Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Salman al Farisis ödmjukhet

Noble Qur’an, Suratul Furqan (25), Vers 63:

Allahs tjänare är de som går på jorden i ödmjukhet.

Profeten (saw), har sagt:

”Det finns ingen som visar upp ödmjukhet för Allahs skull, som Allah inte kommer belöna med storhet och hög ställning.”

(Jamea al-Saaadat, Volume 1, Page 359)

Salman al Farisis ödmjukhet

Salman var guvernör över en stad i Syrien sedan en längre tid, och han vidhöll samma beteende som han hade innan han fick ställningen. Han klädde sig i samma slags kläder, gå till fots och tog bara en skälig lön för sitt arbete.

En gång gick han genom bazaren, och såg en man som hade köpt alfalfa (en slags växt) och som sökte folk som kunde bära det åt honom. Salman erbjöd sig att göra bärare jobbet helt gratis, tog alfalfan på sin rygg och började gå efter mannen. När de efter en stund mötte en man som kände igen Salman al Farisi, skrek denne, oh ledare! Varför har du en sådan börda på dig?”

När den andre mannen hörde detta insåg han vem han hade att göra med och gick ner på sina knä och bad om förlåtelse för att ha låtit Salman bära sakerna som en vanlig tjänare. Salman svarade:

”Spelar ingen roll, jag tog på mig uppgiften och ska fullfölja den.”

När de nådde målet sa Salman:

Jag har hållit min del av mitt löfte, nu är det din tur att hålla ditt och du ska aldrig igen be någon som helst om något du själv kan göra. Vet! Att om du bär saker, som du kan bära, vittnar inte om att du inte är man.”

Lärdom:

Vi har för mkt stolthet och arrogans i oss och menar att vi inte kan göra vissa jobb för det är under vår värdighet. Exempelvis jag vägrade städa toaletter på ett jobb och än idag, vägrar jag göra det hemma hos mig, utan ber andra göra det.

Källa
Jawamea al-Hikayat, Page 178

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.