

Det finns endast ett svar: Han som skapade humlan och allt du ser eller inte ser har uppenbarat och lärt den.

”And your Lord inspired to the bee, ”Take for yourself among the mountains, houses, and among the trees and [in] that which they construct” Koranen 16:68

Text skriven av: Momme Cebu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *