Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vikten av att fira Eid Al-Fitr

Vikten av att fira Eid Al-Fitr

Ordet Fitr har sitt ursprung i Koranen och innebär ”öppningen” av något. Detta tyder på att denna Eid är som en ny början för alla troende, som ett nytt kapitel där man ska fortsätta med de vanorna man hade under månaden Ramadan, även efter månadens slut. Imam Khomeini har sagt, att ens fasta, inte har någon betydelse om man efter månaden Ramadan direkt återvänder till sina dåliga vanor. I slutet av månaden belönar Allah oss med Eid Al Fitr och det är ytterst viktigt att fira denna högtid.

Jag har märkt under flera år att vissa muslimer har tendensen att fira högtider som inte ens är en del av vår religion, men när det kommer till Eid blir det ingenting vilket är väldigt sorgligt och det stör mig och gör mig ledsen därför försöker jag lyfta upp vikten av att fira Eid ganska mycket. Detta är en dag som Allah har valt åt oss och Han vill att vi ska fira. Ett exempel är att det är verkligen viktigt att stärka barnens muslimska identitet genom att förklara för de innebörden av Eid och varför vi firar det. Låt de känna att det är ett speciellt firande precis som andra firanden som brukar firas. Det finns många aktiviteter man kan göra med familjen/vänner och att göra det specifikt den dagen ger så mycket Ajr. Låt de längta efter sina Eid klappar. Ha familj/släkt samlingar (för konvertiter: bjud vänner/andra konvertiter/ familj om de är intresserade och skapa Eid miljön). Eidiye (ge pengar under Eid till barnen). Bakning. Frågesport med presenter. Pyssel och massa mer som intresserar barnen och samlar muslimerna.

Imam Ridha(A) säger att en stor del av Eid dagen handlar om att muslimerna samlas och delar sin glädje. Med andra ord, ha kul, umgås med barnen och familjen för Allahs skull och få Ajr för det. Ta vara på den dagen och låt det sätta spår hos era barn/små syskon/ familjer. Imam Baqir(A) har sagt att Profeten (S) har sagt,” när början av Shawal kommer, muslimerna bör rusa till sin belöning redan på morgonen. Han sa sedan, för belöningen från Allah är inte som belöningen från kungar, detta (Eid) är dagen av belöning.

Glöm inte heller att göra mycket tahmeed, takbeer och tahleel under dagen vilket är jätte rekommenderat. Eid mubarak till er som firar imorgon och även ni därefter må Allah acceptera från oss och er.

 

Av en medlem i Sveriges Shiamuslimer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *