Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Den fånige affärsinnehavaren

Den fånige affärsinnehavaren

En stor man passerade genom marknaden i staden Kufa, hans steg var fast och säkra. Han hade en fin figur och hans ansikte var brunt av solen; möten på slagfältet hade lämnat sina spår i hans ansikte och i hörnet av hans ena öga var rispat. En affärsinnehavare, för att förnöja sina vänner, slängde skräp på denna man. Mannen brydde sig inte och fortsatte sin gång på samma säkra och ståndaktiga sätt, utan att ens lyfta sitt ögonbryn eller ens titta åt affärsinnehavaren. När han hade försvunnit ur synhåll sa en av vännerna till affärsinnehavaren:

”Vet du ens vem denna man var som du förolämpade?”

”Nej, jag känner inte igen honom. Han var bara en som gick förbi, som vilken annan person som helst. Men säg, vem var denna man?”

”Märkligt! Kände du inte igen honom? Han var Malik al Ashtar, den kände generalen i Alis (a.s) armé.”

”Konstigt! Han var Malik al Ashtar?! Samma Malik vars mod och heroism förvandlar ett lejoins hjärta till vatten och vars namn får fienden att darra av fruktan?”

”Ja det var självaste Malik!”

”Oh så synd om mig! Vad har jag gjort? Han kommer ge order om att straffa mig hårt. Jag måste springa efter honom omedelbart och be om förlåtelse och be om att han ska förlåta mitt dumma beteende.”

Han sprang efter Malik. Han såg honom gå mot moskén. Han gick in bakom honom till moskén och såg att han hade börjat be. Han väntade tills han var klar med sin bön och presenterade sig då:

”Jag är mannen som gjoorde det dumma buset och visade respektlöshet mot dig”.

Malik:

”Vid Allah, jag kom inte till moskén för nån annan än för din skull; för jag visste att du var mycket okunnig och vilseledd och att du skapar problem för folk utan grund. Jag tyckte synd om dig och kom hit för att be för dig och be Allah att leda dig på den rätta vägen. Nej jag hade inga tankar på att göra dig något ont.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *