Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Halalslakt, vilka regler gäller för halalslakt och hur går det till?

Enligt Islam är det strikt förbjudet att äta köttet av ett självdött djur eller djur som strypts, slagits medvetslöst eller på annat sätt misshandlats till döds samt att det inte får ha dödats av andra djur. Djuret skall slaktas enligt islamisk sed för att vara tillåtet att ätas, alltså måste det slaktats av en muslim som vi slakt säger ”bismAllah”. Observera att man inte säger hela ”bismAllah alrahman alrahim”, då djuret inte kommer komma ifrån oskadd utan kommer att dö. Personen skall slakta djuret med ett snitt över halsen djupt nog att nå luftstrupen, matstrupen och karotidartärerna men utan att ryggmärgen skärs av.

Genom att snabbt skära av ådrorna hindras smärtimpulser från att skickas till hjärnan. De dödsryckningar man ser vid slakt är inte ett tecken på smärta utan beror på sammandragningar som sker i musklerna till följd av brist på syre. Det är viktigt att dessa rörelser får ta plats då de tvingar ut så mycket blod som möjligt från djurets kropp. Detta i sin tur renar köttet då blod innebär en hög risk av olika mikroorganismer.

Alltså går metoden för halalslakt ut på att hjärnan skall få blodbrist till följd av avskurna ådror. Djuret som slaktas bör hanteras enligt vissa regler. Bland dessa är:

– Att djuret inte får se kniven innan slakt

– Att kniven skall slipas för att garantera att det dödar djuret direkt och därmed undviker man onödig smärta

– Att djuret inte ska vara hungrigt eller törstigt – Att djuret får komma in i slaktrummet i en lugn miljö utan att bli stressad

– Att djuret inte får se något annat djur slaktas Hela poängen med halalslakt är att djuret skall få en så smärtfri och snabb död som bara möjligt. Djuret skall dö i ett tillstånd av lugn och ro och ska inte dö i onödan utan dödas för att ätas.

Skriven av Saja Alkhaigani

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *