Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hijaben/Slöjan som beskrivs i Koranen

Av Ummi Abiha

 

Hijaben som beskrivs i den Heliga Koranen:

Det finns en känd vers i koranen som används ofta för att bevisa Allahs befallning om Hijab, men det finns även mer specifika verser som detaljerat har tolkats av lärda och beskriver den Ideala och Korrekta Hijaben. Förutom Slöja(Hijab) så nämns Khimaar och Jilbaab i Koranen, och dem har sina beskrivningar, dessa namn är även bekanta med plagg som existerar idag.

Khimar i Koranen:
وَ لاَ يُبْدِيْنَ زِيْنَتَهُنَّ إِلاَّ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَ لْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلىَ جُيُوْبِهِنَّ…

“…and not display their beauty except what is apparent, and they should place their ::khumur:: over their bosoms…”

Vad innebär Khumur i versen?

Khumur خمر i plurar form blir خمار och det innebär en slöja som täcker ::Huvudet::,

Vidare fortsätter versen med: “placing the khumur over the bosoms” det vill säga, en khimar måste vara så lång att den täcker över barmen.
Hittils har man då en slöja som täcker över ::Huvudet:: öronen:: nacken:: halsen:: och nedåt ÄNDA till barmen.

Jilbaab i koranen: 

يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ, قُلْ لأَزْوَاجِكَ وَ بَنَاتِكَ وَ نِسآءِ الْمُؤْمِنِيْنَ: يُدْنِيْنَ عَلَيْهِنَّ مِنْ جَلاَبِيْبِهِنَّ…
“O Prophet! Say to your wives, your daughters, and the women of the believers that: they should let down upon themselves their jalabib.”

Jalabib är plural av Jilbaab. Jilbaab innebär ett löst ytterplagg, inte löst som lösa kläder utan något brett som ::inte:: sitter tajt på kroppen. Al-Munjid definierar alltså en Jilbaab som en bred klänning ::Thaubun wasi3::.

Detta innebär att Hijab, som koranen befaller kvinnan med, är ::inte:: enbart tygbiten man har på sig på huvudet utan en ::Hel:: klädkod ända ner till fötterna.

Källa: http://www.al-islam.org/hijab-muslim-womens-dress-islamic-or-cultural-sayyid-muhammad-rizvi/quran-and-hijab#footnote2_5ky6ct3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *