Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Irak 2014

Kaoset i Irak har varit på nyheterna, jag själv är fastklistrad vid datorn för att få så mycket information som jag bara kan. Dock är informationen, som vanligt, ett av de första offren och just sanningen om vad som sker i landet, är något ingen verkar kunna verifiera eller bekräfta. Läser man sidor som denna engelskspråkiga irakiska nyhetssajt (som för övrigt är mycket dåligt gjord) så gör armen hela tiden framsteg, det är samma som framkommer från andra arabiskttalande irakiska sidor. Samtidigt när man läser engelska och amerikanska och arabiska nyheterskanaler och sidor så säger de motsatsen att samma städer som Iraks regering tagit över, är i händerna på terroristerna.

 

Vem ska man tro på? Vad ska man tro på? Hur ska man i detta virr varr hitta sanningen? Jag själv läser båda sidors hemsidor och tittar på båda sidors nyheter, även ISIS. Det jag förstått är att det finns 23 olika grupperingar, allt från Wahabis till Saddams anhängare – Baathpartiet. Alla de är och slåss mot regeringen och de verkar ha förenat sig. ISIS som slåss mot Staten i Syrien och mot motståndsgrupperna i Syrien, verkar bete sig som ”folk” i Irak och därför inte bråkat med resten av terroristerna. En gemensam sak för alla dessa grupper är att de är sunnis och att de alla utövar massmord på shiamuslimer och kristna. Frågan är då, hur det kan komma sig att shiiterna är tålmodigare och inte slaktar allt som inte är shia eller kristet i landet? Jo för att vi har en man som Sayyid Ali al Sistani, en man som lugnat shiiterna och som nu i dagarna utfärdade en fatwa för shiiterna i Irak att gå man ur huse för att slåss mot wahabitdräggen. Utan honom hade nog Irak redan fallit. Han är mannen som kan få hela Irak på fötter, även såna som mig, som inte följer honom.

Jag ser på nyheterna och suget finns i mig att åka men dem jag talat med säger de har nog med män.

 

Kurderna

Kurderna verkar ha kommit i konflikt med ISIS, vissa irakier menar att de enda som tjänar på konflikten är just kurderna, då de nu tagit över Kirkuk och satt sina ögon på Mosul. Enligt de rapporter jag läst har både Iran och shia militias i Irak varnat kurderna, för att ta över städerna och inte lämna dem tillbaka. När man var på Özz Nguyens facebook så såg man att han och andra ”nationalister” hetsade mot araber, shias och Irak. Samtidigt ser jag att ISIS inte vågar eller vill eller kan slåss mot kurderna, vad är grunden till detta? Vi talar om takfiri elementen som inte räds någon, ska de vara rädda för kurderna? Samtidigt har jag sett klipp där kurdiska ISIS anhängare, säger att de snart kommer ta över Irbil och hela norr. Så vad är sant i detta virrvar av information? Jag anser att kurderna tjänar på kaoset om de vill ha Kirkuk, dock förlorar de i längden om de kräver en egen stat eller Kirkuk. Vi är ett folk, om vi är kurder, araber eller turkmener, vi är ett folk som alla är irakier. Hade kurderna trott de kunde komma undan med att utropa en egen stat, så hade de gjort det för länge sedan, men de vet att de skulle förlora allt.

USA

USA har skickat 275 man till att skydda deras Ambassad i Bagdad, bara Gud vet hur långt ISIS kommer utan att USA blandar sig i. Även om USA ogillar Iran och al Maliki, så verkar de ha intresse av att samarbeta med al Maliki och Iran för att stävja ISIS kontroll över Irak. Bättre träning av irakiska styrkor är önskvärt i detta fallet. Irakierna har modet, och kanske även vapnen men de har inte träningen som behövs för att möta tjejenier och araber som sedan årtionden lever på att terrorisera staterna. ISIS sägs ha miljarder dollar till sitt förfogande, och det är mycket värdefullt för att avlöna fattiga galningar.

Regeringen

Jag ansåg, ej längre, att al Maliki var bästa garanten för Iraks stärkande, men jag inser nu att han är som alla andra, för svaga och mycket stora i orden. Han sa det skulle ta 24 timmar, att få tillbaka Mosul, det har gått snart över en vecka, och inget har hänt. Det jag tar upp senaste dagarna är hur man kan tillåta att soldaterna kontrollerar fordon med hjälp av detektorer som inte fungerar? Vi vet, irakierna vet och ISIS vet att Irak använder sig av detektorer som inte fungerar, så man kan med lätthet smuggla in bomber och vapen utan att bli påkommen. Hur kan man fortsätta med detta om man är seriös med att vilja bekämpa terrorismen och få igång ett land, vars största problem är korruption och osäkerhet? Irak behöver en regering som kan stoppa terrorismen som inte låter korrupta tjänstemän vara kvar som kan få igång säkerheten och armen så att ingen vågar opponera sig mot staten. Det har man inte i dagsläget, även idag får jag läsa att många irakier roffar åt sig och tjänar på det kaos som uppstått, än idag läser jag att regeringen känner till vilka som har kontakter med ISIS i Regeringen men att man inte gjort något åt dem.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *