Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ashura – Sahl bin Saad

Sahl bin Saad säger:

Jag var på väg till Baitul Maqdas när jag nådde Syriens huvudstad och fann en stad som var fylld av flytande flodar och otaliga träd med draperier och silk hängandes från dem. Folket var på glatt humör, kvinnor slog på trummor och tamburin. Så jag sade till mig själv: Syriens folk måste ha någon slags festival som jag inte känner till. Jag såg ett antal personer som stod och talade med varandra så jag frågade dem:

”Har ni en festival i Syrien som jag inte känner till?” De svarade: ” Ni herre måste vara en främling?” ”Jag är Sahl ibn Saad och jag har sett Allahs budbärare (saw).”

Åh Sahl! Är det inte konstigt för dig att blod inte faller från himlen och att jorden inte slukar dess invånare? Vad har hänt? (frågade Sahl).

”Det är al Husseins (a.s) huvud som anlänt från Irak som gåva.” Sahl kunde inte tro det: ”Är det sant?? Husseins huvud skickas som gåva och folk firar det? Från vilken port kommer den att anlända?”

De pekade på Saat porten. Sahl skyndade sig till porten och medan han stod och väntade, såg han flaggor på långt håll, en efter en och en ryttare bar på ett spjut med ett huvud som påminde mest om Profeten (saw), det kunde inte vara någon annan än hans älskade barnbarn al Hussein (a.s). Bakom detta flje, kom gisslan som satt på kameler utan sadel. Sahl skyndade sig till en av kvinnorna och frågade henne vem hon var. Jag är Sakina, dotter till al Hussein (a.s) kom till svar.

Kan jag göra något för dig, frågade Sahl, jag är följeslagare till din morfar Profetens budbärare (saw).” 

Sakina svarade: ”tala om för bäraren av detta huvud, att rida framför oss, så att folk är upptagna med att titta på huvudet och inte tittar på Profetens (saw) kvinnliga anhöriga.

Sahhl gick till bäraren av huvudet och gav honom 400 Dirham så han skulle rida på framsidan, borta från kvinnorna.

[ Maqtal al-Husain Awalim 17/427-428 ]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *