Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Muawiya

Muawiya

50 år efter att Profeten Muhammed (s.a.w), 20 år efter Imam Alis (a.s) martyrdöd, 10 år efter Imam Hassans (a.s) förgiftning, dog Muawiya ibn Abi Sufiyan, må Allah förbanna dem båda. Året var 60 efter hijra. I över 42 år hade han varit guvernör och Kalif över Damaskus och den muslimska världen, en lång tid under vilken han byggde upp en stor maktbas. Det var på grund av Muawiya som Ommayyiderna kom till makten, en makt de innehade från 41 efter Hijra till år 132

När Imam Hassan (a.s) hade slutit avtal med Muawiya, kom de överens om att Muawiya skulle lämna shiiterna i fred, men mordet på män som Hujr bin Adi Kindi, en person som även omnämndes uttryckligen i avtalet, visade att Muawiya, inte hade några som helst skrupler.

För att belysa vilken makt och hur Muawiya fungerade. En irakier som var på besök i Damaskus, efter slaget vid Siffin (där Ali a.s och Muawiya hade slagits) fick se sig beskylld för att ha vunnit en syriers kamel. Syriern hade 50 vittnen med sig inför Muawiya, som sade att hon kamelen var hans. Muawiya bestämde att hon-kamelen var syrierns, eftersom det fanns 50 vittnen på detta. Irakiern sa, må Allah belöna dig, det är en hanne inte en hona, men Muawiya svarade, jag har redan bestämt att det är en hona och att du ska överlämna henne.

När människorna försvann, gick Muawiya till irakiern och gav honom mer pengar än vad kamelen var värd. Sedan sa han, gå till Ali (a.s) och berätta för honom att jag har 100 000 man som ska slåss mot honom och inte bryr sig om en kamel är en hane eller en hona. Med betydelsen att han kan köpa sig en armé, att han kan få dem att säga vad han vill när han vill.

Berättelsen återfinns i Ali bin Hussein Masudis bok, Murujuz Zahab.

3 kommentarer

 1. Heydar 16 juni 2014

  Salam,

  Med tanke på att du är Shia från Iraq så undrar jag vad dina tankar är om händelserna i landet. Du brukar alltid ta upp slakten på shia runt om i världen men du har inte tagit upp något om det som sker i Iraq just nu!

 2. Bahlool 16 juni 2014

  Wsalam du har helt rätt akhi jag har gjort fel men tyvärr mkt aktiv på fb och med mitt privatliv 🙁

 3. Heydar 19 juni 2014

  Jag förstår broder! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *