Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Grundläggande behov

Grundläggande behov

Imam Sadiq a.s var och red med sin betjänt Musadef, de var på väg mellan Mecka och Medina. När de kom en stund, såg de under ett träd en man, som från långt håll såg ut att vara i dåligt skick. Imamen a.s kom närmare och Imamen a.s bad sin betjänt att ge mannen vatten. Denne drack vattnet och när han återhämtade sig, fortsatte de sin färd. Då sa Musadef, mannen verkade vara klädd som en kristen, så han frågade Imamen a.s om det var tillåtet att ge allmosor till ickemuslimer. Imamen a.s svarade: Ja det är tillåtet, och särskilt när de är i nöd.

Moral av berättelsen?

I Egypten mördade man människor, för att de älskade Ahlul Bayt a.s de är muslimer, ber 5 gånger om dagen, fastar, betalar sina skatter och tror på en Allah. Ingen försökte hjälpa dem eller släcka deras nöd. Den här vägen som Ahlul Bayt a.s visat oss, visar att vi är på den rätta vägen, för vi skadar ingen, inte ens en kristen som inte delar vår tro.

 

Social säkerhet

En dag gick Imam Ali a.s på en gata och då såg han en gammal man, som bad om allmosor. Mannen var blind och mycket gammal och Imamen a.s var mycket besvärad av vad han såg och frågade folk om mannen inte hade någon familj som tog hand om honom? Genom hans utforskningar fick han reda på att mannen var kristen och att han hade tjänat sitt levebröd genom att jobba hårt hela sitt liv, tills han förlorade sin syn när han blev gammal.

Han var utan familj och hade ingen som kunde ta hand om honom, han hade inte heller sparat några pengar p g a det tunga och dåligt betalda jobbet. När Imamen a.s frågade vidare och fick reda på att mannen aldrig i sitt liv tiggt utan tvärtom alltid gjort rätt för sig sade han:

”Det är otroligt hur ni människor utnyttjar en människa så länge han kan tjäna er och era syften och sedan gör er av med honom när han inte kan vara till någon nytta för er längre. Ni alla vittnar om att han tjänade samhället så länge han kunde se. Därför är det samhällets och statens skyldighet att säkerställa så att han får ett anständigt liv, nu när han inte kan ta hand om sig själv längre. Jag härmed instiftar ett regelbundet stöd som ska betalas till honom från statens skattekista så länge som han lever.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *