Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Situationen i Bahrain

Av Hussein

Bahrain är en liten ö-nation i Persiska viken med 1,2 miljoner invånare, varav hälften utgörs av gästarbetare. Hamad al-Khalifas klan har styrt landet i över 200 år. Den 14 februari 2011 inleddes omfattande protester i landet mot regimen. Demonstrationerna samlade stora delar av befolkningen. Den 9 mars samma år deltog över en halv miljon människor i demonstrationen utanför huvudstaden Manama. Regimen besvarade de fredliga massprotesterna med våld. Demonstranternas krav på demokrati och respekt för mänskliga rättigheter möttes med tårgas, arresteringar, tortyr och avrättningar.

Demonstrationerna har inte mattats av och pågår än idag. Landets polisstyrka består till stor del av inhyrda legosoldater från Pakistan, och kungen stöttas militärt av de övriga Gulfstaterna. Saudiarabien och Förenade Arabemiraten har bidragit med trupper för att kväsa protesterna. Bahrains kungafamilj förmås sitta kvar vid makten p.g.a. stödet från västvärlden. USA och Storbritannien är de viktigaste uppbackarna av regimen. Huvudskälet är att de vill skydda oljetransporterna i Persiska viken. Vidare har USA:s femte flotta sin bas i huvudstaden Manama.

Befolkningen i landet lever under ett förtryckarsystem. Oppositionella dödas och fängslas. Tusentals har dödats och ytterligare tusentals människor är fängslade och utsätts för tortyr. Kungadiktaturen, med stöd av Saudiarabien, har gått hårt fram mot de protesterade. Människor mördas öppet på gatorna. Folk är livrädda. Dessa attacker på det obeväpnade bahrainska folket sker utan större medieuppmärksamhet. Regimen och de utländska styrkornas våldsamma försök att krossa denna demokratirörelse möts av tystnad från omvärlden. Var är de länder som brukar skrika sig hesa om demokrati och mänskliga rättigheter? I Bahrain pågår de största demonstrationerna i världen sett utifrån folkmängd, men detta uppmärksammas inte av etablerade medier? Varför denna tystnad? Demonstranterna kräver medborgerliga rättigheter, politiskt inflytande och bättre levnadsförhållanden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.