Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Niqab/Burka enligt shiaislam

Sayed Sistani 

Fråga:

Om man sätter ut ansiktshijab (al Niqab) i ett land som England eller USA, ibland leder till förvåning och frågor, är det då obligatoriskt att ta av sig en sådan slöja då det kan bli del av ”uppseendeväckande klädsel”?

Svar:

Det är ej obligatoriskt att göra så. Om det dock leder till ogillande eller att ej godkänna det bland befolkningen i ett visst land, då kan det räknas in bland ”uppseendeväckande klädsel” i det landet och det skulle göra att det inte är tillåtet att bära det där.

Question: If putting on the face veil (an-niqãb.) in a country [like England or America] sometimes arouses astonishment and inquiries, is it obligatory to take off such veil since it would become part of the libãsu ’sh-shuhra?

Answer: It is not obligatory [to do so]. However, if wearing it arouses disapproval by and dislike of the general public in a particular country, it would be classified as “libãsu ’sh-shuhra” in that country and it would not be permissible to wear it over there.

السؤال :
إذا كان لبس النقاب في بلد مثيراً للاستغراب ، والتساؤل أحياناً ، فهل يجب خلعه باعتباره من لباس الشهرة؟
الجواب :
لا يجب ، نعم إذا كان لبسه مثيراً للإستهجان والاستقباح عند عامة الناس في البلد ، يكون من لباس الشهرة في ذلك البلد ، فلا يجوز لبسه فيه.

”””’السؤال :
هل يجوز للمؤمن ان يلبس لباسا يسبب له الهتك والاذلال ؟
الجواب :
يحرم لبس لباس الشهرة ، وهو اللباس الذي يظهر المؤمن في شنعة وقباحة وفظاعة عند الناس ، لحرمة هتك المؤمن نفسه واذلاله اياها.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.